x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Carmen Dragan    |    22 Apr 2010   •   00:00
Pauză de cafea
5664-118549-bucate21_3024.jpg"Lumina locului"... pictorul Mihail Gavril. Dacă e vorba despre "ţara de fagi" (Bucovina, în germană Buchenland), atunci gândul mă duce la pictorul Mihail Gavril care s-a născut pe aceste meleaguri şi, mai mult decât atât, a reflectat în picturile sale frumuseţea şi lumina locurilor.

Peisagist de largă inspiraţie, descoperitor al minunilor de zi cu zi, pelerin prin Ţara Sfântă, pictorul ne invită la expoziţia cu vânzare deschisă până la sfârşitul lunii mai la Galeria Regală a Casinoului din Sinaia. Pânzele sale expuse aici reflectă frumuseţile Athosului, ale Ierusalimului, Balcicului, dar şi ale Bucovinei.

Fiecare întâlnire cu Mihail Gavril îmi aminteşte şi de gastronomia de acasă, pentru că mâncărurile bucovinene de care îmi povesteşte pictorul se aseamănă foarte mult cu mâncărurile moldoveneşti cu care am crescut.

Şi dintre toate îmi amintesc acum de ciorba care este mai mult borş, pentru că se acreşte cu borş de putină şi nu se finalizează decât după ce e dreasă din belşug cu smântână acrişoară. Iar secretul e borşul făcut în casă, cu tărâţe cernute şi cu o crenguţă de vişin, gust pe care un adevărat gurmand îl va alege oricând în locul "modernului" borş acrit cu sare de lămâie.

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda