x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Nebunii de nevoie din Dragoesti

Nebunii de nevoie din Dragoesti

de Veronica Micu    |    12 Apr 2005   •   00:00

Comuna Dragoesti are o dubla celebritate in judetul Valcea si nu numai. In urma cu cativa ani, in arhiva unei biserici din Ramnicu Valcea, s-a descoperit ca marele domnitor Mihai Viteazul s-ar trage chiar din acest loc. De cateva decenii insa, la Dragoesti functioneaza un spital de psihiatrie. Un ospiciu care nu respecta nici o norma europeana in domeniu, luna trecuta inspectorii sanitari sanctionand administratia unitatii pentru ca nu a putut prezenta documente privind provenienta alimentelor folosite in cantina spitalului. In vremea asta, primarul din Dragoesti este de parere ca "nebunii strica imaginea comunei".




  • INDIFERENTA. In Spitalul de Psihiatrie din Dragoesti nu s-a investit in consolidare si in intretinere, desi cladirile au o vechime de peste un secol
    Construit in urma cu 116 ani de boierul Dragoescu, cu destinatia de resedinta, conacul a avut in ultimii 60 de ani diverse utilizari. Initial, la Dragoesti s-a infiintat un spital de neurochirurgie, condus de doctorul Gorzo. Acesta era iubit de dragoesteni pentru celebrele "operatii de apendicita", pe care doctorul le executa doar pe hartie si pentru care locuitorii din zona se invoiau legal de la CAP. Apoi, de aproape 40 de ani, i s-a schimbat destinatia in spital de psihiatrie. In locul doctorului Gorzo a venit medicul Ion Stanca. De-a lungul anilor, Stanca si-a construit o faima ce s-a raspandit in toate judetele limitrofe Valcii. Acestuia i s-a dus buhul cum ca i-a ajutat pe multi dintre cei care au vrut sa scape de serviciul militar sau au avut probleme cu legea, acestia beneficiind de clementa in urma certificatelor medicale eliberate la Dragoesti. In ultimul timp, se spune ca peste jumatate din pensionarii existenti, intre Campul Mare si Galicea s-au retras in baza unor diagnostice de boli psihice. Cele mai intalnite sunt tulburarile psihopatoide, adica, mai pe intelesul tuturor, betia. Mai sunt traumatismele cranio-cerebrale si depresiile, ultimele fiind adjudecate in special de femei. Dar Stanca mai este cunoscut si ca un adevarat Don Juan local, "pentru ca a construit multe vile la femei. Una este peste strada de discoteca dintre plopii de la Olanu". Apoi, fiind din zona, de la Galicea, comuna apropiata de Dragoesti, doctorul Stanca este unul dintre aceia la care oamenii apeleaza si pentru alte probleme. "Este om bun, domne. A ajutat multa lume aici. Sunt rautati cele spuse despre el. Pai, domnul doctor are si tractoare, pluguri si combine. La el apelam cu muncile campului!"

    NEBUNIA NU IESE IN SANGE! Fata in fata cu sediul Politiei din Dragoesti se afla cabinetul medicului de familie, Marian Draghici. Este singurul medic din comuna si, pentru a face fata tuturor problemelor, lucreaza inclusiv duminica. Din cei 2.400 de localnici, Draghici are in grija 2.200, dintre care numai 1.900 sunt asigurati. Restul "sunt plecati prin Italia si Spania, la munca". Se mandreste ca are tot ce ii trebuie in cabinet, "de la ecograf pana la tot necesarul medical", dar isi aminteste cu jind de vremurile de acum sapte-opt ani, "cand veneau nemtii cu ajutoare. Noi vrem sa intram in Europa, dar treaba asta n-o sa ne ajute prea mult. Suntem prea amarati si ce vad eu aici, la noi, e primitivism curat!". Intrebat despre povestea "nebunilor" din zona, Marian Draghici incepe sa rada. "Haideti, domnita, sa fim seriosi! Se tot vorbeste de cele 211 cazuri inregistrate anul trecut (10% din populatia comunei Dragoesti - n.r.). Stiti cum e, vine o domnisoara frumoasa de pici, inalta si cu un par superb, iar eu ii spun ca este urata si ca m-a dezamagit. Ei, uite, atunci fata sufera o depresie. Sau vine o sotie nesatisfacuta de sot. Atunci se spune ca femeia a suferit o cadere psihica. Eu ce sa ii spun, ca nu are? Sunt chestii firesti. Stiti cum este, problemele psihice nu ies in sange, la analize."

