x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    16 Apr 2009   •   00:00

"Lacomul fără ruşine pentru o îmbucătură de pâine te vinde ca pe un câine" proverb românesc



MONICA SIMION, GOLEŞTI: Supa de chimen se obţine din ingredientele următoare: o legătură de zarzavat de supă, o linguriţă chimen, o frunză ţelină, 2 linguri ulei, 3 linguriţe făină, boia de ardei, sare. Preparare: Curăţaţi şi fierbeţi zarzavatul în 2 l apă, apoi strecuraţi şi daţi deoparte. Rumeniţi fără grăsime o linguriţă cu vârf de făină, până se face maronie, trageţi vasul şi turnaţi uleiul şi chimenul. Amestecaţi bine şi lăsaţi 2 minute, apoi puneţi un vârf de cuţit de boia şi stingeţi cu supa de zarzavat. Lăsaţi câteva clocote, apoi dregeţi de sare şi serviţi cu crutoane şi puţin unt (după gust).

CRISTINA BUCURESCU, MOSTIŞTEA. O ciorbă de verdeţuri poate fi preparată din ingredientele: 3 l apă, 2 legături ştevie, 2 legături lobodă, o legătură leurdă, o legătură leuştean, una de pătrunjel, 1 l borş, 2 linguri orez, un cartof, 2 cepe, 2 morcovi, 2 fire de ceapă verde, un ou, sare, piper, ulei. Preparare: Puneţi la clocotit apa. Ceapa tocată, morcovul dat prin răzătoare, cartoful tăiat cubuleţe le puneţi în oala de ciorbă cu puţin ulei şi un praf de sare la înăbuşit cu o ceşcuţă de apă, pentru 15 minute. Amestecaţi să nu se prindă! Turnaţi peste legume apa clocotită, orezul spălat şi lăsaţi la fiert 10 minute. Între timp, scoateţi nervurile de la ştevie, scurtaţi codiţele de la lobodă şi leurdă. Spălaţi la un loc ştevia cu loboda şi tocaţi după dorinţă, apoi puneţi în oala cu legume, lăsaţi la foc potrivit până când orezul e bine fiert. Adăugaţi leurda şi ceapa verde tocate fin, lăsaţi 5 minute, apoi turnaţi (după gust) borşul fiert. Daţi câteva clocote, micşoraţi focul, presăraţi pătrunjelul tocat, turnaţi oul bătut, dregeţi de sare şi presăraţi puţin piper. După 10 minute presăraţi leuşteanul tocat şi opriţi focul. Se serveşte caldă sau rece cu costiţă prăjită, cu caşcaval ras, smântână sau iaurt.

×
Subiecte în articol: agenda