x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Carmen Dragan    |    20 Aug 2009   •   00:00

Din fascinanta lume a apelor... Architeuthis dux, Architeuthis martensi şi Architeuthis sanctipauli sunt trei specii de calamari uriaşi. Cel mai mare exemplar cunoscut a fost găsit pe o plajă din Noua Zeelandă în 1980. Avea o lungime de aproximativ 20 m, din care 10-12 erau tentaculele.



Ochii calamarilor uriaşi sunt cei mai mari din lumea animală, putând avea diametrul de 25 cm, adică de două ori mai mari decât ochiul balenei albastre. Condiţiile în care trăieşte Architeuthis nu sunt foarte bine cunoscute, pentru că majoritatea exemplarelor au fost găsite pe plaje sau au fost scoase din stomacul caşaloţilor. Puţine capturi au fost făcute cu plase traulate la adâncimi de 200-375 m. În largul coastelor Californiei, dintr-un punct în care fundul oceanului era la 4.000 m, a fost scos un tentacul secţionat proaspăt.

De-a lungul coastelor Canadei au fost semnalaţi calamari uriaşi înotând chiar la suprafaţă, iar fundul oceanului se afla acolo la 100 m. De asemenea, în Pacific au fost văzuţi la suprafaţă, dar deasupra unor adâncimi de 4.000 m. Exemplare de Architeuthis au fost găsite şi în apropierea Insulelor Hawaii, unde adâncimea oceanului coboară la câteva mii de metri. Trebuie să fie tare gustoşi...

×
Subiecte în articol: agenda