x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Camera Deputaților bagă 2 milioane în sisteme de protecție a persoanelor, să nu îi lovească tencuiala desprinsă de deasupra ușilor de acces în clădire

Camera Deputaților bagă 2 milioane în sisteme de protecție a persoanelor, să nu îi lovească tencuiala desprinsă de deasupra ușilor de acces în clădire

de Ion Alexandru    |    01 Mai 2024   •   08:00
Camera Deputaților bagă 2 milioane în sisteme de protecție a persoanelor, să nu îi lovească tencuiala desprinsă de deasupra ușilor de acces în clădire

La Casa Poporului, se investesc bani pentru panouri fotovoltaice, dar se desprind elementele din piatră de pe fațadele Parlamentului. Cât au cheltuit aleșii de la începutul anului și ce proiecte costisitoare mai au pe listă

Peste 7,5 milioane de euro vrea Camera Deputaților să investească într-un sistem de panouri fotovoltaice și pompe de căldură, pentru a deveni semiindependentă energetic de sistemul centralizat de energie. În același timp, a fost scos la mezat un contract de 2 milioane de lei, pentru realizarea unui sistem de protecție a persoanelor care intră în clădirea Palatului Parlamentului. Motivul este unul halucinant. Se desprind elementele din piatră naturală de pe fațadele clădirii. O licitație care viza refacerea acestor fațade, antamată în februarie, a fost anulată în martie, deoarece toți ofertanții s-au retras din cursă sau ofertele lor a fost declarate inacceptabile. De la începutul acestui an, Camera Deputaților a atribuit contracte de achiziție publică de 85 de milioane de lei și are pe listă investiții similare de peste 76 de milioane de lei.

Una dintre cele mai costisitoare investiții pe pe lista Camerei Deputaților este un contract care vizează execuția de lucrări pentru realizarea unui sistem de cogenerare de înaltă eficiență, inclusiv elaborarea documentației tehnice de proiectare, pentru care camera inferioară a Parlamentului pune la bătaie un buget de 36.780.849,6 lei cu TVA inclusă.

Este vorba despre un contract multianual, derulat în perioada 2024 – 2026, având ca obiectiv realizarea documentației tehnice de proiectare, furnizarea echipamentelor și execuția lucrărilor pentru implementarea unui sistem de trigenerare de înaltă eficiență și emisii reduse, cu o putere de 2.000 kW electrici. Durata de implementare a proiectului este de 29 de luni, Camera Deputaților organizând o licitație deschisă, în vederea atribuirii contractului, iar ofertele urmează să fie deschise în data de 6 iunie 2024.

Camera Deputaților a efectuat evaluări energetice preliminare de determinare a potențialului de producere locală de energie din surse regenerabile cu o centrală de trigenerare de înaltă eficiență, „pentru asigurarea parțială a autoconsumului de energie electrică, de energie termică pentru asigurarea parțială a autoconsumului de apă caldă menajeră și a necesarului în baza agentului termic pentru încălzire pe timpul sezonului rece”.

Vor panouri peste parcări și terase

Proiectul vizează prioritizarea accesului în instalația electrică a sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum, „ținând cont de toate suprafețele disponibile la nivelul teraselor clădirii, respectiv la nivelul solului, inclusiv pentru parcări acoperite cu structuri fotovoltaice”. Astfel, „s-a luat în calcul perspectiva centralizării sistemelor de climatizare, prin trecerea de la aparate de aer condiționat individuale, la sisteme centralizate zonal și instalarea de pompe de căldură aer-apă”. Din același caiet de sarcini mai rezultă că această investiție urmărește reducerea cu 65 la sută a „importului de energie electrică al Palatului Parlamentului”.

Atenție! Cad pereții!

O altă investiție interesantă aflată pe lista Camerei Deputaților are valoarea de 2 milioane de lei cu TVA și constă în lucrări la sistemul de protecție a accesului în clădire. Contractul va fi atribuit prin procedură simplificată, ofertele urmând a fi deschise în data de 20 mai 2024.

