x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Premiate pentru ingeniozitate

Premiate pentru ingeniozitate

16 Feb 2008   •   00:00

Inovaţia şi conceptele noi sunt premise şi totodată semne ale evoluţiei în orice domeniu.

Inovaţia şi conceptele noi sunt premise şi totodată semne ale evoluţiei în orice domeniu. Corespunzător, şi domeniul amenajărilor de interior şi de exterior este marcat de aşa realizări. Cele mai noi au fost lansate la începutul acestui an, la Târgul Imm Cologne, în cadrul celei de-a şasea ediţii a competiţiei care premiază cele mai bune astfel de concepte. Am selectat dintre cele douăzeci şi cinci de produse premiate patru care ne-au atras atenţia şi care reprezintă cu siguranţă o noutate absolută în domeniu.

 

Covorul puzzle

Vă mai amintiţi de covorul persan, pe care era musai să-l ai în sufragerie? Alinierea nodurilor în forme geometrice şi motive decorative mai mult sau mai puţin inspirate reprezintă de secole bune o artă. O interesantă reinterpretare a covoarelor persane având motive geometrice a fost adusă în prim-plan la această competiţie, anume colecţia PuzzlePerser a artistei Katrin Sonnleitner. Fiecare covor reprezintă de fapt un puzzle contruit din zeci de piese constituite dintr-un amestec reciclabil de cauciuc natural şi sintetic. Pentru că se poartă personalizarea, artista a închipuit un repertoriu pe care fiecare să îl poată “interpreta” după propria inspiraţie.

 

Perdelele şi draperiile, elemente de décor extrem de expresive, au fost subiectul interpretării designerului de textile Ritva Puotila. Aceasta a găsit o formă deosebită de a le scoate în evidenţă şi de a le sublinia importanţa într-un interior, punându-l totodată şi pe acesta într-o lumină interesantă. Linia concepută de artistă pentru brandul finlandez Woodnotes (www.woodnotes.fi) constă în două elemente: plasa şi vălul. Plasa aduce un plus de lux spaţiului care o “adoptă”. A doua componentă a acestui duo, vălul, este de­licată şi feminină. Inedit este şi materialul din care este împletită plasa, anume 50% fir de hârtie şi 50% fir meta­lic. Firul de hârtie (paper yarn) este un material veritabil natural derivat din lemn.

 

Bucătărie sau living?

Bucătăria integrată în living room? Este conceptul născocit de cei de la Leicht (www.leicht.de). Noua interpretare, denumită “Concept 40”, are ca şi principiu de design acoperirea bidimensională a întregii zone verticale de deasupra blatului de lucru, cu o reţea plană de spaţii de depozitare specifice funcţiunii, toate având aceleaşi dimensiuni (40 înălţime şi lăţime de 80, 90 sau 100). La fiecare dintre aceste spaţii de depozitare accesul se face pe uşi având deschiderea pe verticală, în sus.

 

Autoadezive pentru geamuri

Suprafeţele mari vitrate de pe faţada unei clădiri sunt o caracteristică a arhitecturii contemporane. Ca urmare, a apărut şi o nevoie specifică, anume acoperirea acestora func­ţională şi estetică. Aceste argumente au condus producătorul de materiale Creation Baumann la dezvoltarea textilelor autoadezive pentru geamuri Gecko. Inovativ la acest produs este faptul că poate fi ataşat şi detaşat de mai multe ori, fără să lase vreun reziduu şi fără să-şi piardă capacitatea adezivă.

×