x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

21 Ian 2009   •   00:00

"Nici o boală nu-i mai mare ca boala nesaţului"
proverb românesc



Daniela Margine, Vălenii de Munte: Arpagicul cu carne se prepară din: 4 pulpe de pui, 500 g arpagic, 4 căţei de usturoi, o jumătate de pahar de vin acrişor, o lingură de bulion, o ceapă potrivită, sare, o foaie de dafin (cimbru), piper şi ulei pentru rumenit.
Preparare: Puneţi arpagicul în apă călduţă, pentru a se descoji mai uşor, şi curăţaţi-l, apoi scurgeţi-l bine de apă. Curăţaţi pulpele de oase şi tranşaţi carnea în bucăţi potrivite. Săraţi, piperaţi şi puneţi carnea într-o cratiţă cu puţin ulei şi vin, apoi lăsaţi să se înăbuşe, adăugând apă fiartă dacă scade. Înăbuşiţi ceapa feliată până se înmoaie şi o treceţi printr-o sită, apoi daţi deoparte. În alt vas rumeniţi arpagicul uşor cu puţin ulei, adăugaţi pasta de ceapă, usturoiul tocat fin, bulionul diluat cu o cană de apă fiartă, foaie de dafin sau cimbru şi lăsaţi la fiert 10 minute. Adăugaţi carnea cu sosul ei, dregeţi de sare şi piper, mai puneţi apă fiartă cât să acopere şi daţi la foc mic încă 10 minute. Se poate prepara şi cu carne de porc sau pentru sos, în loc de pastă de ceapă, se pune făină. Serviţi cu salată verde sau murături.

Cristina Nemeş, Bucureşti: Pentru peşte fript este nevoie de următoarele ingrediente: peşte în cantitatea dorită, iar pentru sosul condimentat vă trebuie 10 căţei de usturoi, două-trei linguri de bulion, sare, cimbru şi piper.
Preparare: Se curăţă peştele, se spală, se sărează şi se frige pe grătar. Se fierbe o cană cu apă şi o linguriţă de cimbru (sau câteva crenguţe), se răceşte şi se amestecă sare, piper, bulion şi usturoiul bine pisat. Se toarnă peste peştele montat într-un castron. Se serveşte cu mămăligă. (V.B.)

×
Subiecte în articol: agenda