x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    05 Noi 2009   •   00:00

"Bătrânii, abţinându-se de la ospeţe mari, pot să găsească plăcere într-o masă cumpătată" Marcus Tullius Cicero - orator roman



Andreea Arion, Ploieşti. Pentru budincă de clătite cu carne aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 500 g carne (porc, pui), două cepe, două ouă, trei linguri smântână, două felii de pâine, două linguri unt, sare, piper şi verdeaţă, pentru umplutură. Pentru clătite: trei ouă, opt linguri de făină, două căni lapte, un praf de sare. Preparare: tocaţi carnea şi o puneţi la înăbuşit cu o lingură de unt şi ceapa tocată mărunt. Acoperiţi şi lăsaţi la foc potrivit, în suc propriu, până se fierbe, amestecând din când în când. La nevoie adăugaţi puţină apă caldă. Când este fiartă, lăsaţi la răcorit şi dregeţi de sare şi piper. Între timp faceţi clătitele amestecând ouăle cu făina, cu sarea şi turnând laptele câte puţin. Lăsaţi 20 de minute la odihnit, apoi faceţi clătitele nu prea mari şi nici groase. Carnea călduţă o treceţi iar prin maşina de tocat împreună cu feliile de pâine, înmuiate şi stoarse, adăugaţi ouăle şi verdeaţa. Luaţi o cratiţă, o ungeţi cu puţin unt şi o tapetaţi cu un rând de două clătite atât pe fund, cât şi pe laturi. Puneţi un rând de carne tocată într-un strat de un centimetru şi apoi montaţi două clătite, iar carne şi iar clătite. Ultimul rând trebuie acoperit cu marginile clătitelor care atârnă din vas şi apoi cu două clătite rămase. Turnaţi deasupra smântâna şi daţi la cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru 20 de minute. Serviţi cu smântână sau sos picant, cu salată asortată, cu murături etc.

Cristina Mierlea, Târgovişte. Înainte de a mixa albuşurile e bine să le stropiţi cu puţină zeamă de lămâie sau, după caz, să le presăraţi cu puţin zahăr pudră. Cele mai bune sosuri albe sunt cele preparate cu unt. Sunt mai fine şi mai onctuoase.

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda