"Ai pâine şi brânză, mănâncă şi dansează. Fii mulţumit cu ceea ce-ţi oferă viaţa" ● proverb armenesc
● Constantina Prunaru, Giurgiu. Pentru a prepara o salată kişir aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 2 pahare de grâu pisat foarte mărunt, 3 pahare de apă fiartă, o rodie, 3 legături ceapă verde, tăiată mărunt, 3 legături mărar, tocat, 3 legături pătrunjel, o linguriţă chimen, piper negru, un ardei iute uscat şi pisat, 3 linguri de oţet de rodie, o ceşcuţă de ulei de măsline. Preparare: Puneţi apă fiartă peste grâul pisat şi amestecaţi, lăsaţi să tragă toată apa, apoi adăugaţi restul ingredientelor şi montaţi pe platou peste frunze de salată.
● Mihaela Ivanov, Bucureşti. Pentru o salată de ton aveţi nevoie de următoarele ingrediente: o conservă de ton în ulei, 2 gogoşari, 2 roşii tăiate feliuţe, 2 ouă fierte tăiate cubuleţe, o ceapă tocată mărunt, un căţel de usturoi tocat mărunt, 12 măsline negre tocate, o linguriţă de chimen măcinat (după gust), 8 linguri ulei de măsline, zeama de la o lămâie, sare şi piper. Preparare: Spălaţi gogoşarii, îi coaceţi, îi săraţi şi îi lăsaţi acoperiţi într-un vas. Reci, îi curăţaţi şi îi tăiaţi fâşiuţe, adăugaţi ceapa şi usturoiul, într-o salatieră, adăugaţi chimenul, sare, piper, roşii, ouă, măsline şi ton. Amestecaţi zeama de lămâie cu uleiul de măsline şi turnaţi peste salată.
● Andreea Popovici, Piteşti. Un aperitiv deosebit este taratorul, pentru care aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 500 g cartofi, o legătură mărar, 150 g unt, 1/2 linguriţă piper, 1/2 lămâie, 1 kg morcovi, o ceapă, 500 g iaurt, 5 căţei de usturoi. Preparare: Fierbeţi cartofii în coajă, apoi îi curăţaţi şi adăugaţi 100 g unt, mărarul, piperul, lămâia şi îi pisaţi. Daţi prin răzătoare morcovii şi ceapa, căliţi-le la foc mic împreună cu restul de unt. Amestecaţi iaurtul cu mărar, usturoi, sare şi puţin ulei de măsline. Pe un platou puneţi piureul de cartofi, deasupra morcovii şi apoi iaurtul. Se ornează cu mărar. (V.B.)