x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Carmen Dragan    |    20 Feb 2008   •   00:00

“Dacă dispreţuieşti vânatul, învaţă cel puţin a-l găti, ca să devii un binefăcător.” Aceasta era părerea lui Mihail Sadoveanu. Iar când vine vorba despre poveşti vânătoreşti, gândul mă duce la acest mare scriitor, care a lăsat să transpară în paginile operelor sale pasiunea lui pentru vânătoare.

“Dacă dispreţuieşti vânatul, învaţă cel puţin a-l găti, ca să devii un binefăcător.” Aceasta era părerea lui Mihail Sadoveanu. Iar când vine vorba despre poveşti vânătoreşti, gândul mă duce la acest mare scriitor, care a lăsat să transpară în paginile operelor sale pasiunea lui pentru vânătoare. Dintr-o întâmplare culinară aflăm cum cuconu’ Alecu se minuna de un iepure mare, cum nu mai văzuse niciodată, pe care îl prinsese băiatul său: “Mă mir de iepurii din acea parte de ţară unde petreci. Aşa iepure mare n-am văzut de când sunt şi trebuie să-ţi închipui că am vânat şi eu destul la viaţa mea. De asemenea, mă mir că aşa dihanie cât un berbecuţ a putut cădea dintr-un ­singur halici. Îmi spui că te-ai luptat cu dânsul... În orice caz, un iepure pe care un vânător nu-l împuşcă decât o dată în viaţă. Te vestesc că nu ţi se va mai repeta lovitura! Dacă n-aş fi văzut cu ochii mei şi iepuroi, şi lovitură, aş fi crezut că e o întâmplare scoasă din cărţile pe care le citeşti”. Iată şi reţeta de iepure la cuptor pe care scriitorul nu se sfieşte să o adauge în povestirea sa: l-a ţinut patru zile în vin cu ­mirodenii, apoi l-a gătit cu măsline, capere, ceapă şi untdelemn.

×
Subiecte în articol: editorial