x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pam para ram sau nebunia Sahia

Pam para ram sau nebunia Sahia

de Roxana Roseti    |    22 Oct 2006   •   00:00
Pam para ram sau nebunia Sahia

Studioul Cinematografic Sahia Film revine pe piata productiei de film cu o comedie savuroasa de situatie, un mediu metraj ce figureaza deja pe agenda festivalului Dakino, care va avea loc in noiembrie.

In septembrie, cu ocazia Festivalului International al Producatorilor Independenti de Film de la Constanta, Sahia Film acorda un premiu casei de productie "Moldova Film", pentru scurtmetrajul "Sasa, Grisa si Ion". Dupa festival, parte din echipa de producatori din Republica Moldova semna un contract cu Sahia pentru productia unui film de mediumetraj, avandu-l ca scenarist si regizor pe Petru Hadarca (fost director general al Teatrului National din Chisinau). Filmul se numeste "Pam para ram" si este o comedie savuroasa de situatie.

AD-HOC. Scenariul este inspirat dintr-o intamplare reala, petrecuta in Republica Moldova si are ca subiect un grup de lautari tocmiti sa cante la o nunta. O nunta unde nu vor ajunge niciodata. In film, lautarii se urca intr-o sareta si pornesc spre nunta, care are loc la Urlati. Agata si doua "pasari de noapte", dar drumul se dovedeste… absurd. Ei cad unul cate unul din caruta (unul dintre ei, se pierde in timp ce incearca sa-i cante la ureche iepei naravase), apoi se regasesc printr-un miracol. Incearca sa ajunga la nunta bagati in cisterna tricolora a unui tractorist nebun, dar nu ajung la nunta, ci la… puscarie. Totul intretaiat cu momente de la nunta de un kitsch incomensurabil. Un comic de situatie ce include replici savuroase si o coloana sonora pe masura.

Filmul, desi mediumetraj, poate deveni oricand un lungmetraj promitator. Distributia include atat actori de meserie (Nicodim Ungureanu, Dorin Andone, Manuela Golescu, Ioan Albu), cat si actori ad-hoc. Mai precis, pentru a scadea costurile, in film au jucat o parte dintre salariatii Sahia Film, in frunte cu directorul general, Marius Iurascu! Astfel, Nasul Mare a fost directorul Sahia, fiica Nasului a fost chiar fiica directorului, Tractoristul Banderas (ce conduce un tractor cu cisterna tricolora pe care scrie "Desperado!") a fost operatorul de traveling de la Sahia, Sorin Tanasescu, Socrul Mic - Nea Gheorghe - a fost cascadorul Ioan Albu (regizor la Sahia Film) s.a.

DESPERADO. Un Banderas autohton, dotat cu tractor…

PICANTERII. Tot bugetul filmului a fost de 10.000 de euro. Filmarile au durat o saptamana. S-a filmat in Breaza, Adunati si Talea (locatia unde s-a filmat si Cold Mountain). Momente picante din timpul filmarilor: cine cobora in gara de la Breaza vedea pe inscriptie Urlati; doua dintre fetele de la Sahia au gatit si au spalat vase nonstop; lautarii au facut febra musculara de atata cazut din sareta si urcat dealurile de zeci de ori; de oboseala, la un moment dat, actorii s-au odihnit direct pe iarba, alaturi de simpaticii caini ai locului; in prima zi de filmare, Nea Gheorghe (Ioan Albu) a cazut de pe cal si si-a rupt tocmai degetul care se ridica de obicei pentru semnul rusinos; Nasul Mare a calcat de mai multe ori prin balegi pana s-a tras dubla buna si… Pam para ram!

Titlul filmului este la fel de absurd ca tot ceea ce se intampla cu lautarii rataciti intr-o lume kitschoasa, fara cauza si scop. Sa nu uitam figurantii, oameni din popor, reali, in ipostaze tipice. Pentru Sahia, aceasta productie reprezinta o premiera, intrucat pana in prezent nu exista in box office-ul societatii un film artistic. "Ne dorim doar sa demonstram ca existam. Nu ne ridicam cu pretentii de casa de productie cinematografica competitoare pe piata cu marii producatori in domeniu, dar suntem siguri ca vom avea un cuvant de spus peste maxim un an. Am dorit doar sa demonstram ca se poate face film in Romania si pe bani putini. Deja la Sahia Film exista un studio de televiziune performant, un studio de sunet unde inregistreaza nume sonore, car de televiziune, aparatura de film etc. Ne vedem la DaKINO. Nu lipsiti de la premiera filmului!", spune directorul general al Sahia Film, Marius Iurascu.

×
Subiecte în articol: film spectator sahia film sahia