x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Natură, culori vii şi decoruri scenografice: La Paris, între 25 Şi 29 ianuarie 2009

Natură, culori vii şi decoruri scenografice: La Paris, între 25 Şi 29 ianuarie 2009

de Georgiana Teodorescu    |    12 Feb 2009   •   00:00

Pe lângă faptul că şi-a câştigat pe merit prestigiul de eveniment de primă importanţă în lansarea tendinţelor în domeniul de­coraţiunilor în special, dar şi al amenajărilor de interior, târgul Maison et Objet are şi avantajul desfăşurării lui la început de an, ca o gură de oxygen pentru cei care caută inspiraţie, atât în afaceri, cât şi în partea de creaţie.



Printre aceştia ne-am numărat şi noi. Ne-am avântat printre pavi­lioanele pline de fast şi opulenţă, cu fiecare an tot mai bine organizate, în căutarea unor concluzii care să ne ajute să vă îndrumăm corect şi să vă ţinem la curent cu noutăţile şi tendinţele ce se aplică anul acesta în domeniu.

Vom enumera astfel câteva linii clare ce s-au conturat ca şi concluzie.

TOT MAI MULTĂ NATURĂ
Nu ştim exact dacă într-adevăr le pasă, dar mesajul este clar! Comuniunea cu natura se promovează în toate felurile posibile. De la plante ornamentale folosite în abundenţă, amenajări făcute în jurul unor pomi şi până la materiale simple şi reciclabile care înlocuiesc orice, naturalul place.

Până şi decoraţiunile cu funcţio­nalitate clară ca textilele sau obiecte de uz casnic sunt inspirate din natură. Forme organice şi imprimeuri florale la tot pasul. Şi dacă ne gândim că toate aceste elemente degajă vita­litate şi energie pozitivă, le acceptăm cu drag în designul de interior de anul acesta.

Şi poate că următorul pe lista trendurilor lansate a rezultat din primul. Poate că toată bogăţia de culori vii este doar efectul trecerii naturii în primăvară, cu o multitudine de flori în siclam şi verde crud, ca un omagiu pentru avântul pe care acest anotimp ni-l inspiră. Nu se mai fac asortări!

Din punct de vedere cromatic, totul este permis. Iar dacă până nu de mult nuanţele delicate şi amenajările ton în ton făceau impresie, acum contrastele puternice dictează. Şi asta s-a citit cel mai bine în pavilionul dedicat marilor producători de textile pentru casă, pentru că obiectul muncii lor joacă cel mai important rol în îmbrăcarea locuinţelor.

SCENOGRAFIE DOMESTICĂ
Credem că din nevoia de flexibi­litate a vieţii contemporane s-a născut conceptul de amenajare de tip decor scenografic. Să fie oare nevoia de continuă schimbare? Ceea ce ne propun acum unele dintre casele mari de design interior este prezentat sub formă de poveste.

De la colţuri de încăpere cu aspect de decor de basm sau vitrină pentru magazin de copii până la pereţi trataţi în colaje de tapete cu im­primeuri grafice şi semnalizări urbanistice stilizate, suprafeţele interioarelor capătă adâncimi neo­bişnuite.

Astfel, pereţi din interioare clasice se transformă în afişe de ci­nematografie, tapetul de pe pereţi coboară în pardoseli sub răşină transparentă sub formă de scenă de teatru, şi elementele obişnuite de decor ca vase şi lampadare se transformă în animale împăiate sau elemente de recuzită.

Poate părea prea îndrăzneţ şi greu de aplicat în viaţa de zi cu zi, dar cu siguranţă aceste tendinţe în design ne fac mai curajoşi, ne deschid orizontul şi ne ajută să dăm mai liberi culoare vieţii.

PROGRES PE PLAN LOCAL
Îmbucurător este faptul că tot mai multe firme de prestigiu care îşi lansează colecţiile în târgul de la Paris sunt deja prezente şi la noi în ţară: Osborne&Little, Nina Campbell, Sacho, Nobilis, Rubelli, Ulf Moritz, prin Sasha Interiors. Semn că gusturile românilor se orientează către designul frumos şi de calitate foarte bună! Toate modelele şi variantele oferite se pot vizualiza în mostre şi cataloage dintre cele mai concludente şi se aduc pe bază de comandă în termen de aproximativ trei săptămâni. Pentru mai multe detalii accesaţi www.sashainterior.ro.

POZITIVISM, OBIECTE SURPRINZĂTOARE ŞI COLORATE
Tot mai des invocata criză reuşeşte atunci când vine vorba despre casă să suscite interesul pentru interioare cât mai plăcute, care să "te îmbrăţişeze" atunci când le treci pragul. Amenajări care să te surprindă prin compoziţia şi ideile transpuse în cadrul lor. În acest sens au fost gândite şi accesoriile şi obiectele decorative. Au fost aduse în prim plan în cadrul târgului obiecte haioase şi colorate, obiecte care au surprins prin forma şi gama cromatică şi care prin simpla lor prezenţă reuşesc să aducă un plus de energie pozitivă atât de necesară perioadei actuale. 

×