x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Patul care ascunde salonul de frumuseţe

Patul care ascunde salonul de frumuseţe

de Adela Parvu    |    21 Aug 2008   •   00:00

Piesă de mobilă pentru locuinţele urbane
Merită să vizitezi un tîrg internaţional de mobilă cum este cel de la Milano, desfăşurat în fiecare primăvară, nu pentru că ai avea ceva de vizitat, ca turist, în capitala modei italiene, ci pentru a te aventura în imensitatea satului expoziţional de la periferia oraşului. Acolo, în imensele corpuri de clădiri, te aşteaptă o lume a ideilor, a culorilor şi formelor, dar mai ales întîlneşti oameni care-ţi împărtăşesc pasiunea pentru frumos şi pentru inovaţia destinată vieţii cotidiene. 



Piesă de mobilă pentru locuinţele urbane
Merită să vizitezi un tîrg internaţional de mobilă cum este cel de la Milano, desfăşurat în fiecare primăvară, nu pentru că ai avea ceva de vizitat, ca turist, în capitala modei italiene, ci pentru a te aventura în imensitatea satului expoziţional de la periferia oraşului. Acolo, în imensele corpuri de clădiri, te aşteaptă o lume a ideilor, a culorilor şi formelor, dar mai ales întîlneşti oameni care-ţi împărtăşesc pasiunea pentru frumos şi pentru inovaţia destinată vieţii cotidiene.  

Ne place să ne facem cuibul de acasă cît mai aproape de visurile imaginate, iar la un tîrg de mobilă de calibrul acestui salon internaţional eşti pur şi simplu asaltat de cele mai îndrăzneţe soluţii. Le ai în faţa ta şi nu-ţi vine să crezi, te trezeşti că-ţi holbezi ochii, arcuindu-ţi corpul, nu neapărat pentru că eşti dărîmat de oboseala ce-ţi îngreunează picioarele şi-ţi înceţoşează privirea, ci cu precădere pentru că nu ţi-ai fi închipuit obiecte sau amenajări care ţi se deschid generos în faţă, pe care poţi să le savurezi şi, pentru o clipă, să crezi că sunt parte a casei tale. Iar ca jurnalist, nenumăratele idei te însoţesc pe tot parcusul unui an, pînă cînd alt val de inovaţii te agită, te dezordonează din dorinţa de a le face publice, cît mai repde, cît mai răsunător.

Fun-funcţional

Forţa creatoare a firmelor de mo­bilă este afişată la acest tîrg prin nume faimoase şi standuri spectaculos amenajate. Puterea financiară este direct proporţională cu mărimea standului, dar pînă la urmă creativitatea şi numele designerilor sunt cele care atrag. Campeggi este, în fiecare an, o firmă al cărei stand atrage presa şi vizitatorii ca un magnet. Vinovate de acest efect sunt creaţiile absolut ingenioase semnate de designerii italieni.  

Campeggi este un nume de referinţă în  ceea ce am putea numi design "fun", adică fun, ca în engleză, dar şi fun de la funcţional. Piese care sclipesc nu că ar avea finisaj lucios-metalic în vogă, ci de la inteligenţa designerilor săi. Vezi piesele lor şi nu-ţi vine a crede că nu te-ai putut gîndi la soluţiile deja materializate de ei. Toate par atît de simple! Dar tocmai asta e cheia, să pară astfel. Dar ştim, aflăm, că pentru a da viaţă proiectelor este nevoie de multă muncă şi tehnologie. Nu ştiu dacă ideile pot fi măsurate sau cîntărite, cert este că ele au succes de fiecare dată în standul Campeggi, acolo unde şi în acest an, într-un perimetru deschis, aerisit (ceva rar la Milano, unde toate standurile sunt închise cu ziduri false) şi mic comparativ cu alte firme, s-au înghesuit o mulţime de oameni dornici a testa noile prototipuri.  

