x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

12 Apr 2005   •   00:00


  • 13 aprilie 2005
  • PREPARATE DIN CARNE

    PIEPT DE PORC UMPLUT
    INGREDIENTE:
  • 800 gr piept de porc
  • 150 gr orez
  • 50 gr stafide
  • ceapa verde
  • un ou
  • 50 gr nuci
  • piper boabe si macinat
  • ciuperci de padure
  • sare
  • ulei
  • verdeata
  • Se alege o bucata de piept de porc si o pregatim ca pentru rulada. Carnea taiata, dupa ce am nivelat bucata pentru friptura, se toaca si se amesteca cu sare si piper, un ou, verdeata. Din aceasta tocatura se fac perisoare mai mari, se dau prin faina si se prajesc. Bucata de piept de porc se taie fasii de 4 cm. Fiecare fasie se ruleaza avand la mijloc o perisoara pregatita. Se asaza rulourile de piept de porc intr-o tava, se adauga sare si piper si se dau la cuptor.

    Separat, se fierbe orezul cu stafide, cu un praf de sare si putin ulei. Dupa ce orezul a fiert se adauga ceapa verde taiata si se amesteca.

    Dupa ce friptura este gata se serveste cu garnitura de orez, ciuperci de padure si nuci.

    SFAT

    Pieptul de porc umplut se poate servi cu salata de varza.

    BAUTURA:

    Merlot

    SARAMURA DE PUI
    INGREDIENTE:
  • doi piepti de pui
  • sare
  • ulei
  • piper
  • doua foi de dafin
  • un ardei iute
  • Pieptul de pasare se bate si se sareaza pe ambele parti, dupa care se pune la fript pe gratarul incins si uns cu grasime.

    Separat, se fierbe putina apa cu sare, cu boabe de piper, doua foi de dafin si ardeiul iute ciupit la un capat. Dupa ce carnea s-a fript, se scoate intr-un vas si se toarna peste ea saramura pregatita anterior. Se acopera vasul si se lasa cateva minute pana se patrunde carnea.

    SFAT

    Se serveste calda, cu usturoi verde.

    BAUTURA:

    Tuica

    BRANZA CU PIEPT AFUMAT
    INGREDIENTE:
  • 600 gr piept de porc afumat
  • 400 gr de branza cu mucegai
  • ulei
  • patrunjel verde
  • Se taie pieptul de porc afumat felii si se rumeneste in ulei pe ambele parti. Branza cu mucegai se taie si ea felii si se asaza fiecare felie de branza pe cate o felie de piept de porc.

    Se introduce in cuptor cateva minute, cat sa se topeasca branza.

    SFAT

    Se orneaza cu patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Feteasca Neagra

    PUI LA CUPTOR CU FRUCTE
    INGREDIENTE:
  • un pui
  • doua portocale
  • o lamaie verde
  • 100 gr miez de nuca
  • 200 gr capsuni
  • sare
  • ulei
  • Se alege un pui frumos, se sareaza, se unge cu ulei si se introduce in cuptor. Dupa ce s-a fript, se imparte in patru si se serveste cu garnitura de fructe si nuci.

    SFAT

    Dupa gust, se poate servi si cu smantana.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    PREPARATE DIN PESTE

    PESTE ALB CU SOS DE RIDICHI
    INGREDIENTE:
  • 800 gr file de peste alb
  • 150 gr de smantana
  • doua linguri cu ulei de masline
  • zeama de lamaie
  • o ridiche alba rasa
  • Fileul de peste se fierbe in apa cu sare. Dupa ce a fiert se scoate si se lasa la racit.

    Se pregateste un sos rece din smantana frecata cu ulei de masline si cu zeama de lamaie. Se adauga in sos si ridichea alba, rasa. Dupa ce pestele s-a racit, se toarna peste el sosul alb.

    SFAT

    Se serveste rece, garnisit cu patrunjel tocat.

    BAUTURA:

    Sauvignon Blanc

    SALAU CU CARTOFI NATUR
    INGREDIENTE:
  • 800 gr file de salau
  • 600 gr cartofi
  • o legatura de patrunjel
  • o lamaie
  • sare
  • 100 gr de faina
  • un pahar cu ulei
  • Se curata cartofii, se taie in sferturi si se pun la fiert in apa cu sare.

