x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Polisomnograful vegheaza somnul

Polisomnograful vegheaza somnul

19 Iul 2005   •   00:00
APARATURA MEDICALA
Polisomnograful este un aparat utilizat in diagnosticarea pacientilor care sufera de sindromul de apnee in somn – pauze respiratorii mai mari de 10 secunde in timpul somnului.
De asemenea, aparatul se mai foloseste pentru a diferentia daca pacientul este un sforaitor simplu sau daca sforaie din cauza acestui sindrom. Polisomnograful mai investigheaza sindromul de apnee de tip central (cand este afectat centrul nervos respirator) sau tulburarile de somn la pacientii cu obezitate. Conferentiar doctor Florin Mihaltan, sef de sectie la Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti, mai precizeaza ca polisomnograful poate evalua si efectul terapiei ventilatorii in cazul sindromului de apnee in somn (SAS).

Diagnostic


Pentru a efectua aceasta investigatie, pacientii trebuie sa se prezinte la laboratorul de somnologie al Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Aici vor face un set de analize si vor completa un chestionar. In functie de rezultatele primelor investigatii se face o programare pentru inregistrarea somnului de noapte cu ajutorul polisomnografului. De obicei, pacientul vine seara la institut, in jur de ora 21:00, si este spitalizat pentru o noapte. In acest timp este conectat la un computer performant prin intermediul unor conductori speciali, montati in diferite zone ale corpului. Impulsurile inregistrate de calculator sunt prelucrate si se pot determina criteriile de diagnostic.

Polisomnograful urmareste fluxul respirator, activitatea creierului, miscarile globului ocular, miscarile musculare, oxigenarea la nivelul sangelui, miscarile toracelui si abdomenului. De asemenea, cu ajutorul unui microfon se inregistreaza sforaitul, iar cu ajutorul altor senzori se monitorizeaza activitatea inimii in timpul noptii.

Eventual, poate reveni la institut pentru efectuarea unui alt test cu polisomnograful, in scopul evaluarii terapiei ventilatorii prescrise in urma diagnosticului. "In prezent, institutul are in evidenta aproximativ 850 de pacienti cu sindrom de apnee in somn, care au fost testati nu numai cu polisomnograful, ci si cu alte aparate de somnografie", arata conf. dr. Florin Mihaltan.

SEMNAL. Conferentiar doctor Florin Mihaltan atrage atentia ca, in tara noastra, "sindromul de apnee in somn nu beneficiaza de diagnostic si tratament corect. Din aceasta cauza pacientii se prezinta la medic cand boala ajunge deja in forme severe, iar ei devin aproape un handicap pentru intreaga familie".

MANIFESTARI. Pacientii cu forme severe de boala au calitatea vietii mult alterata. Somnolenta diurna, sforaitul la maximum de decibeli, durerile de cap, somnul neodihnitor, trezirile frecvente, mictiunile nocturne, transpiratiile, afectarea capacitatii de munca "contamineaza" viata sociala si profesionala a bolnavilor, semnaleaza conf. dr. Florin Mihaltan. In plus, ei prezinta riscuri de obezitate, infarct miocardic, accident vascular, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, disfunctie erectila.

StiaTi cA


  • In tara noastra exista trei laboratoare care se ocupa de tulburarile respiratorii din timpul somnului – la Bucuresti, Timisoara si Iasi. In Franta, SUA sau Germania exista sute de laboratoare de acest gen, iar programarile se fac cu multe luni inainte, pentru ca medicii si pacientii constientizeaza riscurile acestei afectiuni si importanta diagnosticarii precoce.
  • In Romania, aproximativ 4%-6% din populatie sufera de SAS, iar 60% dintre barbati si 40% dintre femei sforaie.
  • Incercand sa recupereze pe tot parcursul zilei somnul neodihnitor din timpul noptii, pacientii atipesc frecvent, in situatii inedite: asteptand in fata cabinetelor, in mijloacele de transport in comun etc.
  • Somnolenta diurna reprezinta un factor de risc pentru accidentele rutiere sau de munca. In Germania, de exemplu, un sfert dintre accidentele de trafic sunt cauzate de adormirea din cauza SAS.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul polisomnograful