Din păcate am avut interdicţie la fotografierea standului, dar măcar avem bucuria de a vă prezenta "OnOff" una dintre cele mai recente piese de la Campeggi, din colecţia 2008, semnate de Giulio Manzoni.

Spaţiu flexibil

Întodeauna e dificil să numeşti piesele acestei companii. Spre exemplu "OnOff", cum să-i spunem? Pat, canapea? O numim generic o piesă de mobilă multifuncţională, pentru că asta este. Designerul italian care a creat-o s-a gîndit foarte practic: locuinţele urbane sunt mici şi în ele oamenii îşi doresc canapea, un loc pentru pat, altul pentru o mică sală de gimnastică sau fitness, pentru spa, hobby, un loc pentru jocuri… etc.  

Dar desingerul Giulio Manzoni se întreabă: cu toate aceste locuri pentru diverse obiecte sau activităţi, cît de mare ar trebui să fie o locuinţă urbană? Cu siguranţă foarte generoasă. Aşa că el s-a întors spre situaţia reală şi şi-a pus mintea la contribuţie pentru a găsi un loc mic, dar suficient de încăpător într-un apartament de la oraş pentru o piesă "3 în 1". Aşa s-a născut "OnOff".  

Designerul crede că un proiect de design reuşit ajută la dilatarea spaţiului şi exploatarea lui. Pînă la urmă locul ocupat de un pat poate deveni ceva flexibil, multifuncţional. Manzoni spune "poţi fi angajat pe timpul zilei, dar de ce să te comporţi ca atare şi atunci cînd dormi sau te aşezi?". Mai exact, de ce să nu fi activ folosind un spaţiu destinat cu precădere odihnei, cînd te bucuri de intimitatea casei tale. Să ocupi un spaţiu important doar pentru a dormi, nu reprezintă o soluţie pentru dinamica vieţii acestui secol.  

Pornind de la cifre

Cîteodată ideile pot fi inspirate de cifre, şi în acest caz pot fi cifrele antropometriei şi ergonomiei. Dacă pentru cîteva momente ar fi să însumaţi suprafeţele ocupate de canapeaua şi patul din locuinţa dumneavoastră poate că vă vor năpădi soluţii la care nu v-aţi fi aşteptat. Dar cine face astfel de calcule? Noi, ca simpli utilizatori de mobilă? Cu siguranţă, nu.  

Aici intervine geniul practic al designerilor şi de aceea piesele create de ei par atît de simple. Ei observă, fac calcule şi apoi testează. Lui Manzoni i-au fost suficiente nişte calcule banale, după ce a plătit atenţie la ceea ce se întîmplă în locuinţele urbane.

Giulio Manzoni a găsit soluţia de a concepe un pat cu funcţie de canapea (şi nu o canapea extensibilă cu funcţie de pat) pe care să te poţi trînti cînd ajungi acasă de la serviciu. Şi, după ce-ţi revii, să o ridici cu minimum de efort posibil ca să-ţi trăieşti visul de a fi răsfăţat cu razele bronzante ale mini solarului în propriul salon de înfrumuseţare

   
 1. Patul, de mărime, medie poate fi folosit de un cuplu. Spătarele, înclinate sub unghiuri bine calculate, asigură şi alte poziţii comode, relaxante  2. De remarcat designul patului, forma sa ergonomică şi picioarele ascunse, ce fac ca piesa să pară că pluteşte. Şi poate că "pluteşte" pe o surpriză…


   
3. Cu efort minim, cu ajutorul unui singur braţ, patul poate fi ridicat. Secretul: un sistem cinematic ascuns, ce contrabalansează forţa gravitaţională  4. Oglinda ascunsă de sub saltea are rolul de a amplifica, dilata spaţiul. Sub pat există suficient loc pentru depozitarea echipamentelor de fitness

 
 5. Piesa "OnOff" de la Campeggi este ideală pentru garsoniere. Are trei perne care, conform do­rinţei utilizatorului, pot fi mutate pe muchiile prevăzute cu canale speciale. Celelate două perne sunt fixe, formînd "tăblia" patului






×