x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reteta noua din carte veche

Reteta noua din carte veche

01 Mar 2005   •   00:00

BARUL CASEI

VERONICA GUZUN

Rasfoiesc o carte veche-veche. Intorc foile galbene cu mare grija sa nu se rupa, sunt asemeni frunzelor de toamna. E cartea de retete a mamei. Cand inca nu stiam sa citesc si o vedeam pe raft, ma uitam foarte lung la ea, pentru ca era altfel decat celelalte, avea "mirosul" unor vremi apuse. Stiu ca atunci imi imaginam ca e de o varsta cu bunica sau chiar cu strabunica. Nu intelegeam mare lucru din ce scria acolo. Dar imi placea sa o rasfoiesc. Pe unele file gaseam putina faina. De foarte multe ori trebuie sa fi consultat mama acest ghid culinar. Abia cand am invatat sa citesc am inteles de ce tine mama mea atat de mult la cartea veche. Pe prima pagina era o dedicatie: "Fiicei mele, viitoare gospodina si viitoare mama. 8 martie 1974". Cartea insa este mult mai veche. Pentru ca si bunica a primit-o de la mama ei.

Si iata ca veni ziua cand am deschis si eu Biblia de bucatarie in alte scopuri decat pentru a o rasfoi pur si simplu. Mi-am pus in gand sa organizez o petrecere intre fete, ciudat, chiar de 8 martie. Si cum e foarte greu sa surprinzi un grup de fete, a trebuit sa ma gandesc mult ce pun pe masa in materie de bauturi, ca sa le las fara cuvinte. Chiar am reusit. Cartea m-a salvat.

SOLUTIE
Petrecerea mea a fost salvata de o carte veche si de una noua. Din ele am scos doua retete minunate de bowle: "Bowle de ananas pentru o societate mai numeroasa" si "Bowle nealcoolizat". Astfel, am pus pe aceeasi masa trecut si prezent, nou si vechi. Iar rezultatul a fost exploziv.
"Societatea Numeroasa" de la petrecere a secat cele doua boluri pline-ochi cu fructe si buna-dispozitie.

BOWLE DE ANANAS PENTRU O SOCIETATE NUMEROASA
Se curata si se taie in felii un ananas proaspat, 5-7 sticle cu vin rosu, zahar 50-60 gr, o sticla cu sampanie.

  • Preparare:
  • Se presara cu zahar feliile de ananas si se stropesc cu un pahar de vin rosu. Se lasa asa 24 de ore, acoperit. Se pune apoi in bowle si se adauga restul de vin si zahar. Daca ananasul este conservat, atunci se toarna cu cateva ore inainte o sticla cu vin peste feliile de ananas. Siropul ananasului se poate intrebuinta la bowle, dupa ce a fost fiert cu zahar si vanilie si lasat 10 minute cu feliile de ananas sa mai traga. Sampania se adauga cu putin inainte de servirea musafirilor.

    Bowle nealcoolizat
  • Ingrediente:
  • 250 gr de cirese, doua mandarine, doi litri suc de portocale, un litru apa minerala carbogazoasa, cuburi de gheata

  • Preparare:
  • Ciresele curatate de samburi se pun intr-un vas mare de punch, se adauga mandarinele taiate felii. Deasupra se toarna sucul de portocale si apa minerala. La urma se adauga cuburile de gheata. Serviti imediat!
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul bowle