x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Carmen Dragan    |    30 Iul 2008   •   00:00

Numeroase verbe care denumesc acţiuni care se fac în bucătărie sînt folosite cu sens figurat în expresii şi proverbe româneşti.



Numeroase verbe care denumesc acţiuni care se fac în bucătărie sînt folosite cu sens figurat în expresii şi proverbe româneşti. Iată, de pildă, verbul "a se frige" îl întîlnim în proverbe ca "Cine se frige cu ciorbă suflă şi în iaurt" sau în expresiile "te-ai fript", adică ai făcut ceva foarte grav şi vei suporta consecinţele, sau "maţe-fripte", adică sărăntoc. Verbul "a fierbe" îl întîlnim în expresii ca "a fierbe pe cineva", adică a-l ţine în suspans. Deşi nu sînt folosite în exclusivitate în bucătărie, verbele "a măsura", "a cîntări" şi "a cerne" se pot întîlni în expresii ca: "a-şi măsura cuvintele", "a fi cu măsură", "a cîntări bine lucrurile" sau "cerne bine lucrurile, cu sita deasă ale tale, cu sita rară ale altora". Verbul "a coace" a generat expresiile "ţi-am copt-o" sau "mort-copt", care nu mai au nevoie de nici o explicaţie. Dacă în bucătărie tăiem mereu legume, zarzavaturi, expresia "a tăia frunză la cîini" înseamnă a nu face nimic. Verbul "a prăji" a dat naştere şi el la expresii ca "a prăji burta la soare". Folosirea figurată a verbelor duce uneori cu gîndul la acţiuni realizate în bucătărie.

×
Subiecte în articol: agenda