    Intre timp se spala fileul de peste, se sareaza, se trece prin faina si se rumeneste in ulei. Dupa ce s-a prajit, se stropeste cu zeama de lamaie si se serveste alaturi de cartofii natur.

    SFAT

    Se presara patrunjel tocat.

    BAUTURA:

    Traminer

    TARTINE CU ICRE BICOLORE
    INGREDIENTE:
  • 8 felii de paine prajita
  • 20 gr unt
  • 100 gr de mozzarella
  • 50 gr masline
  • 50 gr icre de somon
  • 50 gr icre de pastrav
  • o lamaie
  • o legatura de patrunjel
  • Painea curatata de coaja se prajeste pe plita sau la prajitorul electric. Pe feliile de paine prajite si unse cu unt se pun fasii de mozzarella (sau alta branza dulce), aceasta avand rolul de a absorbi sarea din icre, si de-abia apoi icrele.

    Peste icre se pun felii subtiri de lamaie si jumatati de masline fara samburi.

    SFAT

    Tartinele pot fi ornate cu frunzulite de patrunjel sau dupa gustul gospodinei.

    BAUTURA:

    Vin spumant alb sec

    CRAP FIERT IN VIN ROSU
    INGREDIENTE:
  • 800 gr crap
  • 500 ml vin rosu
  • 200 gr broccoli
  • foi de dafin
  • piper
  • sare
  • patrunjel verde
  • Se spala pestele si se portioneaza. Se fierb bucatile de peste in vin, cu sarea, piperul si foile de dafin. Dupa ce pestele s-a fiert, se scoate pe un platou.

    Intre timp se fierb broccoli in apa cu sare. Cand este gata, se asaza pe platou alaturi de peste.

    SFAT

    Se orneaza cu patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Pinot Noir

    PREPARATE DIN LEGUME

    SALATA DE OREZ CU LEGUME
    INGREDIENTE:
  • 200 gr orez cu bob lung
  • 3 fire de ceapa verde
  • 50 gr stafide
  • doua rosii
  • doi morcovi
  • o conserva cu mazare
  • 3-4 buchetele de broccoli
  • sos vinaigrette sau maioneza
  • ulei
  • sare
  • piper
  • Se spala orezul si se pune la fiert cu un praf de sare. Morcovii se curata, se spala si se taie cubulete. Rosiile spalate si curatate de seminte si pielite se taie cubulete, iar mazarea din conserva si broccoli se dau in clocot cateva minute.

    Peste orezul fiert se adauga rosiile, morcovii, mazarea, stafidele, broccoli si ceapa verde taiata marunt. Se amesteca totul cu putin ulei, se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi cu maioneza sau sos vinaigrette.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    SUPA CHINEZEASCA
    INGREDIENTE:
  • un ardei gras
  • cateva foi de varza rosie
  • cateva foi de varza alba
  • doi morcovi
  • o ceapa
  • o salata verde
  • ulei
  • sare
  • zeama de lamaie
  • Se pun la fiert in apa cu ulei si putina sare ceapa tocata marunt si varza taiata fasii. Se adauga ardeiul curatat de seminte si taiat cubulete sau fideluta si morcovii dati pe razatoare.

    Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga salata verde taiata fasii mai mari.

    SFAT

    Se poate adauga zeama de lamaie.

    BAUTURA:

    Rachiu din orez

    TABOULE (SALATA DE PATRUNJEL)
    INGREDIENTE:
  • 3 legaturi patrunjel
  • 3 rosii
  • o ceapa
  • 100 gr grau maruntit
  • o lingura cu sos de rodii
  • o lingura cu ulei de masline
  • sare
  • Graul maruntit se pune la inmuiat in apa calduta si se lasa la inflorit o jumatate de ora. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Rosiile se spala si se taie cubulete, iar patrunjelul se toaca marunt.

    Dupa ce graul s-a inmuiat se amesteca impreuna cu rosiile, patrunjelul si uleiul de masline. Se stropeste cu sos de rodii.

