x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu    |    11 Mar 2010   •   00:00
Pauză de cafea
5595-115752-bucate21_3019.jpgMozzarella are o istorie foarte veche şi o origine incertă. Istoria acestei brânze este strâns legată de aducerea bivolilor în regiunea Campania din sudul Italiei. Unii spun că ei ar fi venit aici în secolul al VI-lea, iar alţii că ar fi fost aduşi de Hannibal (247-183 î. Ch).

Vorbind despre dovezi ale trecutului, există informaţii furnizate de istoricul Monsignor Alicandri. Din una dintre scrierile sale aflăm că lângă Mănăstirea Sf. Lorenzo di Capua, în secolul al XII-lea, călugării ofereau pelerinilor pâine şi mozza sau provatura. Termenul de mozzarella este strâns legat de mozza, termen folosit cu referire la provatura. Provatura este de fapt provola, un alt tip de brânză din regiunea Campania.

Termenul de mozzarela este regăsit şi în anul 1570, citat în cartea de bucate scrisă de Bartolomeo Scappi, bucătar al Palatului Papal, care pomenea de "smântână, unt proaspăt, brânză ricotta, mozzarella proaspătă şi lapte."

Dar răspândirea mozzarellei a venit mai târziu, iar notorietatea i se datorează unei ferme care creştea bivoliţe, Reggia di Cardittelo. Brânza a început să apară pe piaţă în jurul anului 1720 şi a devenit foarte cunoscută începând cu 1780. Adevărul e că de-a lungul timpului multe feluri de brânză au fost descoperite accidental, aşa că în fiecare legendă există un sâmbure de adevăr.

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda