x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

24 Mar 2005   •   00:00

25 MARTIE 2005
Bahan Liviu, Suceava:
"V-am scris pentru a ma ajuta sa obtin cateva informatii privind plecarea in strainatate, cu acte legale, in obtinerea unui loc de munca. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa plec sa muncesc in Italia, cu o viza, pentru o anumita perioada, cu permis de lucru. In Italia am o ruda de familie care are o firma de constructii. Deci vreau sa-mi spuneti si sa obtineti de la Oficiul pentru Migrarea fortei de Munca daca pot pleca sa lucrez legal la ruda mea. Daca raspunsul este afirmativ, ce acte trebuie sa intocmesc, unde sa le duc? Ruda mea trebuie sa-mi trimita anumite acte pentru a dovedi angajarea si care acte?"

RASPUNS: Aveti mai multe variante pentru a va rezolva problema. Prima varianta pentru a putea sa lucrati in Italia este aceea de a depune personal la Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca, cu adresa in Strada Valter Maracineanu numarul 1-3, Bucuresti, un dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente: copie de pe buletin (cu o valabilitate de minimum 6 luni); copie de pe pasaport (cu o valabilitate de minimum 6 luni); cazier judiciar sau declaratie pe propria raspundere ca nu aveti antecedente penale; copie de pe actele de studii si certificatele de calificare absolvite - legalizate la notariat; copie de pe cartea de munca (toate paginile scrise) sau declaratie pe propria raspundere ca nu aveti carnet de munca - legalizata la notariat; adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti clinic sanatos si ca nu figurati in evidenta cu boli cronice; curriculum vitae (modelul se afla la sediul Oficiului); fisa personala (modelul se afla la sediul Oficiului); o fotografie tip pasaport. Dupa ce veti fi inregistrat in banca de date si daca conditiile dumneavoastra corespund cu cerintele solicitate de angajator, vor fi instiintate de OMFM sa se prezinte la selectiile si preselectiile organizate in cooperare cu Ambasada Italiei din Romania si reprezentantii angajatorilor italieni. A doua varianta de a lucra legal in Italia este aceea prin care ruda dumneavoastra va va angaja printr-un contract la firma dansului.

Lenaceanu Daniel, Ploiesti:
"Suntem o familie tanara din Ploiesti. Va rog sa ne spuneti daca sotia mea poate sa primeasca ajutorul acordat tinerelor mame care sunt insarcinate. Mentionez ca nu a lucrat si nu a contribuit la sistemul de pensii".

RASPUNS: Sotia dumneavoastra nu poate sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, deoarece nu a lucrat timp de zece luni consecutiv. De asemenea, ar putea sa primeasca acel ajutor daca ar fi terminat facultatea si si-ar fi luat licenta.

B. Valeriu, Arges:
"Impreuna cu sotia am functionat in invatamant. Sotia s-a pensionat la data de 1 septembrie 1996, iar dupa pensionare a mai lucrat ca profesoara suplinitoare doi ani si jumatate. Eu m-am pensionat in octombrie 1999, iar dupa pensionare, pana in iulie 2000 am indeplinit functia de primar. In acelasi timp, cu acordul Inspectoratului Arges, am suplinit la scoala din sat sase ore. Perioada in care eu si sotia am suplinit in invatamant, in noile conditii de recalculare a pensiei, se ia in consideratie la vechime, la pensie? Daca da, atunci ce avem de facut?"

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "Perioada in care dumneavoastra si sotia ati desfasurat activitate ca profesori suplinitori constituie vechime in munca si se valorifica la stabilirea punctajului mediu anual, conform OUG nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, daca aceasta activitate a fost prestata in baza unui contract de munca pentru care s-a datorat contributie de asigurari sociale. Daca detineti documente in acest sens, va indrumam sa va adresati Casei Judetene de Pensii Arges, in vederea recalcularii pensiei".

S.D., Zimnicea, jud. Teleorman:
"V-am scris in speranta ca veti putea rezolva problema unui colectiv de muncitoare de la sectia de confectii din orasul Zimnicea, apartinand unei firme patronate de un englez. Am citit in ziarul dumneavoastra, la data de 21.01.2005, un articol privind timpul de munca despre care Codul Muncii spune ca pentru norma intreaga durata zilei de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. La firma, acest lucru nu se respecta, programul este de 10 ore pe zi si 50 pe sapatamana. Pentru activitatea prestata sunt platite cu un salariu net de 2.800.000 lei, dar in contractul negociat cu firma acest salariu este negociat la un program de 8 ore pe zi. Mentionez ca nu se acorda bonuri de masa, sporuri, iar concediile medicale nu se platesc, cu exceptia celor efectuate in spital. Suntem chemate uneori la munca si sambata. Va rog sa ne ajutati".

RASPUNS: Pentru a semnala ceea ce considerati dumneavoastra ca reprezinta o incalcare a Codului Muncii trebuie sa va adresati la Inspectoratul Teritorial de Munca Teleorman, cu adresa in Alexandria, Soseaua Turnu Magurele 1, telefon/fax 0247 - 311.175 si 0247 - 311.798, e-mail: tlrman@cdw.ro.

