x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Nu trebuie să ne uităm tradiţiile!"

"Nu trebuie să ne uităm tradiţiile!"

de Delia Zahareanu    |    15 Iul 2007   •   00:00
"Nu trebuie să ne uităm tradiţiile!"
Sursa foto: Karina Knapek/

De la proiectele de voluntariat pentru cause umanitare la dreapta preşedintelui Mikheil Saakashvili, Sandra Roelofs-Saakashvili işi povesteşte viaţa pentru Jurnalul Naţional.


A fost intotdeauna atrasă de perspectiva misiunilor umanitare, ne destăinuie fermecătoarea Primă Doamnă a Georgiei, olandeza Sandra Roelofs-Saakashvili, sosită intr-o vizită de căteva zile in Romănia pentru a promova o agendă de priorităţi social-medicale, dar şi culturale. După o zi in care a vizitat un număr impresionant de spitale şi aşezăminte sociale din Bucureşti, soţia preşedintelui georgian, despre care Ambasada Georgiei la Bucureşti ne-a informat că efectuează "prima vizită de stat al unei prime doamne", a avut amabilitatea să stea de vorbă cu Jurnalul Naţional, in incercarea de a schiţa un portret mai detaliat al celei care ii este alături preşedintelui Saakashvili cu mult inainte ca studentul georgian de la Columbia Law School să ajungă liderul ţării sale. Intrebată in ce direcţie işi vedea viaţa evoluănd inainte de a-l intălni pe Mikhail Saakashvili, Sandra Roelofs ne-a răspuns: "Visam să merg in Africa, cunoşteam bine franceza, mă atrăgea acest continent, dar nu am ajuns niciodată acolo, nici pănă in prezent. Cred că aş fi mers in căteva misiuni ca expat prin intermediul Crucii Roşii, sau prin intermediul altor organizaţii internaţionale, pentru a lucra in ţările sărace". Insă doamna Roelofs mai nutrea un alt interes, după cum ne-a destăinuit, pentru ţările din Europa de Est şi pentru ţările in care se vorbeşte limba rusă. "Ca atare, am invăţat un pic de rusă, am călătorit prima oară in Ţările Baltice, am fost la Moscova, am ajuns şi in Romănia. Pentru mine era o lume nouă, interesantă şi destul de asemănătoare, in multe privinţe, dar cu toate acestea incă suficient de diferită". Ca atare, concluzionează Sandra Roelofs la prima intrebare, "aş fi mers in Africa vreo căţiva ani, apoi in Europa de Est alţi căţiva, iar după aceea in mod sigur aş fi intemeiat o familie pe undeva".


"ERA DOAR MICHAEL". Dacă in Africa nu a ajuns nici pănă in prezent, prima doamnă a Georgiei merge mai departe pe firul povestirii propriei vieţi şi ne relatează intălnirea cu cel ce avea să devină in 2004 preşedintele de la Tbilisi. "L-aţi intălnit pe preşedintele Saakasvili şi aţi mers impreună la New York...". Răzănd, Sandra Roelofs nuanţează: "Era pur şi simplu Michael pe vremea aceea… Era doar un student, care trecuse examenul de admitere la Columbia University. Căştigase o bursă. Trebuia să petreacă un an acolo. Eu l-am insoţit la New York şi ne-am şi căsătorit in America. Şi eu mi-am găsit un loc de muncă acolo, mai intăi la Columbia University, apoi la o companie olandeză, o firmă de avocatură, iar eu, cum terminasem institutul de economie şi de limbi străine, aveam o mulţime de cunoştinţe de drept. Am mai petrecut incă un an in Statele Unite, apoi soţul meu a trebuit să plece, deoarece figura pe listele Parlamentului şi urma să fie ales. Eu rămăsesem gravidă, am născut copilul in Olanda, el m-a vizitat de căteva ori şi apoi am mers să mă alătur lui in Georgia, unde am inceput o nouă viaţă." Fluentă in germană, franceză, rusă, engleză georgiană şi megrelă, doamna Roelofs face o mică pauză pentru a discuta rapid in georgiană căteva detalii de organizare cu stafful său care o insoţeşte in vizita oficială.


PREZIDENŢIAL.
"Cănd vă găndiţi la Mikhail Saakashvili in calitatea sa de preşedinte, care este trăsătura pe care o admiraţi cel mai mult la el, ca om politic?". Prima doamnă a Georgiei răspunde fără nici o ezitare: "Principiile. Are principiile lui pe care nu şi le trădează. Işi iubeşte ţara, iar asta este foarte important. Este inteligent, are un instinct politic strategic extraordinar, ca atare o mulţime de insuşiri care il fac un lider patriot pentru ţara sa". Intrebată despre activităţile pe care le desfăşoară in cadrul reţelei primelor doamne in Europa, Sandra Roelofs accentuează cele două campanii pe care soţiile preşedinţilor europeni le susţin: campania pentru combaterea cancerului de săn şi cea pentru combaterea TBC şi SIDA. "Dar asta nu inseamnă că nu sunt interesată şi de alte subiecte. Săptămăna trecută (sfărşitul lunii iunie - n.r.) am fost la Varşovia, am discutat cu Prima Doamnă a Poloniei, Maria Kaczynska, şi am susţinut o conferinţă despre mame şi profesii. Prima Doamnă a Germaniei, doamna Köhler, a fost acolo, Prima Doamnă a Muntenegrului a fost şi ea, precum şi Prima Doamnă a Ucrainei. Am discutat cu partea poloneză despre legislaţia privitoare la mamele care lucrează, despre reglementări, despre posibilităţile pentru mamele care au copii şi lucrează. Alte subiecte care mă interesează sunt stilul de viaţă sănătos, muzica clasică, bunele relaţii cu vecinii. Am condus şi o organizaţie umanitară, se numea SOCO, dar domeniile de activitate pe care le acoperea erau prea vaste, de la ingrijirea copiilor, a bătrănilor pănă la plasarea persoanelor refugiate din Abhazia, proiecte educaţionale pentru copii, renovări de şcoli sau spitale. Aşa că am decis să mă concentrez pe două domenii mari: combaterea mortalităţii infantile şi a mortalităţii materne. Sunt nişte probleme mari in Georgia, şi cifrele ar trebui injumătăţite pănă in 2015".

×
Subiecte în articol: spectator doamna doamn