Vorbind despre dovezi ale trecutului, există informaţii furnizate de istoricul Monsignor Alicandri. Din una dintre scrierile sale aflăm că lângă Mănăstirea Sf. Lorenzo di Capua, în secolul al XII-lea, călugării ofereau pelerinilor pâine şi mozza sau provatura. Termenul de mozzarella este strâns legat de mozza, termen folosit cu referire la provatura. Provatura este de fapt provola, un alt tip de brânză din regiunea Campania.
Termenul de mozzarela este regăsit şi în anul 1570, citat în cartea de bucate scrisă de Bartolomeo Scappi, bucătar al Palatului Papal, care pomenea de "smântână, unt proaspăt, brânză ricotta, mozzarella proaspătă şi lapte."
Dar răspândirea mozzarellei a venit mai târziu, iar notorietatea i se datorează unei ferme care creştea bivoliţe, Reggia di Cardittelo. Brânza a început să apară pe piaţă în jurul anului 1720 şi a devenit foarte cunoscută începând cu 1780. Adevărul e că de-a lungul timpului multe feluri de brânză au fost descoperite accidental, aşa că în fiecare legendă există un sâmbure de adevăr.