    Doctorul comunei ne-a mai spus ca toate aceste speculatii referitoare la faptul ca sunt prea multi "nebuni" in comuna sunt legate de faptul ca la Dragoesti vin cu probleme psihice oameni din toate partile, nu numai din comuna cu pricina. "Sa stiti ca nu toti care ajung la spitalul de la Dragoesti sunt nebuni. Au diverse probleme, iar acesta este spitalul din zona. Omu’ are o afectiune si nu se mai duce in oras. Se duce acolo pentru ca asa mai poate pleca din cand in cand sa mai vada de gospodarie."

    DOUAZECI DE MILIARDE PENTRU REABILITARE. La doi-trei kilometri de cabinetul doctorului Draghici, in mijlocul campului, se afla celebrul, deja, Spital de Psihiatrie. Locul este izolat de restul comunei si nu respecta nici o norma europeana in domeniu. Ne intampina cu o oarecare raceala o tanara, despre care aflam ca este noua directoare a spitalului. Initial, Margareta Stancu, caci asa s-a prezentat, nu a vrut sa stea de vorba cu noi. Stie foarte bine ce se vorbeste prin targ si nu vrea sa dea nici o declaratie. Aflam totusi cate ceva despre incercarile administratiei de modernizare a spitalului. Directoarea a trimis o cerere catre Ministerul Transporturilor si Turismului pentru ca spitalul sa fie prins intr-un program european de reabilitare si se asteapta un raspuns. O astfel de cerere a trimis-o si la Ministerului Sanatatii, anul trecut, prin iarna, dar, pana acum, nu s-a primit nici o veste. "Ne carpim si noi cum putem. Slava Domnului ca avem cu ce sa hranim pacientii. Insa cladirea este din 1889. Trebuie refacute acoperisurile, tencuiala, instalatia termica, tamplaria. Astea sunt problemele spitalului. Restul sunt doar aiureli."

    Conform unei evaluari, lucrarile de reabilitare ar costa in jur de 20 de miliarde de lei, iar in acest an Consiliul Judetean Valcea, proprietarul spitalului, a alocat de la buget 500 de milioane de lei pentru reparatiile curente.

    "NU FABRICAM HANDICAPATI!". Doctorul Stanca, acuzat ca elibereaza certificate medicale menite a-i proteja pe cei certati cu legea, ne-a explicat cum vede el acuzatiile care i se aduc. "Domne’, eu, la vara, ma pensionez. Primarul spune ca nu are betivi in sat. Pai, iarna trecuta am internat sapte betivi din Dragoesti. Altfel mureau in sant! Ei ma pot acuza de orice. Ca am facut case, amante, spaga. Eu sunt om serios, am familie. Nu ma tin de cioace d’astea. Aici, foarte multi oameni au fost CAP-isti. Sa fim seriosi, eu am facut bine la acesti oameni! Aici vin anual circa 1.200 de bolnavi. Dar nu toti se pensioneaza. O statistica exacta nu am. Poate domnul Chelaru stie." Domnul Nicolae Chelaru este sef de sectie la spitalul de la Dragoesti. Acesta spune ca este normal "sa apara povesti cu ce se intampla aici, atata vreme cat doar semnaturile noastre sunt pe hartii. Dar noi nu fabricam handicapati!".

    "MAI BINE S-AR DESFIINTA". Daca am lua in calcul numarul de bolnavi pe cap de locuitor, in ceea ce priveste problemele psihice, in Dragoesti sunt cei mai multi astfel de pacienti din Europa. In legatura cu acest fapt, primarul comunei, Emilian Iusuf, ne-a declarat ca este "satul" de tot ceea ce se spune despre acest spital si ca "ar fi mai bine daca s-ar desfiinta". Iusuf este de parere ca spitalul nu face bine imaginii comunei: "Toti ne iau in batjocura, cand aud de unde suntem, parc-am fi toti nebuni. Una e sa fii nebun si alta e sa faci pe nebunul. Eu nu am nici un avantaj daca se aduc finantari externe pentru reabilitarea spitalului, pentru ca nu mai apartine de primarie". Despre acuzatiile referitoare la certificatele eliberate de medicii spitalului asa-zisilor bolnavi "cu capul" pentru a scapa de pedepsele legale, primarul ne-a marturisit ca este posibil sa fi existat astfel de cazuri, insa el nu le cunoaste. Politistii din cadrul Sectiei de Politie a comunei sunt insa ferm convinsi ca totul este o "facatura", infractionalitatea in Dragoesti fiind foarte redusa.

    SANCTIUNE
    In luna februarie a acestui an, inspectori din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) au efectuat un control la cantina Spitalului de Psihiatrie din Dragoesti. Deficientele identificate au scos la iveala un manageriat necorespunzator, reprezentantii administratiei ospiciului neputand prezenta documentele sanitar-veterinare pentru produsele folosite in ianuarie si februarie. Motiv pentru care conducerea spitalului a fost sanctionata.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul spitalului dragoesti