Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, napul este o plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunze crescute în formă de rozetă şi cu rădăcina cărnoasă, de formă aproximativ sferică şi comestibilă.
Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, napul este o plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunze crescute în formă de rozetă şi cu rădăcina cărnoasă, de formă aproximativ sferică şi comestibilă. Este înrudită cu ridichile şi se cultivă în regiunile mai reci, cu o climă temperată, rădăcina atingând aici chiar şi greutatea impresionantă de un kilogram.
Istorie şi bun-gust
Istoricii nu ştiu cu precizie de când au pătruns napii în bucătării (şi în oalele din dotare). Cu siguranţă, acum 4.000 de ani, napii erau cultivaţi în centrul Asiei, fiind de atunci înainte atât hrană pentru animale, cât şi pentru cei mai săraci dintre oameni. Ca o reminiscenţă a vremurilor demult apuse, încă mai circulă şi pe meleagurile noastre o zicală: “gol ca un nap” (foarte sărac).
În scrierile sale, Plinius cel Bătrân afirma că napul este una dintre cele mai importante legume ale timpului său, clasându-se (ca folosire) imediat după cereale. Pentru că nu avea nevoie de îngrijiri speciale, napii au fost consideraţi de multe ori hrana salvatoare în timpul foametei. Se pare că unele personalităţi ale istoriei au trecut peste prejudecăţi şi s-au bucurat de gustul napilor preparaţi după reţete simple, dar gustoase.
Regelui Henric al VIII-lea îi plăcea să mănânce o salată ce conţinea, printre alte ingrediente, napi copţi şi frunze fragede de napi. Goethe, pe de altă parte, credea de cuviinţă că napii sunt delicioşi atunci când sunt combinaţi cu castane.
Cercetările recente au arătat că napii sunt săraci în calorii, reprezentând în acelaşi timp o sursă importantă de vitaminele A şi C, potasiu şi calciu. Pot fi păstraţi în încăperi reci pentru o perioadă de până la patru luni, dacă sunt tari şi fără răni. În general, cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai dulci.
Pentru că au gustul asemănător cu cel al ridichilor, pot fi folosiţi în bucătărie atât pentru obţinerea salatelor, cât şi a supelor, tocăniţelor sau chiar a sucurilor. În Turcia, napii sunt un ingredient principal, alături de morcovi şi condimente, pentru obţinerea unui suc (“şalgam”) aromat, servit cu cristale de gheaţă.
d
Debreţin
Cârnat preparat dintr-o compoziţie de carne tocată (vită şi porc), introdusă în intestine de carne de porc şi apoi divizată prin răsucirea unor bucăţi cu dimensiunea de zece centimetri.
Dextroză
Tip de glucoză solubilă în apă, folosită în alimentaţia dietetică.
f
Foac
Peşte cu corpul alungit, cu capul prelung şi curbat şi cu aripile roşiatice.
k
Keta
Peşte înrudit cu păstrăvul, dar de dimensiuni mai mari, care trăieşte în mările din Extremul Orient şi din care se obţin icrele de manciuria.
Kibbutz
Gospodărie colectivă agrară în Israel.
p
Pastramagiu
Persoană care făcea sau vindea pastramă; (fam.) Epitet depreciativ dat unui om de nimic şi cu apucături grosolane.
Napi cu bacon
Ingrediente: un kilogram de napi, 250 g bacon (sau kaizer), o ceapă roşie, piper negru proaspăt măcinat, zahăr, boabe roşii de piper, sare, ulei.
Preparare: Se curăţă napii, îndepărtându-se coaja şi tăindu-le extremităţile. Se spală foarte bine, apoi se taie în rondele subţiri. Baconul sau kaizerul se taie în felii, se pun la prăjit într-o tigaie (cu foarte puţin ulei), până când se rumenesc. Se adaugă rondelele de napi, ceapa tocată mărunt, zahărul, piperul, sarea şi se stinge cu puţină apă. Se lasă să fiarbă, la foc mic, până când napii s-au înmuiat.