    SFAT

    Se poate servi si ca garnitura la friptura de pui.

    BAUTURA:

    Apa plata cu lamaie

    ROSII UMPLUTE
    INGREDIENTE:
  • 150 gr orez
  • 100 gr telemea
  • 8 rosii
  • o ceapa
  • piper
  • trei linguri cu ulei
  • sare
  • un morcov
  • o legatura de patrunjel
  • curry
  • Orezul se pune la fiert in apa, cu un praf de sare. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se pune la calit in ulei impreuna cu morcovul ras. Dupa ce orezul s-a fiert, se amesteca impreuna cu ceapa si morcovul calite. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, adaugandu-se putin curry pentru a da culoare.

    Branza se taie cubulete si se adauga peste compozitia de orez. Se aleg rosii frumoase, se taie capacele si se scoate miezul. Golul ramas se umple cu amestecul de orez si branza.

    SFAT

    Se orneaza cu patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    PREPARATE DULCI

    CAPSUNI CU FRISCA
    INGREDIENTE:
  • 400 gr frisca
  • 500 gr capsuni
  • Se aleg capsuni mari si cu grija se decupeaza capacul si se scoate putin din mijloc. Se umple capsuna cu frisca si se asaza capacul la loc. Se introduc la frigider si se servesc reci.

    SFAT

    Se garnisesc cu frunze de menta.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    BULGARI CU FULGI DE MIGDALE
    INGREDIENTE:
  • 100 gr visine din visinata
  • doua linguri de cacao
  • 150 gr unt
  • 150 gr zahar pudra
  • 400 gr biscuiti
  • fulgi de migdale sau nuca de cocos
  • Se freaca untul cu zaharul pudra, cu cacaua si biscuitii macinati. Dupa ce amestecul s-a omogenizat se adauga visinele.

    Se fac bulgari din acest amestec si se tavalesc prin fulgi de migdale.

    SFAT

    Fulgii de migdale pot fi inlocuiti cu nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    TARTA DE MERE
    INGREDIENTE:
  • 250 gr faina
  • 250 gr unt
  • un ou
  • un kg de mere
  • 200 gr de zahar
  • scortisoara
  • sare
  • Se amesteca faina cu un praf de sare, cu oul batut si untul. Dupa ce s-a framantat bine, aluatul obtinut se lasa la rece timp de o ora, dupa care se intinde o foaie mai groasa si se pune in tava rotunda sau dreptunghiulara. Se introduce tava la cuptor la foc moderat.

    Merele se curata de coaja si se taie felii subtiri. Dupa ce foaia s-a copt, se scoate, iar merele se asaza peste foaie acoperind-o complet. Se presara cu scortisoara, se adauga cateva linguri de zahar peste mere si se introduce din nou la cuptor peste cateva minute.

    SFAT

    Se poate servi cu frisca.

    BAUTURA:

    Lichior de cirese

    CATAIF CU FISTIC
    INGREDIENTE:

    FOAIE
  • 3 oua
  • 300 gr faina
  • sare

    SIROP
  • 200 gr zahar
  • 150 ml apa
  • 50 ml rom

    CREMA
  • 400 gr nuca
  • coaja de lamaie
  • 100 gr zahar
  • scortisoara pudra
  • nuca de cocos
  • 100 ml lapte
  • 20 ml rom
  • Din oua si faina se fac taitei subtiri care se pun la uscat. Dupa ce s-au uscat, se presara intr-o tava mare si se coc circa 15 minute in cuptor pana se rumenesc putin. In acest timp se fierbe zaharul cu romul si apa si se stropesc taiteii. Se mai lasa la cuptor pana ce taiteii absorb tot siropul, iar in tava se formeaza ca o foaie, care se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se taie in patrate de 5/5 cm.

    Crema de nuci se obtine fierband in lapte nucile (macinate in prealabil) cu zaharul, romul, scortisoara si coaja de lamaie. Patratele de taitei se umplu cu crema de nuci si se imbina doua cate doua.

    SFAT

    Se presara deasupra nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Moccaccino
    ×