x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

09 Mai 2007   •   00:00

Gastronomia este o artă. Cheamă la apel toate simţurile, pentru ca
apoi să scoată la iveală o adevărată capodoperă. Aşa găndesc marii bucătari. Pentru ei, ingredientele sunt doar pretexte gustoase pe care le folosesc pentru a ne incănta simţurile.



Gastronomia este o artă. Cheamă la apel toate simţurile, pentru ca apoi să scoată la iveală o adevărată capodoperă. Aşa găndesc marii bucătari. Pentru ei, ingredientele sunt doar pretexte gustoase pe care le folosesc pentru a ne incănta simţurile. Maeştrii gastronomi trebuie să cunoască chimie, pictură, să aibă noţiuni de nutriţie pentru a putea să dea naştere unor preparate care să atingă perfecţiunea. Un mare bucătar imi spunea că in bucătărie maestrul in arta culinară trebuie să fie ca un dirijor. Conduce o orchestră formată din ucenici, sosieri, picoli, ospătari, somelieri, furnizori. Toţi trebuie să "cănte" la unison cu cheful. Dacă ceva nu merge, clientul va simţi imediat. Bucătarul trebuie să ştie să imbine culori, texturi, pentru ca farfuria să arate la final ca o pictură. Măncăm şi cu ochii, avem nevoie ca măncarea să ne satisfacă şi vizual. De aceea, gastronomia este o artă, cea de-a opta artă.

×
Subiecte în articol: pauza de cafea