x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Previziunea meteo pe lunile mai, iunie şi iulie 2011

Previziunea meteo pe lunile mai, iunie şi iulie 2011

05 Mai 2011   •   20:33

Informaţiile de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu (ECMWF), pentru intervalul mai-iulie 2011, estimează pentru România următoarele aspecte:

● în luna mai, temperaturile medii lunare vor înregistra valori apropia­te de normele climatologice lunare în majoritatea zonelor ţării, iar în nord-vestul, sud-vestul şi local în sudul teritoriului, valorile termice se pot situa sub mediile multianuale. Cantităţile de precipitaţii lunare vor fi apropiate de valorile normale în cea mai mare parte a ţării, iar local în centrul, sudul şi vestul teritoriului, cantităţile de precipitaţii pot fi peste mediile multianuale lunare;

● în luna iunie, temperaturile medii se vor situa peste valorile normale în vestul şi sud-estul ţării, sub mediile multianuale în sud-vest, centru şi nord-vest şi în limite apropiate de normele climatologice în restul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii vor înregistra valori sub normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând centrul şi sud-vestul ţării, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale lunare;

● în luna iulie, regimul termic al aerului se va situa în limite apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor, exceptând areale din estul, sud-estul şi vestul ţării, unde valorile termice pot fi peste normele climatologice. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de normele climatologice în vestul, centrul şi nordul ţării, iar în estul, sud-estul şi local în sudul ţării, acestea vor înregistra valori sub mediile multianuale lunare.

Administraţia Naţională de Meteo­rologie precizează faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un ca­racter sever intervalului respectiv.

Prognoza meteorologică sezo­nieră se elaborează cu anticipaţie de una-şase luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60%-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (una-trei zile) şi mediu (şapte-zece zile), cu un grad de realizare de peste 87%-95%.

×