x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

21 Feb 2005   •   00:00

22 FEBRUARIE 2005
Dumitrescu Ion, Busteni, jud. Prahova:
"Am fost detinut politic in anul 1948 la Braila. De mult timp caut sa pot avea o adeverinta in acest sens, dar nu stiu unde sa ma adresez. Ma puteti ajuta dumneavoastra cu un sfat?".

RASPUNS: Trebuie sa va adresati Asociatiei fostilor detinuti politici, cu adresa in Strada Mantuleasa numarul 10, telefon: 021 - 3216286.

Floriana Ilie, Timisoara:
"Fiul meu lucreaza de cativa ani in Italia, legal, deci cu contract de munca. Acolo plateste, cum este normal, impozit. Va rog sa-mi spuneti daca, in aceasta situatie, trebuie sa mai plateasca si in Romania impozit. Daca da, este macar diminuat?".

RASPUNS: Pentru a afla daca fiul dumneavoastra trebuie sa plateasca sau nu impozit si in tara, trebuie sa mergeti si sa va interesati la Directia taxe la care sunteti arondati.

Popa Avram, Hogman Aron, com. Baita, jud. Hunedoara:
"Va aducem la cunostinta faptul ca municipiul Deva, judetul Hunedoara, este singurul din tara care nu mai are autogara, aceasta si-a inchis de curand activitatea, fiind vanduta unei firme care are in loc un depozit de materiale de constructii. Va rugam sa ne ajutati".

RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Primaria Deva, de unde am aflat ca exista o autogara cu sediul in Strada Depozitului numarul 2.

Sustreanu Daniela Ileana, Dolj:
"Am domiciliul stabil in Bucuresti, dar in prezent locuiesc in comuna Poiana Mare, judetul Dolj. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarelor probleme. Eu locuiesc in Dolj de doar 10 luni cu mama mea, care este bolnava si are 70 de ani, iar eu sunt handicapata, gradul I, si nu pot face practic nimic, doar mama are grija de mine, eu nici nu ma pot deplasa in afara caruciorului. In tot acest timp am fost terorizate de cititorul de contor si angajatii de la Electrica Calafat. In fiecare luna vin peste noi si, pe motiv ca ne schimba contorul, ne controleaza peste tot de la A la Z. Ne spun ca ei nu au nevoie de dispozitie de perchezitie, deoarece in contractul lor de munca sunt prevazute controlarea si perchezitionarea locuintelor abonatilor fara dispozitie de la procuror. La data de 30.09.2004 ne-am trezit in casa cu doi barbati, care au inceput sa caute peste tot in camera, iar dupa circa o jumatate de ora, au scris un fel de proces-verbal, care nu are nici o legatura cu realitatea, au aruncat foaia pe masa, apoi ne-au taiat curentul electric fara nici o justificare. Mama a mers la directorul de la Electrica Calafat cu acea constatare, iar acesta i-a spus ca avem de plata 50 de milioane de lei, deoarece am fi furat curent, cel putin asa ar fi scris pe acea foaie cei doi angajati. Noi avem un venit lunat de doar 1.400.000 de lei, nu putem sa platim aceasta suma si nici nu intelegem de unde pana unde asa de multi bani, este imposibil sa fie adevarata suma. Eu fiind handicapata nu pot merge, nu pot face absolut nimic, singura mea distractie era televizorul, acum ce ma fac? Va rugam sa ne ajutati".

RASPUNS: De la SC Electrica SA am primit urmatorul raspuns pentru dumneavoastra: "Abonatul Vizitiu Ioana din comuna Poiana Mare (mama casierei de teren Casapu Stela si bunica reclamantei Sustreanu Daniela) a fost surprinsa in data de 30.09.2004, la domiciliul sau, cu o coloana falsa ce ocolea aparatul de masura. S-a intocmit nota de constatare nr. 9802 din data de 30.09.2004. Consumatorul s-a prezentat in data de 07.10.2004 la sediul Centrului de Exploatare Calafat pentru rezolvarea situatiei. In urma analizei realizate de comisia de specialitate, s-a facut un calcul preliminar al prejudiciului, rezultatul fiind comunicat consumatorului. Clientul a facut contestatie, motivand ca o parte din aparatura din locuinta nu se afla in stare de functionare, iar o alta parte a fost achizitionata la o data de comun acord cu consumatorul ca acesta sa prezinte acte doveditoare in sprijinul contestatiei, urmand ca apoi sa fie intocmite procesul-verbal de expertiza si procesul-verbal de stabilire a despagubirilor. Filiala Electrica Oltenia SA a aprobat incasarea sumei de 3.944.482 lei - reprezentand montarea unei firide FB1, sigilarea acesteia si repunerea sub tensiune a instalatiei interioare. Sigilarea firidei FB1 s-a efectuat de catre personalul CE Calafat in data de 28.12.2004, data cand s-a achitat contravaloarea prejudiciului calculat, respectiv 3.944.482 lei. Tot la aceasta data s-a efectuat si racordarea la retea. Comportamentul personalului a fost corect, facandu-se chiar deplasari la domiciliul abonatei pentru preluarea documentelor justificative, avand in vedere problemele de sanatate ale acesteia".

CONTRACTELE COLECTIVE DE MUNCA

Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

NEGOCIERE. Negocierea colectiva este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati. La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca, partile sunt egale si libere. Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor. Partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si de incheiere a contractelor colective de munca sunt stabilite potrivit legii.

Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior. De asemenea, contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.

La incheierea contractului colectiv de munca, prevederile referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal. Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.

Contractele colective de munca se pot incheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate si la nivel national. Acestea se pot incheia si la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite in continuare grupuri de angajatori.

EFECTE. Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
  • pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
  • pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
  • pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
  • pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.

    La fiecare dintre nivelurile prevazute se incheie un singur contract colectiv de munca, iar executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti.

    Contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate.

    Neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.

    Clauzele contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui, in conditiile legii, ori de cate ori partile convin acest lucru.

    SFARSIT. Contractul colectiv de munca inceteaza:
  • la implinirea termenului sau la terminarea lucrarii pentru care a fost incheiat, daca partile nu convin prelungirea aplicarii acestuia;
  • la data dizolvarii sau lichidarii judiciare a angajatorului;
  • prin acordul partilor.

    Aplicarea contractului colectiv de munca poate fi suspendata prin acordul de vointa al partilor ori in caz de forta majora.

    In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
  • ANUNT UMANITAR

    Sunt angajat la Posta Romana, OPRM Calarasi, in functia de agent postal. Sunt tatal unui copil de 11 ani, pe nume Zaharia Alexandru Dimitrie, care s-a nascut cu o malformatie congenitala de cord, la care se adauga si o hepatosplenomegalie, ceea ce face ca operatia sa fie imposibil de realizat in Romania. Medicul nostru a luat legatura cu o clinica din Germania, Hanover, iar pretul acestei operatii este de 18.000 euro. Am incercat sa strangem banii din sponsorizari, dar peste tot ni s-au inchis usile. Mentionez ca starea de sanatate a fiului nostru se inrautateste o data cu trecerea timpului, face frecvent sincope, urmate de lesin cu pierderea cunostintei, iar operatia trebuie facuta de urgenta. Am deschis urmatoarele numere de cont: 2511.2-21878.2 Euro Cod IBAN RO43RNCB54000002187 80002; 2511.2-21878.1 ROL Cod IBAN RO40RNCB54000002187 80001. Va multumeste cu speranta o familie indurerata care ar face orice pentru fiul lor atat de incercat in 11 ani.

    Zaharia Iulian, com. Gradistea, jud. Calarasi
    ×