x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Picturi cu gura, poze cu sufletul

Picturi cu gura, poze cu sufletul

de Daniela Cârlea Şontică    |    03 Aug 2008   •   00:00
Picturi cu gura, poze cu sufletul

Pictorul Felix Vargas Espinoza si artistul fotograf Dragos Florescu sint autorii invitatiei de a descoperi frumusetile din Peru prin cele doua expozitii vernisate la Muzeul Satului din Bucuresti.



Pictorul Felix Vargas Espinoza şi artistul fotograf Dragoş Florescu sînt autorii invitaţiei de a descoperi frumuseţile din Peru prin cele două expoziţii vernisate la Muzeul Satului din Bucureşti.


Căsuţe dichisite pline de flori la balcoane, cu acoperişuri bine definite, despărţite de stradele pietruite pe care îşi fac loc băştinaşi cu lame şi măgăruşi încărcaţi de poveri. Dansuri, sărbători, călătorii. Căsuţe ca din turtă dulce colorată, peisaje numai bune să fie decorul unei copilării fericite. Acestea sînt primele impresii pe care le lasă lucrările artistului peruan Felix Espinoza.


REZULTAT. Născut în 1955, artistul a studiat arta la nivel academic atît în ţara lui, cît şi în SUA, Marea Britanie şi alte ţări. A cîştigat diverse premii inter-naţionale cu lucrările sale şi a avut peste 200 de expoziţii personale. Cu toate acestea, el nu este un pictor obişnuit, pentru că nu are mîini şi pictează ţinînd pensula cu gura. În mediul artistic este privit cu normalitate, ceea ce este important pentru  Espinoza. "În urmă cu cîţiva ani, un critic mi-a spus că important nu este cu ce pictez, cu mîinile, cu gura sau cu picioarele, ci rezultatul muncii mele. Şi aşa am considerat şi eu întotdeauna", spune Felix Espinoza.


ALPINIST. Celălalt artist care vă aşteaptă să-i admiraţi lucrările la Muzeul Satului, Dragoş Florescu, vă arată Peru în fotografii. Iubitor al naturii şi mai ales al muntelui, Florescu a avut şansa să facă în Peru două lucruri care îi sînt dragi: alpinism şi fotografie. Veţi vedea peisaje fotografiate la peste 6.000 de metri altitudine, vîrfuri golaşe de munte, lacuri montane imense în care se oglindeşte un cer vineţiu, plante exotice, dar şi aşezări tipice unei părţi de lume care a aparţinut cîndva incaşilor. Expoziţiile sînt deschise pînă la 17 august.


"În urmă cu cîţiva ani, un critic mi-a spus că important nu este cu ce pictez, cu mîinile, cu gura sau cu picioarele, ci rezultatul muncii mele. Şi aşa am considerat şi eu întotdeauna".
Felix Espinoza, pictor

×
Subiecte în articol: expozitie