x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

PARANOIA

de Roxana Roseti    |    04 Iun 2006   •   00:00
PARANOIA

Scriitorul american William Burroughs a spus odata ca "un para-noic e un om care cunoaste cate ceva din ce se intampla in jurul sau".

Scriitorul american William Burroughs a spus odata ca "un paranoic e un om care cunoaste cate ceva din ce se intampla in jurul sau". Statele Unite ale Americii, 1997, thriller, 135 minute, film interzis minorilor sub 12 ani. "Teoria conspiratiei" - "Conspiracy Theory". Subiect: Jerry, un sofer de taxi, are teorii ale conspiratiei despre orice, de la extraterestri la asasinate politice. Jerry este chiar definitia paranoicului.

Numai ca intr-o zi se intampla: una dintre teoriile lui se dovedeste a fi adevarata. Si cum adevarul supara intotdeauna... Dar Jerry are doar o vaga idee despre amploarea lucrurilor reale. Vaga, dar buna. Regula spune ca, mai devreme sau mai tarziu, una dintre teorii se verifica. Altceva? Cartea "Paranoia" de Joseph Finder. Subiect: Adam Cassidy, un tanar angajat intr-o corporatie high-tech, este prins intr-un labirint sinistru de intrigi si tradari. In acest univers inselator nimic nu este ceea ce pare si nimeni nu este demn de incredere. Si incepe cosmarul. Ceea ce stii te-ar putea "ucide". Teoria conspiratiei e des invocata in ultima vreme. Se discuta mult, se scrie mult. Adeptii conspiratiei sustin ca virusul H5N1 este rodul cercetarilor in domeniul armamentului biologic, la fel cum ar fi fost SIDA sau SARS. Si daca teoria, mai devreme sau mai tarziu, se va dovedi adevarata, ce ne facem, fetelor si baietilor? Mai vorbim, lejer, despre grupul de boli psihice cronice care se manifesta prin lipsa de logica in gandire, idei fixe, orgoliu exagerat, mania persecutiei, halucinatii, adica grup denumit generic PARANOIA? Paranoia nu e o boala. Este o stare de fapt. Regele e gol. Ce bine ii vin hainele...

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul