x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul O carte-document despre muzee româneşti

O carte-document despre muzee româneşti

de Daniela Cârlea Şontică    |    20 Iul 2008   •   00:00
O carte-document despre muzee româneşti

250 de pagini despre cele mai importante muzee şi case memoriale din ţară, 101 la număr, precum şi despre cinci astfel de aşezăminte culturale din Moldova de peste Prut.

250 de pagini despre cele mai importante muzee şi case memoriale din ţară, 101 la număr, precum şi despre cinci astfel de aşezăminte culturale din Moldova de peste Prut.


Mihai Geleleţu şi Marian Teodorescu sînt autorii cărţii "101 muzee şi case memoriale", publicate recent la Editura Agerpress. După cum arată titlul, este un studiu amplu, referitor la cele mai importante muzee şi case în care au trăit şi au creat personalităţi ale culturii române.

Casele şi muzeele prezentate în volum beneficiază de un spaţiu generos în care sînt menţionate adresele, inserate fotografii şi date despre oamenii care au trecut pe acolo, întîmplările pe care le-au găzduit. Acolo unde artiştii sau oamenii de cultură despre ale căror case-muzeu se vorbeşte nu sînt foarte cunoscuţi, autorii studiului au introdus şi detalii biografice. Găsim şi scurte monografii ale localităţilor în care se află unele dintre aceste clădiri de patrimoniu. De exemplu, despre George Coşbuc ştie fiecare român trecut pe la şcoala generală cîte ceva. Dar despre Hordou, satul lui natal, azi comuna Coşbuc, nu se ştie mare lucru. Casa autorului "Nunţii Zamfirei" este astfel descrisă în carte: "Aproape de malurile unei ape cîntătoare, pe lîngă drumuri care duc la «moara coşbucenilor», aşezată pe un colţ, dăinuieşte casa natală a marelui poet George Coşbuc (1866-1918)".

În carte veţi descoperi povestea unor case faimoase prin oamenii care le-au locuit, dar şi prin arhitectura deosebită sau prin tezaurul de documente pe care îl păstrează. De la casa ţărănească a lui Creangă din Humuleşti la casele boiereşti ale Goleştilor din judeţul Argeş, de la Castelul de la Ciucea, unde a locuit Octavian Goga, la Palatul de pe Calea Victoriei, unde a trăit şi compus genialul George Enescu. Toate au farmecul lor, istoria lor, încărcătura timpului din care vin şi a amintirilor pe care le poartă.


"Ca schemă de distribuire a materialului conţinut în carte am ales să începem cu prezentarea a patru muzee generic-reprezentative pentru literatura română. Acolo unde unele personalităţi beneficiază de cîte două-trei muzee memoriale, le-am grupat în jurul numelui amfitrionului".
Mihai Geleleţu,Marian Teodorescu


"O idee bună, un ghid necesar. România este o ţară culturală, trebuie să-i cunoască înainte de orice oamenii de cultură (artistică şi ştiinţifică) pe care această ţară latină din Orientul Europei i-a dat. Ar trebui să-i cunoască mai bine chiar şi românii care au faima (proastă) că nu iau nimic în serios."
Acad. Eugen Simion


"Ca mîntuior al unor ase-menea instrumente memorialistice, înţeleg cu atît mai mult travaliul domnilor profesori Mihai Geleleţu şi Marian Teodorescu, de a lăsa urmaşilor nu numai informaţii, ci şi modele, reabilitînd astfel imaginea dascălului luminat, de odinioară (...)".
Corneliu Lupeş


"Muzeul Goleşti se află în localitatea cu acelaşi nume, în apropiere de municipiul Piteşti. Conacul care-l adăposteşte a fost construit în 1640 de Stroe Leurdeanu şi soţia sa, Vişa, şi a fost devastat şi incendiat în 1716 de către armatele turco-tătare. (...)"
Mihai Geleleţu, Marian Teodorescu

×
Subiecte în articol: spectator muzee