x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Picturi vesele pentru copii

Picturi vesele pentru copii

05 Apr 2007   •   00:00


Din sumar: Editorial - Mergeti de luati Lumina! / Finisaje de interior mai bune / Design la superlativ / Capsunul si zmeurul in grzdina cu arbusti fructiferi / Afacerea cu case din bustean brut / Proiect vs realitate / Sulina, intre pamant si mare / Stiinta de a planifica viitoarea gradina / Casa in cartier rezidential / Crini parfumati si multicolori / Oua incondeiate pentru un Pasti ca in copilarie /



Artistii plastici stiu secretele picturilor pe pereti cu desene destinate copiilor. Ei aleg culorile si motivele in functie de varsta

De multe ori vedeti in gradinite, in locurile de joaca inchise in sau salile de asteptare de la medic desene vesele pe pereti. Ele sunt realizate de artisti plastici, care stiu ce materiale si culori sa foloseasca pentru ca picturile lor sa reziste cativa ani. Dar mai mult, ei stiu ce culori si modele sa picteze, astfel incat ambianta sa fie pe placul celor mici. In spatiile publice, de cele mai multe ori, artistii plastici trebuie sa inveseleasca peretii zugraviti in alb. Asa ca aleg sa picteze locurile cele mai vizibile de la nivelul privirii copiilor.

Am ales sa va prezentam modul in care s-a realizat decorarea peretilor intr-un spital de copii din Prelungirea Ghencea din Bucuresti, o lucrarea realizata cu ajutorul unor sponsori privati. Artistii plastici care au contribuit la tusa finala prin pictarea peretilor de aici ne-au spus cateva dintre secretele metodei lor pentru cei care vor sa transforme camerele copiilor din propriile locuinte.

VARSTA CONTEAZA

Raluca Alexandru a fost coordonatorul lucrarii de la spitalul din Prelungirea Ghencea, fiind ajutata de Alina Draghici si de Molnia Efremov. Au avut la dispozitie trei zile in care sa decoreze toti peretii din aripa renovata a spitalului. Inainte de a se apuca de pictat s-au interesat de varsta copiilor care urmeaza a fi gazduiti in salile spitalului. Asa au aflat ca bolnavii au intre 2 si 8 ani, iar perioada minima de convalescenta este de doua saptamani. Au ales astfel sa picteze personaje in culori vesele.

Raluca Alexandru spune ca pentru varste mici e important sa se aleaga teme cu personaje, mai ales cand copiii sunt obligati sa stea mult timp in spatiu inchis. Imaginatia lor debordanta ii provoaca sa dialogheze cu personajele de pe pereti, sa construiasca povesti, si astfel sa nu se plictiseasca repede.

Deci, cu cat copiii sunt mai mici, picturile trebuie sa infatiseze personaje (intre 0 si 7 ani). Dupa 7 ani se pot alege teme cu motive florale (pentru fetite) sau cu teme din sfera transporturilor (pentru baieti).

CULORILE DE IMPACT

Raluca Alexandru a pictat multe spatii publice, dar si camere de copii din locuinte. Este o fire jucausa si mereu atenta la preferintele copiilor. Datorita experientei ei stie ce culori se potrivesc cel mai bine in spatiile destinate copiilor. Ea recomanda culori pastelate vii, dar nu puternice, care pot agasa in timp privirea. O combinatie potrivita atat pentru fetite, cat si pentru baieti reprezinta lila cu verde. La o astfel de combinatie accente de albastru sau portocaliu pot personaliza si mai mult desenele.

O alta combinatie potrivita pentru ambele sexe este portocaliu-verde, iar pentru fetite se poate completa cu accente de rosu englez, iar accentele de galben dau foarte bine in camere de baieti. Raluca Alexandru spune ca foarte feminina este combinatia de lila cu roz si accente de cyclam sau albastru deschis.

MATERIALE FOLOSITE

Daca vreti sa pictati camera copilului folositi vopsele realizate din var lavabil si pigmenti pentru var lavabil (pentru o mai mare siguranta folositi coloranti pentru exterior Teona), materiale pe care le puteti cumpara de la orice magazin de materiale de contructii. Puneti aracet pentru zugraveli in var pentru rezistenta, apoi colorant pana cand ajungeti la nuanta dorita. La sfarsit dati cu un spray vernis de la fondul plastic pentru culori acrilice, care este un lac fin de protectie ce se pulverizeaza peste suprafata pictata.

  • foto: Raluca Alexandru
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul