Negresa cu mere • Prăjitura din tăiţei • Trufe
"Fireşte, nimic
nu e perfect pe lume. Iată de ce întîlnim la fiecare pas prăpastia între o mîncare
gustoasă şi un sfat medical salvator. Concluzia ar trebui să fie dezolantă: «Nu
trăieşte bine decît cine mănîncă rău»"
Anton Bacalbaşa
Iuliana Firea,
Suceava
Negresa cu mere dorită se obţine din ingrediente: blatul: 3 căni
de mere rase, două căni de făină, 10 pastile zaharină, 3 ouă, o linguriţă şi
jumătate de bicarbonat, nuci tăiate solzi, mirodenii; crema:3 linguri de cacao, 10 pastile zaharină, 3 linguri de apă,
125 g margarină, esenţă de rom.
Preparare: Blat: componentele se amestecă şi se toarnă
într-o tavă unsă, tapetată cu făină. Se dă la cuptor pînă se rumeneşte uşor;
crema: ingredientele se amestecă într-o cratiţă, la foc potrivit, pînă se obţine
o pastă ca o smîntînă. Crema călduţă se toarnă peste blatul cald în tavă. Se
taie şi se scoate a doua zi.
Andreea Stoian, Bucureşti
Pentru prăjitura din tăiţei aveţi
nevoie de: 300 g fidea, 250 g nuci măcinate, 3 ouă, 5 linguri de dulceaţă, o
linguriţă de praf de scorţişoară, unt, două linguri de zahăr, sare.
Preparare: Tăiţeii se fierb în apă cu sare şi se scurg. Ouăle
se bat, se amestecă uşor cu nucile, dulceaţa, scorţişoara, zahărul, un praf de
sare şi se adaugă tăiţeii. Într-o formă rotundă unsă cu unt se presară pesmet şi
se toarnă compoziţia. Se dă la cuptor la foc potrivit pînă prinde o crustă.
Viviana Matei, Bucureşti
Trufele se obţin din: 200 g unt, o
cană de zahăr pudră, un gălbenuş, 3 linguriţe de cacao, fructe confiate tocate,
ciocolată rasă, cacao, esenţă de rom, sare.
Preparare: Se freacă untul cu zahărul, gălbenuşul, cacaua,
esenţa de rom, fructele tocate şi un praf de sare. Dregeţi de dulce. Daţi la
rece 10 minute, apoi confecţionaţi bulgăraşi mici pe care-i tăvăliţi prin cacao
şi ciocolată rasă. Păstraţi la rece. (V.B.)