x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Placi ceramice cu aspect de lemn si piatra naturala

Placi ceramice cu aspect de lemn si piatra naturala

15 Feb 2007   •   00:00

IDEI PENTRU CASA TA
Amenajari bazate pe materiale ce amintesc de caldura naturii
IDEI PENTRU CASA TA
Amenajari bazate pe materiale ce amintesc de caldura naturii

Omul modern este interesat din ce in ce mai mult de produse pentru amenajari facute pe gustul lui, trend denumit "personalizare".

Astfel, conceptul se adopta si in domeniul placilor ceramice, produs de o deosebita importanta in decorarea interioara a locuintelor, in special a bailor. De aceea, producatorii internationali de placi ceramice folosesc aceasta oportunitate, definind-o ca o noua tendinta, si-si concentreaza creativitatea pentru a raspunde acestei cereri. Sunt promovate cateva concepte noi: un concept de modularitate care sa permita producatorului crearea unui produs unic si generarea de produse cu noi functiuni ce o depasesc pe a cea a decorarii pure. Astfel, sunt propuse solutii grafice stimulante care sa genereze anumite senzatii. Se creaza produse inspirate de natura, intr-o maniera realista, ceea ce permite obtinerea de ambiente cu grafica si cromatica expresiva si originala.

Se utilizeaza din ce in ce mai mult placile portelanate (in masa sau glazurate) atat pentru spatiile exterioare cat si pentru cele interioare. Ele au caracteristici tehnice si estetice superioare, dar si un cost cu 30-50% mai ridicat decat al modelelor similare in pasta rosie.

Se prefera din ce in ce mai mult placile rectificate, care ofera o precizie dimensionala net superioara (practic se elimina diferenta intre calibre) ceea ce permite scheme de montaj deosebite, cu rost foarte mic si eliminarea deformarii modelului la margini (in urma imprimarii), adica o imitare aproape perfecta a pietrei naturale.

Diversitate

Daca pana nu demult majoritatea producatorilor utilizau cam aceleasi formate (dimensiuni) de placi, acum ei incearca sa se diferentieze prin diverse formate atipice, inclusiv mai multe formate pentru acelasi model, dand posibilitatea realizarii unor aranjamente personalizate prin diferite scheme de montaj. Se utilizeaza cel mai mult elementele de d...cor sub forma de brauri si insertii din diverse materiale: metal, cristal, piatra naturala sau ceramica cu forme diverse, rezultate prin taiere cu jet de apa.

Apar din ce in ce mai multe modele cu texturi ce imita diverse alte texturi: beton, piele, tesaturi, metal lucios sau oxidat. Sunt promovate modele care imita piatra naturala de cariera sau de rau, cat mai perfect - datorita noilor tehnologii de presare si glazurare (rotocolor sau imprimanta) fiecare placa fiind intr-un fel un unicat, ca in natura. Continua sa se dezvolte stilul minimalist: culori pale, modele foarte simple, nimic incarcat. Gustul pentru natural domina si este reinterpretat in matrici diferite, totdeauna concentrandu-se asupra calitatii, contactului cu natura care surprinde mereu prin imperfectiunile sale.

Pentru a putea concepe solutia adecvata amenjarii unui anumit spatiu, se simte din ce in ce mai mult nevoia de a apela la sfatul unui specialist, arhitect sau designer. De asemenea, avand in vedere noile materiale, tehnologii si complexitatea crescanda a montajului placilor ceramice - se impune apelarea la echipe specializate in acest sens - la curent cu noutatile in domeniul punerii in opera a acestor materiale.

PIATRA NATURALA

Perfectionarea productiei unor materiale artificiale (ceramica, lianti) a dus in timp la restrangerea folosirii pietrei naturale in constructii, oferind posibilitatea de a se realiza constructii solide, in timp scurt, cu mijloace de executie considerabil mai simple si mai ieftine decat cele necesitate de folosirea pietrei naturale. Calitatile estetice deosebite ale unor tipuri de pietre naturale au facut ca placile ceramice sa capete patina lor.

LEMNUL

Caldura, textura placuta si valoarea decorativa a desenului fibrelor - a asa-numitului flader - au facut din lemn, inca din cele mai vechi timpuri, unul dintre materialele cele mai cautate pentru lucrarile de decoratiuni interioare si pentru constructia mobilierului. Dar pentru ca fara un tratament adecvat el nu poate fi folosit in spatiile cu umiditate excesiva si variabila, gresia si faianta au preluat acum aspectul lui.

SFAT
Baie in stil rustic sau utilata cu forme minimaliste, cu privire spre trecut sau cu consonante din stiluri moderne, orice directie stilistica poate capata aspectul si textura materialelor naturale.
Pentru ca am amintit de stilul rustic, referitor la acesta este de facut urmatoarea recomandare importanta. Adaugarea oricarui element de inspiratie rustica intr-o amenajare trebuie facuta cu mare atentie, pentru ca textura foarte bogata a materialelor poate sa incarce foarte tare spatiul


Se utilizeaza din ce in ce mai mult placile portelanate (in masa sau glazurate) atat pentru spatiile exterioare cat si pentru cele interioare. Ele au caracteristici tehnice si estetice superioare, dar si un cost cu 30-50% mai ridicat decat al modelelor similare in pasta rosie

Sfatul designerului

Se poarta materialele naturale. Pentru calitatile lor estetice deosebite, placile ceramice, materialele care au inlocuit in timp piatra naturala si lemnul, capata acum aspectul acestora.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul ceramice