x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Simona Chiriac    |    05 Aug 2010   •   00:00
Pauză de cafea
5853-128506-bucate22_3018.jpgMoldova cea dulce este patria celor mai gustoase bucate. Spre exemplu, în zona Neamţului se fac cele mai aromate preparate din păstrăvi. Peşti iubitori de apă rece de munte tresaltă voioşi în farfurii spre încântarea mesenilor voioşi.

În Lacul Izvorul Muntelui este cea mai mare păstrăvărie din zonă (o stea din plase ce pluteşte în unda lacului), de unde se pot scoate chiar şi 50 de tone de peşte într-un an. Dacă nu vă pricepeţi să-l pregătiţi, treceţi pragul unui restaurant din zonă. De la antreuri, ciorbă şi felul doi, toate au aromă de... munte. Pentru a încerca o altfel de experienţă trebuie să vă cazaţi la una dintre pensiunile din zona Bicazului. La Durău, Izvorul Muntelui... Case aflate pe cărări de munte, cu o privelişte ce-ţi taie răsuflarea.

Mai toate au în curte şi câte o păstrăvărie. Un bazin mai mare sau mai mic în care se hârjonesc păstrăvi mai mici sau de-a dreptul obraznici. Când vine ora mesei, mergeţi să vă alegeţi peştele care vă face cu ochiul. Peste numai o oră deja este scos din cuptor sau părăseşte cu ceva părere de rău grătarul. Nici afumat nu este de lepădat. Pus între cetini de brad aşa cum ştiu să facă muntenii de pe aici, se strecoară între bagaje urmând drumul până acasă. Un trofeu de vacanţă!

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda