x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu-Burtea    |    26 Mar 2009   •   00:00

Haute cuisine. Aceste două cuvinte oglindesc conceptul bucătăriei franţuzeşti, care definesc un stil culinar elaborat ce necesită multă migală, dar şi ingrediente de cea mai bună calitate.



Bucătăria aceasta "înaltă" a preluat reţete tradiţionale din toate regiunile Franţei pe care le-a transformat în adevărate "opere de artă" cu care nu prea ştii ce să faci: să le admiri sau să le mănânci (nu de puţine ori, pregătirea lor poate dura câteva ore, uneori chiar şi zile). Bucătăria franceză cuprinde un număr foarte mare de reţete, dar nu toate acestea sunt o creaţie specifică a artei culinare franceze, multe dintre ele fiind împrumutate şi de la alte popoare.

Franţa se distinge, de asemenea, printr-un sortiment bogat de vinuri şi brânzeturi fine (se cunosc aproximativ 365 de tipuri de brânză), foie gras, fructe de mare, dar şi multe specialităţi ciudate precum scoici, melci sau picioare de broască. Însă masa francezului de rând este compusă din preparate normale: supe, fripturi de vacă, berbec, pui, porc asociate cu soteuri de legume, multă salată verde, care este nelipsită de la nici una dintre mesele principale, iar la sfârşit mănâncă brânzeturi fine, fructe şi prăjituri.

×
Subiecte în articol: agenda