x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Cum iti dai seama că ai fost crescut de părinți imaturi

Cum iti dai seama că ai fost crescut de părinți imaturi

de Redacția Jurnalul    |    28 Apr 2024   •   19:20
Cum iti dai seama că ai fost crescut de părinți imaturi
Sursa foto: Hepta

Comportamentul părinților imaturi emoțional poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății și relațiilor copiilor.

Iată 7 indicii că ai fost crescut de părinți imaturi:

1. Te simți singur în preajma lor

Unul dintre cele mai evidente semne ale imaturității emoționale în comportamentul părinților este sentimentul de singurătate emoțională pe care îl resimți când ești cu ei. Chiar și în prezența fizică a părinților, ei nu sunt capabili să ofere suport și înțelegere, astfel că te poți simți neînțeles și izolat.

2. Interacțiunile sunt unilaterale

Comunicarea cu părinții imaturi emoțional poate fi adesea unidirecțională. Dialogurile tind să fie dominate de nevoile și dorințele lor, fără a lua în considerare sau a valida sentimentele tale. Aceasta poate crea o dinamică frustrantă și epuizantă.

3. Te simți constrâns

Părinții imaturi emoțional pot impune așteptări nerealiste sau pot exercita o presiune constantă asupra copiilor lor pentru a se conforma unor standarde, ceea ce te poate face să te simți  incapabil să-ți explorezi propria identitate sau propriile interese.

4. Ei sunt pe primul loc

În familiile cu părinți imaturi emoțional, nevoile părintelui au prioritate iar cele ale copilului sunt neglijate sau minimizate. Acest lucru poate duce la sentimente de neglijare și la credința că propriile tale nevoi nu sunt importante.

5. Nu se pot conecta cu tine

Lipsa de intimitate emoțională este destul de frecventă în relațiile cu părinți imaturi emoțional. Aceștia pot avea dificultăți în a-și exprima afecțiunea și emoțiile în mod deschis, ceea ce duce la o lipsă de apropiere. 

6. Îți transmit starea de spirit

Părinții imaturi emoțional nu își gestionează propriile emoții în mod sănătos. De obicei, ei au tendința de a le proiecta asupra celor din jur. Aceasta înseamnă că stările lor emoționale negative se transmit, influențând starea de spirit a familiei.

7. Nu-ți respectă limitele

O altă dovadă de imaturitate emoțională a părinților este și faptul că nu respectă limitele stabilite de copii. Ei ignoră dorințele, nevoile și spațiul personal al copiilor  Toate acestea, te pot face să nu ai încredere în propriile forțe, notează deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: relaţii parinti copii imatur