x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Obama, dispus să declare GM în faliment, săptămâna viitoare

Obama, dispus să declare GM în faliment, săptămâna viitoare

22 Mai 2009   •   00:00

Preşedintele american, Barack Obama, este dispus să declare în faliment General Motors, săptămâna viitoare, informează cotidianul The Washington Post, citat de EFE.

Conform sursei citate, Guvernul SUA va aloca circa 30 miliarde dolari pentru ajutoare destinate producătorului auto, astfel încât acesta să continue restructurarea şi să depăşească rapid suspendarea de plăţi.

Această sumă se va adăuga celor aproximativ 115 miliarde dolari pe care GM le-a primit deja, în decembrie 2008.

Cotidianul mai precizează că administraţia preşedintelui Obama se pregăteşte pentru ca, săptămâna viitoare, Chrysler să iasă din starea de faliment în care se află din 30 aprilie.

Departamentul pentru Tezaur a acordat GM timp până la 31 mai pentru a realiza un plan de restructurare care să reducă, drastic, costurile legate de forţa de muncă, datorii etc.

Miercuri, sindicatul United Auto Workers (UAW) a anunţat că a ajuns la un acord cu GM privind reducerea costurilor de muncă şi a responsabilităţile financiare legate de fondul ce trebuie să finanţeze asigurările de sănătate ale salariaţilor şi pensionarilor companiei.

GM s-a angajat să aloce 20 miliarde dolari pentru acest fond, dar Departamentul de Tezaur ar vrea ca o parte considerabilă din această sumă să fie sub formă de acţiuni.

Nici GM nici UAW nu au oferit detalii legate de acord, care trebuie să fie ratificat în următoarele zile de către angajaţii companiei.

Ca şi în cazul Chrysler, principala problemă cu care se confruntă acum GM este legată de refuzul creditorilor de a accepta oferta Departamentului de Tezaur de a anula datoria companiei.

Agerpres

×
Subiecte în articol: auto