DREPTURILE ARTISTILOR
INTERPRETI SAU EXECUTANTI

In sensul Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si alte drepturi conexe, prin artisti interpreti sau executanti se intelege: actorii, cantaretii, muzicienii, dansatorii si alte persoane care prezinta, canta, danseaza, recita, declama, joaca, interpreteaza, regizeaza, dirijeaza ori executa in orice alta modalitate o opera literara sau artistica, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietati, de circ ori de marionete.

DREPTURI. Artistul interpret sau executant are urmatoarele drepturi morale: a) dreptul de a pretinde recunoasterea paternitatii propriei interpretari sau executii; b) dreptul de a pretinde ca numele sau pseudonimul sau sa fie indicat ori comunicat la fiecare spectacol si la fiecare utilizare a inregistrarii acestuia; c) dreptul de a pretinde respectarea calitatii prestatiei sale si de a se opune oricarei deformari, falsificari sau altei modificari substantiale a interpretarii ori a executiei sale sau oricarei incalcari a drepturilor sale, care ar prejudicia grav onoarea ori reputatia sa. Aceste drepturi nu pot face obiectul vreunei renuntari sau instrainari.

INTERDICTII. Artistul interpret sau executant are dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza ori de a interzice urmatoarele: a) fixarea interpretarii sau a executiei sale; b) reproducerea integrala sau partiala, directa ori indirecta, temporara sau permanenta, prin orice mijloc si sub orice forma, a interpretarii sau a executiei fixate; c) distribuirea interpretarii sau a executiei fixate; d) inchirierea interpretarii sau a executiei fixate; e) imprumutul interpretarii sau al executiei fixate; f) importul in vederea comercializarii pe piata interna a interpretarii sau a executiei fixate; g) radiodifuzarea si comunicarea publica a interpretarii sau a executiei sale, in afara cazului in care interpretarea sau executia a fost deja fixata sau radiodifuzata; h) punerea la dispozitia publicului a interpretarii sau a executiei sale fixate, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public; i) retransmiterea prin cablu a interpretarii sau a executiei fixate.

REPREZENTANT. In vederea exercitarii drepturilor exclusive, artistii interpreti sau executanti care participa in mod colectiv la aceeasi interpretare ori executie, cum ar fi membrii unui grup muzical, ai unui cor, ai unei orchestre, ai unui corp de balet sau ai unei trupe teatrale, trebuie sa mandateze, in scris, dintre ei, un reprezentant, cu acordul majoritatii membrilor, cu exceptia regizorului, dirijorului si solistilor.

In cazul unei interpretari sau executii efectuate de un artist, in cadrul unui contract individual de munca, drepturile patrimoniale, care sunt transmise angajatorului, trebuie sa fie expres prevazute in contractul individual de munca. In lipsa unei clauze contrare, artistul interpret sau executant care a participat la realizarea unei opere audiovizuale, a unei inregistrari audiovizuale ori a unei inregistrari sonore se prezuma ca cedeaza producatorului acesteia, in schimbul unei remuneratii echitabile, dreptul exclusiv de utilizare a prestatiei sale astfel fixate, prin reproducere, distribuire, import, inchiriere si imprumut.

Durata drepturilor patrimoniale ale artistilor interpreti sau executanti este de 50 de ani, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a avut loc prima fixare sau, in lipsa, prima comunicare catre public.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

ANUNT UMANITAR

"As dori ca prin intermediul dumneavoastra sa fac cunoscuta suferinta unui copil de 2 ani si 3 luni. La varsta de 1 an si 2 luni, la un control ORL, la Spitalul Judetean Slobozia, Aurel Stefania-Diana a fost diagnosticata cu hipoacuzie bilaterala - adica nu mai aude. Am mers la Spitalul «Grigore Alexandrescu» si la Spitalul Panduri, iar diagnosticul dupa aceste teste a fost «hipoacuzie neurosenzoriala bilaterala profunda». Cum o nenorocire nu vine niciodata singura, fetita nici nu poate vorbi. La toate aceste probleme a fost gasita o solutie pe termen mediu. Folosirea unor aparate digitale auditive si cooperarea indeaproape cu un logoped. Dar procurarea acestor aparate, in valoare de 60 de milioane de lei, depaseste cu mult posibilitatile materiale ale familiei. Tatal, Aurel Cristian, este muncitor la «CERAM» Tandarei, iar mama, Mariana, este casnica. Daca dupa 6-8 luni sunt semne de imbunatatire a situatiei, ar auzi mai bine decat acum si ar incepe sa vorbeasca, ea va fi propusa pentru operatie (implant cohlear). «Stefi», cum este alintata de familie, este un copil vesel, plin de viata, iar prin energia pe care o degaja te face sa uiti de orice problema. Cine ar dori sa ajute acest copil o poate face donand orice suma in contul: RO46RNCB3100000111220001 deschis la BCR Slobozia pe numele Aurel Mariana. Adresa familiei este: Soseaua Bucuresti, bl: 409, sc: 14, et: 4, ap: 17, Tandarei, telefon: 0723.503.281. Cu milioane de multumiri, Cristi David, unchiul lui Stefi"
×