x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Proiect privind dezvoltarea urbană şi teritorială a Romăniei

Proiect privind dezvoltarea urbană şi teritorială a Romăniei

14 Iun 2007   •   00:00

Pănă la 26 iunie, la Sala Dalles poate fi vizionat proiectul romănesc care a fost prezentat in cadrul ediţiei din 2006 a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia. Un concept inedit, iniţial o simplă instalaţie artistică, care a evoluat astfel că la acest moment se prezintă ca o prezentare multidisciplinară a unei realităţi globale.

Manifestare inedită ce presupune şi implicarea publicului

Pănă la 26 iunie, la Sala Dalles poate fi vizionat proiectul romănesc care a fost prezentat in cadrul ediţiei din 2006 a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia. Un concept inedit, iniţial o simplă instalaţie artistică, care a evoluat astfel că la acest moment se prezintă ca o prezentare multidisciplinară a unei realităţi globale. In total, aveţi de descoperit in cadrul acestei manifestări originale trei elemente: o expoziţie, o instalaţie-joc şi un catalog ("Remix! Fragments of a country") ce descriu imaginea Romăniei de tranziţie.

Expoziţia

Din infinitatea de fragmente personale sunt extrase şi sintetizate nouă categorii fundamentale, descriind "mituri teritoriale": energii şi potenţiale, spaţiul public, modele de locuit (casa de vis), impărţirea socială, problemele ecologice, monumentele şi patrimoniul, oraşul, satul şi, in final, planificarea. Expoziţia nu este prezentată pe pereţi, ci in 10 cutii (corespunzănd celor nouă secţiuni şi unei introduceri), astfel că nu găseşti direct toate informaţiile, ci săpănd prin straturi: deasupra se găsesc textele, dedesubt, pozele şi legendele.

Jocul

Cele nouă categorii (piesele de joc), transformate in intrebări simbolice, iau forma unuri cuburi din poliuretan acoperite cu material textil. Intrebarea este scrisă pe două feţe opuse, cele 4 răspunsuri, pe celelalte 4. Jucătorul trebuie să amplaseze fiecare cub pe o platformă, cu partea conţinănd răspunsul preferat in sus. Fiecare faţă conţine o plăcuţă de identificare ascunsă. Pentru fiecare cub amplasat, un sistem electronic va citi răspunsul şi il va transmite unui computer care are instalat un program de decriptare ce interpretează răspunsurile, le afişează pe un ecran. O imagine reală a Romăniei, reprezentativă pentru alegerea respectivă, va fi afişată apoi pe ecran.

Piesele de joc sunt de fapt cele nouăcategorii ale expoziţiei. Jocul constă in remixarea colecţiei de fragmente date: jucătorul trebuie să işi compună propriul proiect de dezvoltare a teritoriului Romăniei

Jucătorul va afla din imaginea proiectată pe ecran ce fel de dezvoltare a ales, căt de modernă sau căt de conservatoare, căt de liberală sau căt de conştientă de problemele ecologice, căt de individualistă sau căt de comunitară va fi Romănia pe care a remixat-o.

×