x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Restaurante în grevă

Restaurante în grevă

20 Feb 2008   •   00:00

Mai multe restaurante din Israel au intrat pentru o zi în grevă, refuzând să servească anumite preparate. Motivul îl reprezintă decizia oficialilor israelieni de a limita numărul maeştrilor bucătari străini care să lucreze în restaurante din dorinţa de a asigura un număr mai mare de locuri de muncă pentru populaţia locală.

Mai multe restaurante din Israel au intrat pentru o zi în grevă, refuzând să servească anumite preparate. Motivul îl reprezintă decizia oficialilor israelieni de a limita numărul maeştrilor bucătari străini care să lucreze în restaurante din dorinţa de a asigura un număr mai mare de locuri de muncă pentru populaţia locală. Cele care vor avea mai mult de suferit vor fi restaurantele cu specific japonez, chinez şi thailandez, sushi şi tăiţeii fiind astăzi preparate foarte populare. În Tel Aviv s-a deschis recent  restaurantul cu numărul 100 care serveşte sushi în mod curent. (S.C.)

 

 

Istoria lumii

O interesantă incursiune în istoria omenirii, privită prin prisma a şa­se pahare (bere, vin, spirtoase, ca­­fea, ceai, cola), fiecare dintre ele influenţând puternic civilizaţia umană. Acesta este cadoul pe care vi-l face Editura House of

Gui­des, invitându-vă să răsfoiţi pa­gi­nile cărţii “O istorie a lumii în şa­se pahare”. Călătoria va începe în Mesopotamia şi Egipt, pe urme­le pri­­mei băuturi alcoolice inventată de om: berea. Urmează vinul Greciei şi al Romei antice, cafeaua Epocii Raţiunii, cea­­­iul Imperiului Britanic, totul culminând cu băutura care pare a fi responsabilă pentru succesiunea Americii: cola. (S.C.)

 

 

Premieră

Zeci de pietre vulcanice “şi-au părăsit” ţara de origine, Elveţia, pentru a se stră­muta pe plaiurile mi­o­ritice, mai exact în Sibiu. Pa­tronii unui res­tau­rant au avut inspirata idee de a pregăti pre­pa­rate culi­nare într-un mod original, renunţând la banalul ara­gaz. Carnea  se va ru­meni frumos pe pietre vulca­ni­ce încălzite la temperatura de 350˚C. Preţul unui astfel de preparat nu este de­loc exorbitant. Pentru 20 de lei vă puteţi închi­pui că luaţi masa în mijlo­cul unui vulcan.(S.C.)

 

 

Vizită

Mohammed Nisar, patronul unui restaurant cu specific indian din loca­litatea York (Marea Britanie), a avut onoarea de a-l avea ca oaspete chiar pe Prinţul William, însoţit de către 47 de prieteni. “L-am întâmpinat urându-i să se simtă bine la Saffron Desi şi întrebându-l ce doreşte să bea. Prinţul a cerut un cidru şi a comandat apoi un preparat de pui – «Plăcere regală».” Valoarea notei de plată pentru întreaga petrecere s-a ridicat la suma de 1.300 de lire. (S.C.)

 

 

Specii  protejate

Codul, anghila, câteva specii de ton şi limba de mare (“solea nasuta”) sunt câteva dintre sortimentele de peş­­te pe care nu le veţi mai putea servi în restaurantele din Belgia şi Olanda. Măsura a fost luată ca ur­ma­re a pericolului în care se află aces­tea din cauza pes­cuitului in­ten­siv. Astfel se do­reş­te educa­rea po­pula­ţiei, ară­tân­du-i că este po­sibil să consumi carne de peş­te într-o ma­nie­­ră res­ponsa­bilă. (S.C.)

 

 

Meniu de 1.000 de lire

Un restaurant din Londra, ce poartă numele interesant de “Vivat Bacchus”, a pregătit pentru cei mai bogaţi clienţi ai săi un meniu cu totul special, compus din nu mai puţin de şapte feluri de preparate, fiecare însoţit de vinul potrivit. Festinul începe cu tartine cu caviar Sevruga, apoi homari şi felii de şuncă Joselito. La felul principal va fi degustată o friptură de Wagyu (o specie de vacă originară din Japonia) cu gem de ceapă roşie, ficat de gâscă şi fasole verde. Urmează peste 15 feluri de brânză, dar şi fructe, jeleuri şi biscuiţi. La desert se va servi sufleu de ciocolată cu vin Chateau d’Yquem (unul dintre cele mai rafinate vi­nuri din lume). Preţul acestui meniu? Doar 1.000 de lire. (S.C.)

 

 

Contrabandă cu usturoi

Dacă până acum eraţi obişnuiţi ca ţigările şi alcoolul să fie mărfuri de contrabandă, s-ar putea să fiţi uimiţi de recenta descoperire a vameşilor de la Moraviţa. Un marfar care venea din Bosnia şi transporta varză, salată verde şi ceapă şi-a “dezvăluit” încărcătura ascunsă: 4,5 tone de ­usturoi, în valoare de peste 8.400 lei, ce urmau să ajungă la o so­cietate comercială din Timişoara. În lipsa actelor de pro­venienţă, usturoiul a fost confiscat. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world