x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Nu se vede, dar merită!

Nu se vede, dar merită!

de Adela Parvu    |    29 Mar 2008   •   00:00

Mai mult de jumătate din cantitatea de materiale izolatoare vândute la noi pe piaţă se foloseşte pentru modernizarea caselor vechi.

Izolarea podurilor se amortizează repede

 

Mai mult de jumătate din cantitatea de materiale izolatoare vândute la noi pe piaţă se foloseşte pentru modernizarea caselor vechi. Nici nu e de mirare atât timp cât mansardarea podurilor poate rezolva situaţia locativă a numeroaselor familii. Însă, din păcate, cei care îşi izolează termic podurile pe care vor să le transforme în mansarde aleg materialele cele mai ieftine sau necorespunzătoare ca şi caracteristici tehnice. Conform unui studiu al Neomar Consulting din 2006, reiese faptul că, în cazul polistirenului şi al vatei minerale, densităţile materialelor cumpărate şi folosite sunt cele mici spre medii, care nu realizează o termoizolaţie eficientă. Ele sunt alese de clienţi, pentru că au costuri mai mici.

 

Pe unde se pierde căldura

Conform Rockwool, la o casă unifamilială cu un nivel mediu de izolare, pierderile de căldură se concentrează în pereţii exteriori şi acoperiş câte 26%, în ferestre 20%, în uşi 13% iar prin subsol 15%. Cei de la Isover spun că pierderile de căldură la o casă necorespunzător izolată sunt prin acoperiş de 30%, ziduri 16%, pardoseală 16%, căi de aerisire 3% şi prin împrospătarea aerului (ventilaţie) 20%. Din aceste date se poate înţelege că lipsa izolaţiei sau realizarea ei defectuoasă este mult mai costisitoare în timp.  Practic, factura la căldură şi apă caldă este mare. De aceea, pentru mansardări este obligatoriu să existe o expertiză tehnică de specialitate (cerinţa E – izolaţie termică, hidrofugă şi economia de energie), astfel încât în funcţie de spaţiul existent, de tipul de învelitoare şi de structura zidurilor să fie ales cel mai bun şi mai eficient sistem de termoizolaţie, care cuprinde material de anumite grosimi şi densităţi. E adevărat că termoizolaţia nu se vede la finalul unei lucrări de modernizare, dar ea merită toată atenţia şi investiţia, mai degrabă decât finisajele interioare sau exterioare scumpe.

 

Băncile acordă credite pentru modernizarea locuinţelor (inclusiv mansardări), dar aceste lucrări trebuie făcute impecabil pentru a economisi căldură, dar şi pentru a creşte real valoarea casei prin investiţiile realizate în mansardare şi termoizolare

 

Reabilitarea termică se realizează la nivelul structurii şarpantei astfel: desfacerea structurii de închidere interioară a spaţiilor; montarea între căpriori sau sub aceştia a termoizolaţiei; aplicarea spre interior a barierei contra vaporilor; montarea plafonului.

×