x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Rentabilitate maxima

Rentabilitate maxima

25 Mar 2005   •   00:00

Kia nu este o marca foarte cunoscuta in tara noastra, dar beneficiaza de o serie de modele fiabile. Sorento este cel mai renumit model al constructorului coreean, iar versiunea V6 a acestuia este chiar impresionanta.



  • de CATALIN FAINISI

  • POZITIV. Kia Sorento este un SUV ce a reusit sa surprinda prin designul frumos, dotarile destul de bune si mai ales prin pret
    Sorento este varful de lance al coreenilor de la Kia in dorinta de a cuceri piata europeana, unde s-a vandut in peste 31.000 de exemplare anul trecut. Lansat in premiera mondiala la Salonul de la Geneva din 2002, acest model nu a fost foarte bine promovat in Romania, in ciuda faptului ca ofera dotari substantiale pentru un pret infinit mai mic decat al SUV-urilor de lux Mercedes - Benz M-Klasse sau BMW X5. Pentru piata autohtona, importatorul ofera doua versiuni de motorizare ale lui Sorento: 2,5 l diesel, cu injectie directa common-rail care dezvolta 140 de cai-putere si "nervosul" V6 pe benzina, de 3,5 litri, care "scoate" 194 de cai-putere.

    ATRACTIE. Din punct de vedere al designului, Sorento ofera linii puternice si atragatoare, atat la exterior, cat mai ales la interior. Bordul elegant, materialele de calitate, scaunele de piele incalzite si suprafetele vitrate mari asigura un confort deosebit si o vizibilitate sporita. De asemenea, instalatia de climatizare automata, geamurile electrice si sistemul de sonorizare performant sporesc conditiile excelente pentru sofer si pasageri.

    ELEGANTA. Aspectul interior al lui Sorento este atragator si impresioneaza prin ergonomia buna a comenzilor

    AGIL. Varianta pe benzina a lui Sorento impresioneaza inca din momentul in care apesi pentru prima data pedala de acceleratie. Cuplul maxim de 294 Nm se atinge la 3.000 de rotatii pe minut, ajutand soferul foarte mult in conditii grele de drum sau in depasiri la limita. Vivacitatea motorului V6 este sprijinita de cutia de viteze automata Tiptronic, cu cinci trepte, ce se pot schimba si manual. Drumurile de proasta calitate, cele inundate sau cele acoperite cu zapada nu reprezinta o problema pentru Sorento, care nu "gafaie" absolut deloc pentru a iesi din situatii extreme, datorita tractiunii pe spate cu transfer automat in modul 4x4. De asemenea, comportamentul bun de pe drumuri accidentate se regaseste si pe asfalt, unde masina nu este cu nimic mai prejos decat orice autovehicul de dimensiuni mai mici si se manevreaza excelent.

    CONSUM MARE. Unul dintre dezavantajele acestei versiuni este acela ca, in momentul in care pedala de acceleratie este apasata mai tare, indicatorul benzinei din rezervor se indreapta foarte repede spre zero. Astfel, desi consumul mediu anuntat de constructor este de 12,6 litri/100 km, acesta creste cu peste 5 litri/ 100 km in conditiile in care masina este solicitata intens.

    PLANURI
    O data cu schimbarea importatorului oficial in Romania, cei de la Kia intentioneaza sa aiba un rol important pe piata automobilelor din tara noastra, unde vor sa vanda 1.000 de unitati in 2005. Pe langa Sorento, gama Kia mai este alcatuita si din Picanto, Cerato, Magentis, Opirus, Sportage, Carens, Carnival sau utilitara K2500. Preturile producatorului coreean in Romania sunt cuprinse intre 5.885 de euro - fara taxe - pentru micuta Picanto si 23.126 de euro - fara taxe - pentru limuzina Opirus.

    DATE
    Kia Sorento 3,5 V6 EX
  • Pret: 20.602 euro, fara taxe
  • Lungime: 4,56 metri
  • Latime: 1,86 metri
  • Inaltime: 1,73 metri
  • Cilindre: 3,5 litri, benzina
  • Putere: 194 CP
  • Cuplu maxim: 294 Nm/ 3.000 rotatii pe minut
  • Acceleratie 0-100 km/h: 10,3 secunde
  • Viteza maxima: 190 km/h
  • Consum mediu: 12,6 l/100 km
  • Capacitate rezervor: 80 litri
  • Capacitate portbagaj: 420 litri
  • ×
    Subiecte în articol: auto sorento