x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iată alimentele toxice care te pot băga în spital de 1 Mai şi de Paşte. Dr. Vochiţa Lăzureanu, sfaturi pentru mesele îmbelșugate

Iată alimentele toxice care te pot băga în spital de 1 Mai şi de Paşte. Dr. Vochiţa Lăzureanu, sfaturi pentru mesele îmbelșugate

de Redacția Jurnalul    |    01 Mai 2024   •   10:15
Iată alimentele toxice care te pot băga în spital de 1 Mai şi de Paşte. Dr. Vochiţa Lăzureanu, sfaturi pentru mesele îmbelșugate

Lista alimentelor care ne pot trimite la urgențe de 1 mai şi de Paşte

Medicul Voichița Lăzureanu, șef de secție la Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara, a explicat, la Antena 3 CNN, care este lista alimentelor care ne pot trimite la urgențe de 1 mai şi de Paşte.

Întrebată cum s-a ajuns în România să se moară în urma consumului de carne, după ce o copilă de doar patru ani a murit după ce ar fi mâncat pește cumpărat de la magazinul din sat, dr. Voichiţa Lăzureanu a tras un semnal de alarmă pentru a fi extrem de atenți la ce alegem să mâncăm în minivacanţa de 1 mai

"Din păcate, peste tot în lume se moare prin toxiinfecţie alimentară, intoxicații alimentare sau gastroenterocolite, depinde cum le numim. Ele au același numitor comun.
Consumul de un aliment care fie nu este ținut în condiții de securitate alimentară, fie în momentul în care este gătit nu se gătește complet și atunci rămân microorganisme care la rândul lor pot să producă toxine sau dau gastroenterocolite comune.

În afară de astfel de germeni, sigur putem să vorbim și toxiinfecții legate de ciuperci. Și știm toxină ciupercii, care și aceasta este extrem, extrem de importantă și de multe ori generează astfel de toxiinfecții alimentare.

Pericolul din alimentele crude sau insuficient preparate termic

Actualmente întreaga noastră hrană este supusă diverselor "îmbunătățiri", cu ortofosforice cu o grămadă de hormoni, cu o grămadă de produse care nu sunt sănătoase pentru organism.

Sigur că și noi, românii, ne-am schimbat puţin tradițiile alimentare. Consumăm tot mai multă carne neprelucrată termic, carne crudă, rămânem la pește, rămânem la sushi sau tartar sau carne insuficient preparată termic.

Avem și această noțiune mai nouă pe care am auzit-o "proaspăt congelat". Nu știu de fapt ce înseamnă ori e proaspăt, ori e congelat, dar s-a introdus și această noțiune care induce oamenii în eroare.

Și mai sunt și măsuri pe care trebuie să le facem noi acasă să ne spălăm pe mâini înainte de a manipula respectivele alimente, să le dozăm în așa fel încât nici să nu rămână prea mult afară, nici să nu se degradeze chiar și în frigider.

Aceste toxine pot să rămână doar la nivelul tubului digestiv sau poate să treacă prin circulația sângelui și să ajungă să fie denumite neuro-toxine, pentru că afectează sistemul nervos central. A fost nu de mult tot la copii foarte tineri, acele toxine generate cu tropism pe rinichi și pe ficat. Și atunci decesele s-au produs prin insuficiență hepatorenală.

Avem alte tipuri de bacterii care produc, mai ales în lipsa aerului, toxină. Vorbim aici de cârnați, în special. Vorbim de alimente din conserve, unde nu iese aer și acest microb se poate dezvolta și noi ingerăm direct aceste toxine. Acestea sunt cumva cele mai periculoase dintre cazuri. Ingerarea directă a toxinelor, unde organismul nostru nu reușește întotdeauna să facă față și există și decese.

Dr. Vochiţa Lăzureanu, sfaturi pentru mesele de 1 Mai

"Să încerce să consume carne proaspătă, achiziționată de la producători sau de la cei care vând, care sunt în așa-zisă siguranță, adică magazine în care au încredere, unde știu că nu s-a mai produs niciodată, n-au mai fost astfel de izbucniri de toxiinfecții.

Iar dacă nu sunt toxiinfecții poate să intervină și colecistita, o simplă criză, așa numite crizele de fiere, care cumva să nu fie legate neapărat de toxicitate sau de microorganism, dar care să țină de calitatea fiecăruia dintre noi.

Cât putem sau nu putem să suportăm, mai ales atunci când vorbim de carne tocată, de carnea amestecată, de carne prăjită, la care sigur că se mai adaugă și alcoolul, se mai adaugă și garniturile, se mai adaugă și dulciurile. Și atunci e așa un fel de aglomerare maximă în stomacul nostru.

Iar dacă vreunul dintre aceste alimente este și contaminat, atunci suferința este și mai mare. Aglomerarea în camerele de gardă va fi pe măsură. Și din păcate, riscurile sunt într-adevăr de deshidratare importantă, sunt de afectare neurologică sau de insuficiențe de diverse organ, unele dintre ele și cu deces.

"Trebuie să avem grijă și de unde cumpărăm"

Așa că trebuie să avem grijă și de unde cumpărăm, de la ce producători sau de la ce vânzători, dar trebuie să fim atenți și noi acasă cum preparăm sau cum ținem.

Se anunță vreme foarte caldă și atunci toate aceste produse trebuiesc ținute la frigider până în momentul servirii și încercați să le gătim cât mai bine", a spus dr. Voichiţa Lăzureanu la Antena 3 CNN. 

×