x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    26 Noi 2008   •   00:00

Prima mea întâlnire cu Malaysia a avut loc demult, în copilărie. O după-amiază de vară, o vacanţă la bunici şi bucuria copiilor, în drumul prăfuit: venise în sat caravana cinematografică. Era primul film pe care aveam să-l văd în sala de clasă a şcolii rurale în care, cândva, învăţase şi tatăl meu. Stam înghesuiţi, copii şi adulţi, urmărind cu sufletul la gură aventurile lui Sandokan.



Tigrul Malaysiei. Cu capul înfăşurat în turbanul lui portocaliu, îmbrăcat în hainele tradiţionale, cu picioarele goale, alerga prin păduri, se lupta cu prăduitorii soldaţi englezi, se bătea parte-n parte cu tigrii... Mi-au rămas, până târziu, întipărite în memorie, câteva ceva scene   şi-o frântură de cântec: "Sandokan, Sandokaaan... Tigrul Mala-y-si-ei!". Un pian plutind pe ape... O scenă colosală, în care omul-tigru şi tigrul-fiară se privesc în ochi şi decid să se lase unul pe altul să scape din strânsoare... Sau momentul în care el, rănit, îşi revine din leşin în casa ei, care nu era alta decât fiica guvernatorului englez... Ce ironie a sorţii! Eroul malaysian, el însuşi prinţ, un fel de Robin Hood al Asiei extreme, se îndrăgosteşte de fiica aceluia care i-a urgisit neamul. Multă vreme nu am trăit decât cu farmecul acestei poveşti romantice, pe care o consideram mult mai puternică, mai emoţionantă, decât toate celelalte din istoria Europei. Şi, aşa a fost să fie, câteva veri la rând am tot revăzut filmul, din ce în ce mai scurt, căci mereu banda se rupea, operatorul oprea rola şi-o... repara, rupând încă două-trei secvenţe de film. Într-o zi, în colbul de lângă uşa sălii de clasă-cinematograf, am descoperit câţiva centimetri din peliculă. Era o scenă simplă: el şi ea, în camera lui din reşedinţa guvernatorului. El, înfăşurat în bandaje. Ea, turnându-i ceai... Aceeaşi imagine, cu diferenţe minuscule. Opt cadre pe care le priveam înălţând spre soare pelicula cu un colţ rupt...

Malaysian Food Festival

După mâncărurile iuţi, nu ai voie să bei apă. E mult mai indicat să încerci un amestec de ceai negru, lapte de cocos şi zahăr brun. Ori, mai bine, zahăr de palmier. Atenuează orice disconfort pe care ţi-l pot da ţie, europeanul, bucatele picante ale Asiei. Am învăţat asta într-o zi de toamnă, când la Bucureşti a avut loc Malaysian Food Festival. O provocare pentru gurmanzi şi gurmeţi. Dar şi pentru jurnaliştii din domeniul artei culinare. Am explorat în căutarea reţetelor speciale care vin dintr-o lume atât de puţin cunoscută nouă. Şi v-o redăm, aşa cum am aflat-o, ilustrată cu imagini reproduse prin amabilitatea Ambasadei Malaysiei la Bucureşti şi a restaurantului Jom Makan, din Londra.

×
Subiecte în articol: editorial