Mai multe restaurante din Israel au intrat pentru o zi în grevă, refuzând să servească anumite preparate. Motivul îl reprezintă decizia oficialilor israelieni de a limita numărul maeştrilor bucătari străini care să lucreze în restaurante din dorinţa de a asigura un număr mai mare de locuri de muncă pentru populaţia locală.
Mai multe restaurante din Israel au intrat pentru o zi în grevă, refuzând să servească anumite preparate. Motivul îl reprezintă decizia oficialilor israelieni de a limita numărul maeştrilor bucătari străini care să lucreze în restaurante din dorinţa de a asigura un număr mai mare de locuri de muncă pentru populaţia locală. Cele care vor avea mai mult de suferit vor fi restaurantele cu specific japonez, chinez şi thailandez, sushi şi tăiţeii fiind astăzi preparate foarte populare. În Tel Aviv s-a deschis recent restaurantul cu numărul 100 care serveşte sushi în mod curent. (S.C.)
Istoria lumii
O interesantă incursiune în istoria omenirii, privită prin prisma a şase pahare (bere, vin, spirtoase, cafea, ceai, cola), fiecare dintre ele influenţând puternic civilizaţia umană. Acesta este cadoul pe care vi-l face Editura House of
Guides, invitându-vă să răsfoiţi paginile cărţii “O istorie a lumii în şase pahare”. Călătoria va începe în Mesopotamia şi Egipt, pe urmele primei băuturi alcoolice inventată de om: berea. Urmează vinul Greciei şi al Romei antice, cafeaua Epocii Raţiunii, ceaiul Imperiului Britanic, totul culminând cu băutura care pare a fi responsabilă pentru succesiunea Americii: cola. (S.C.)
Premieră
Zeci de pietre vulcanice “şi-au părăsit” ţara de origine, Elveţia, pentru a se strămuta pe plaiurile mioritice, mai exact în Sibiu. Patronii unui restaurant au avut inspirata idee de a pregăti preparate culinare într-un mod original, renunţând la banalul aragaz. Carnea se va rumeni frumos pe pietre vulcanice încălzite la temperatura de 350˚C. Preţul unui astfel de preparat nu este deloc exorbitant. Pentru 20 de lei vă puteţi închipui că luaţi masa în mijlocul unui vulcan.(S.C.)
Vizită
Mohammed Nisar, patronul unui restaurant cu specific indian din localitatea York (Marea Britanie), a avut onoarea de a-l avea ca oaspete chiar pe Prinţul William, însoţit de către 47 de prieteni. “L-am întâmpinat urându-i să se simtă bine la Saffron Desi şi întrebându-l ce doreşte să bea. Prinţul a cerut un cidru şi a comandat apoi un preparat de pui – «Plăcere regală».” Valoarea notei de plată pentru întreaga petrecere s-a ridicat la suma de 1.300 de lire. (S.C.)
Specii protejate
Codul, anghila, câteva specii de ton şi limba de mare (“solea nasuta”) sunt câteva dintre sortimentele de peşte pe care nu le veţi mai putea servi în restaurantele din Belgia şi Olanda. Măsura a fost luată ca urmare a pericolului în care se află acestea din cauza pescuitului intensiv. Astfel se doreşte educarea populaţiei, arătându-i că este posibil să consumi carne de peşte într-o manieră responsabilă. (S.C.)
Meniu de 1.000 de lire
Un restaurant din Londra, ce poartă numele interesant de “Vivat Bacchus”, a pregătit pentru cei mai bogaţi clienţi ai săi un meniu cu totul special, compus din nu mai puţin de şapte feluri de preparate, fiecare însoţit de vinul potrivit. Festinul începe cu tartine cu caviar Sevruga, apoi homari şi felii de şuncă Joselito. La felul principal va fi degustată o friptură de Wagyu (o specie de vacă originară din Japonia) cu gem de ceapă roşie, ficat de gâscă şi fasole verde. Urmează peste 15 feluri de brânză, dar şi fructe, jeleuri şi biscuiţi. La desert se va servi sufleu de ciocolată cu vin Chateau d’Yquem (unul dintre cele mai rafinate vinuri din lume). Preţul acestui meniu? Doar 1.000 de lire. (S.C.)
Contrabandă cu usturoi
Dacă până acum eraţi obişnuiţi ca ţigările şi alcoolul să fie mărfuri de contrabandă, s-ar putea să fiţi uimiţi de recenta descoperire a vameşilor de la Moraviţa. Un marfar care venea din Bosnia şi transporta varză, salată verde şi ceapă şi-a “dezvăluit” încărcătura ascunsă: 4,5 tone de usturoi, în valoare de peste 8.400 lei, ce urmau să ajungă la o societate comercială din Timişoara. În lipsa actelor de provenienţă, usturoiul a fost confiscat. (S.C.)