x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniu european

Meniu european

19 Noi 2009   •   00:00
Meniu european
Sursa foto: Andreea Aron/Jurnalul Naţional

Pe parcursul a două săptămâni (26 octombrie-8 noiembrie), Centrul de proiecte europene de pe lângă Academia Română, împreună cu parteneri din Franţa şi Italia, cu sprijinul Comisiei Europene şi cu aportul Federaţiei Bucătarilor din România au organizat Euro-chantierul EURISTO. Şase echipe mixte de bucătari, cu vârsta cuprinsă între 17 şi 18 ani, au realizat un meniu european combinând tradiţiile culinare ale celor trei ţări. La final a fost realizat un meniu compus din aperitiv, fel principal şi desert.


Competiţie inedită

Martorano Masters, primul campionat de mâncat chiftele, desfăşurat în Las Vegas la Rio All Suite Hotel & Casino, s-a încheiat. Câştigătorul concursului este Joey Chestnut, care a mâncat în zece minute 50 de chiftele. Ocuparea primului loc la ineditul concurs i-a adus acestuia şi un premiu de 1.500 de dolari. Ocupantul locului al doilea a fost Pat "Deep Dish" Bertoletti, care a mâncat cu o chiftea mai puţin decât Chestnut. Locul al treilea şi l-a adjudecat Sonya Thomas, care a mâncat "doar" 42 de chiftele.


Bucătarul de Aur

La 13 noiembrie s-a desfăşurat semifinala concursului Bucătarul de Aur al Bucureştiului, eveniment la care Jurnalul de bucătărie a fost partener media. Dintre bucătării înscrişi în concurs doar cei care vor strânge 60 de puncte vor ajunge în marea finală ce va avea loc la 1 decembrie. Concursul va avea, pe lângă alegerea celui mai fin gastronom, şi o latură umanitară, toate fondurile care se vor strânge la seara de gală vor fi donate Spitalului de Copii Marie Curie.


Kimchi
2.700 de voluntari sud-coreeni au preparat 100 de tone de kimchi (o mâncare tradiţională coreeană foarte picantă făcută din varză şi ridichi fermentate ce se poate consuma ca atare sau se adăugă în supe, fripturi, tocane etc.). Evenimentul a avut loc la 9 noiembrie, la Seul, la prepararea lui s-au folosit peste 100 de tone de varză şi tot atâtea ridichi, iar kimchi a fost împărţit oamenilor săraci din zonă.  


Sărbătoarea Vinului

La Ostrov, în judeţul Constanţa, a avut loc, în zilele de 12, 13 şi 14 noiembrie, "Sărbătoarea Vinului Nou".  Acesta este obţinut prin fermentarea forţată cu adaos de CO2 a unor struguri săraci în tanin din care rezultă un vin proaspăt cu gust "sprinţar", care se consumă în anul de producţie. Domeniile Ostrov au adus în Dobrogea o tradiţie europeană prin celebrarea vinului nou împreună cu producători din Bulgaria şi Italia.


Conferinţele de la şosea
Începând cu luna noiembrie, Muzeul Ţărănului Român - cunoscut odinioară şi ca Muzeul de la Şosea - a reluat ciclul de conferinţe privind tradiţiile în cultura românească actuală. Conferinţele de la şosea, dedicate tradiţiilor româneşti în prezent, abordează, fără prejudecăţi şi fără grabă, problematica satelor româneşti. Primul eveniment a tratat a fost din ciclul Casa de la ţară: De la camera bună la living.


Trufe de top
În regiunea piemonteză Alba, din Italia, s-a vândut, în cursul unei licitaţii la Castelul Grinzane Cavour, o trufă de 750 de grame contra sumei-record de 100.000 de euro. Evenimentul a avut loc la sfârşitul celui de-al 70-lea festival de trufe albe care a avut loc în oraşul Alba. Regiunea Piemonte este considerată a fi zona cu cele mai bune şi mai mari trufe albe din Lume.

×
Subiecte în articol: food world