În documentația de atribuire a acestui contract se arată că accesul în Palatul Parlamentului se face prin nouă corpuri de clădire, însă investiția vizează intrările din Strada Izvor nr. 2-4 și din Calea 13 Septembrie. Se precizează că intrarea B4 asigură accesul personalului și colaboratorilor externi, iar intrarea B1 asigură accesul personalului angajat. Investiția se referă la sisteme de protecție care să asigure protejarea circulației persoanelor pe zonele de intrare în clădirea Palatului Parlamentului. Asta, deoarece „porțiunile de fațadă din piatră naturală și piese prefabricate de deasupra ușilor de acces prezintă tendința de desprindere și de cădere a unor fragmente, fapt ce creează riscul de producere de accidente”.

De precizat este faptul că, în 2 februarie 2024, Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru refacerea fațadei Palatului Parlamentului, costul estimat pentru această operațiune fiind, atunci, de 1.217.730 de lei fără TVA. Contractul trebuia să fie atribuit încă din data de 7 martie, însă, la 29 martie, licitația a fost anulată, pe motiv că „toate ofertele, cererile de participare sau proiectele depuse a fost retrase sau au fost considerate inadmisible”. Apoi, în 15 aprilie 2023, Camera Deputaților a încheiat cu SC Milconstruct Total SRL și cu SC SPA Inovations SRL un contract de 1.983.905,19 lei fără TVA, pentru lucrări de refacere și protejare a fațadelor din piatră naturală ale Corpului A2.

În 2024, s-au semnat contracte de 17,3 milioane de euro și mai sunt pe țeavă” altele, de 15,5 milioane

„Jurnalul” a centralizat toate contractele scoase la licitație de Camera Deputaților în cursul lunii aprilie a acestui an. Este vorba despre șapte investiții, incluzându-le și pe cele două descrise mai sus, iar bugetul total alocat se ridică la 76.145.586,6 lei cu TVA inclusă (15.539.912 euro).

Pe lângă sistemul de cogenerare și sistemul de protecție a căilor de acces în Palatul Parlamentului, Camera Deputaților vrea să achiziționeze servicii de revizii și reparații pentru subsistemul de supraveghere video (buget estimat de 929.290 de lei cu TVA), servicii de intervenție pentru repararea rețelei informatice (939.290 de lei cu TVA), service pentru sistemul integrat de conferință, vot electronic, traducere simultană, comunicații audio-video și date în sala de Plen (1.646.129 de lei cu TVA), cumpărarea a 350 de imprimante color multifuncționale pentru activitatea deputaților în birourile parlamentare (871.500 de lei cu TVA) și servicii de retehnologizare a ascensoarelor (32 de milioane de lei cu TVA inclusă).

De la începutul acestui an, Camera Deputaților a cheltuit pe investiții de acest gen un buget de 84.894.766,4 lei cu TVA inclusă (17.325.462,5 euro), 40.336,13 lei fără TVA au costat interconexiunile privind apelurile de la posturile de telefonie cu numere de interior, 1.632.090,13 lei fără TVA este valoarea unui contract vizând service pentru sistemul integrat de conferință, 7.990.604,36 lei fără TVA a costat energia electrică contractată, iar RCA-ul și polițele CASCO pentru mașini au mai înghițit 1.471.978 de lei fără TVA.

Biletele de avion pentru rutele interne au mai costat 3.588.235,29 lei fără TVA, service-ul la copiatoare pe bază de abonament încă 1.747.898,54 lei fără TVA, reviziile și reparațiile auto încă 972.598,4 lei fără TVA, lucrările de refacere a terasei circulabile și a luminatoarelor au costat 50.497.623,04 lei fără TVA, serviciile de telefonie mobilă încă 1.414.870 de lei fără TVA, iar lucrările de refacere a fațadelor din piatră, despre care am amintit mai sus, încă 1.983.905,9 lei fără TVA.

 

×