x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Plăcile ceramice

Plăcile ceramice

17 Noi 2007   •   00:00

In cadrul Cersaie 2007, la Tărgul Internaţional de plăci ceramice şi mobilier pentru baie, recent desfăşurat la Bologna şi unul dintre cele mai de seamă evenimente de profil, s-a desfăşurat o interesantă manifestare intitulată "Plăci ceramice creative".

In cadrul Cersaie 2007, la Tărgul Internaţional de plăci ceramice şi mobilier pentru baie, recent desfăşurat la Bologna şi unul dintre cele mai de seamă evenimente de profil, s-a desfăşurat o interesantă manifestare intitulată "Plăci ceramice creative".

Atăt de interesant a fost subiectul acesteia, că nu ne-am putut abţine să nu-l impărtăşim, mai ales că este unul care ar putea să influenţeze pe viitor aspectul locuinţelor noastre.

Opere celebre

Aşadar, subiectul a fost redarea cu ajutorul plăcilor ceramice, la detaliu am putea spune, a 16 picturi faimoase. Dintre acestea amintim: "Sărutul" lui Francesco Hayez, "Portretul Fritzei Riedler" al lui Gustav Klimt, "Venus din Urbino" al lui Tizian, "Portretul lui Jeanne Hébuterne" al lui Modigliani, "Balerine exersănd la bară" al lui Degas, "Sărutul" lui Gustav Klimt, "Dinamismul unui căine in lesă" al lui Giacomo Balla.

Monocromie vs culoare

In aceşti ultimi ani, curentul modernist de amenajare aduce minimalismul şi in culoare, monocromia fiind la mare căutare pentru conceperea unui decor interior. In uzul lor de zi cu zi, plăcile ceramice sunt asociate cu locurile care necesită o curăţenie exemplară, precum băile, bucătăriile sau, mergănd mai departe, spitalele.

 Se pare că am uitat cu totul şi cu totul că in trecut, oamenii obişnuiau să aplice ceramică colorată in fiecare cameră a locuinţei. Ne amintim despre asta numai atunci cănd deschidem cărţile de istoria artei şi suntem surprinşi, de pildă, de reprezentările in mozaic, la mari dimensiuni, pe care le intălnim pe podelele sau interioarele romane, reprezentări ce redau poveştile zeilor din Olimp sau aventurile pe mare ale lui Ulise. Şi exemplele ar putea continua. Cam asta ar fi şi zona din care s-a alimentat inspiraţia pentru generarea acestui concept.

Amplasănd plăcile ceramice in montaje artistice cu totul şi cu totul neaşteptate, evenimentul a incercat să aducă impreună lumea industriei şi pe cea a artei, să demonstreze că intre cele două nu este o distanţă atăt de mare pe căt s-ar crede.

Â

Senzaţia pe care ţi-o dă vizionarea acestor 16 compoziţii este aceea de surpriză. Asta pentru că, aşa cum am mai spus, in mod normal plăcile de ceramică le asociem cu altceva. Dar aici descoperim că de fapt arta a preluat controlul in incercarea de a crea spaţii de locuit, folosind pentru decorare suprafeţe ceramice strălucitoare, care reflectă de fapt istoria pasiunii noastre pentru arta figurativă. Ideea materializată de acest gen de plăci ceramice ni s-a părut cu totul şi cu totul inedită şi aşteptăm cu curiozitate prezentarea pe piaţă a unor asemenea produse!

×
Subiecte în articol: ceramice