x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu-Burtea    |    23 Iul 2009   •   00:00
Pauză de cafea

Conform mitologiei greceşti, Aristaios, fiul zeului Apollo, a fost trimis de zei să ducă în dar grecilor arta preparării brânzei. Elenii au apreciat acest cadou primit de la ei, l-au numit "de nepreţuit" şi, în timp, au excelat în prepararea ei. Nu putem vorbi despre bucătăria din ţara lui Homer fără să amintin de "lichidul de aur", un alt "dar al zeilor", uleiul de măsline pe care acest popor îl foloseşte cu multă iscusinţă.




5063-97371-img_4894.jpgDe-a lungul timpului, bucătăria grecească a fost influenţată de extinderea Imperiului Elen în timpul lui Alexandru cel Mare, de cucerirea Eladei de romani şi de extinderea Imperiului Bizantin. O dată cu mutarea capitalei la Constantinopol şi cucerirea acesteia de turci, în 1453, influenţa în bucătăria greacă de peste 400 de ani a ocupaţiei turceşti este evidentă. Prima carte de artă culinară "Hedupatheia" a fost scrisă de un mare gurmand grec, poetul Archestratos din Gela, în anul 330 î.Ch.

Cartea, scrisă sub formă de poem epic, prezenta o călătorie gastronomică în Mediterana şi conţinea multe reţete din această zonă. De asemenea, şi tradiţia "tichiei de bucătar" îşi are rădăcinile din Evul Mediu, în mănăstirile greceşti. Călugării, care se ocupau cu gătitul, purtau, pentru a se deosebi de ceilalţi, pălării albe, înalte.

×
Subiecte în articol: agenda