x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

14 Apr 2006   •   00:00
VACCINARI. A fost infiintata saptamana trecuta Organizatia internationala pentru finantarea vaccinarilor in scopul strangerii rapide de fonduri destinate programelor de prevenire a bolilor infectioase in tarile sarace. Sumele stranse vor face posibila vaccinarea a inca 500 de milioane de copii, iar peste 5 milioane de decese vor fi evitate pana in 2015. Vor fi administrate in principal vaccinuri contra rujeolei, tetanosului, poliomielitei.

INFLAMATIE. Anumite forme grave de psoriazis, boala de piele manifestata prin aparitia unor leziuni mai ales la nivelul articulatiilor, reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima, arata un studiu publicat in Journal of the American Medical Association. Explicatia este inflamatia, care este raspunsul normal al organismului la o rana sau o infectie si care este implicata atat in psoriazis, cat si in crizele cardiace. Potrivit studiului, psoriazisul creste riscul bolilor de inima cu 20% la persoanele peste 40 de ani.

TUTUN. Cu doua luni inaintea unei operatii, trebuie sa renuntati la fumat. Este mesajul profesorului Bertrand Dautzenberg, presedintele congresului de chirurgie desfasurat in Franta. Tutunul prelungeste cu doua zile durata de spitalizare dupa operatie si dubleaza riscul de a ajunge la reanimare. Intreruperea fumatului cu 6-8 saptamani inaintea interventiei chirurgicale permite evitarea acestor riscuri.

IMIGRANTI. Comisia britanica de sanatate psihica a efectuat un studiu in Anglia si Tara Galilor si a descoperit ca in randul imigrantilor, indiferent de nationalitatea lor, sunt inregistrate cele mai multe tulburari depresive. Cauzele acestui fenomen sunt nesiguranta si dificultatile in a-si gasi un loc de munca in tara in care au ajuns. "Ceea ce este mai grav este ca imigrantii nu apeleaza la ajutor specializat in fazele initiale ale depresiilor", arata Tom Bernson, profesor de psihiatrie sociala.

APA POTABILA. In lume, la fiecare 8 secunde moare o persoana din cauza calitatii proaste a apei potabile. Din aceasta cauza, zilnic isi pierd viata aproape 34.000 de persoane, in special copii. Aceste date au fost oferite de deputatul mexican Soledad Lopes Torres, la Conferinta anuala pe probleme de mediu. Calitatea microbiologica a apei este in scadere in toata lumea, iar germenii sunt tot mai rezistenti la dezinfectare.

BAUTURI RACORITOARE. Consumul de bauturi racoritoare pe baza de cola creste riscul de fracturi atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Aceste bauturi contin o cantitate mare de acid fosforic, care impiedica depunerea calciului in sistemul osos, arata un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition. De aceea, persoanele care consuma asemenea bauturi zilnic prezinta un risc mai mare de fracturi decat cele care beau cola o data pe luna.
DICTIONAR
  • Mamoplastie – Interventie chirurgicala destinata sa modifice aparenta sanilor. O mamoplastie se justifica prin dificultatile fizice, psihologice (complex, frustrare) si sociale (jena vestimentara) cauzate de infatisarea pieptului feminin si uneori a celui masculin.
  • Retinoid – medicament derivat de la retinol (vitamina A), utilizat in tratamentul unor boli cutanate.
  • Vertij – Senzatie eronata de deplasare in raport cu spatiul inconjurator sau a spatiului in raport cu corpul, legata de un dezechilibru intre cele doua aparate vestibulare.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998
  • SITE-URI
  • www.nationalfitness.ro – site-ul FC National Fitness Center
  • www.anticonceptionale.ro – informatii despre cele mai importante metode contraceptive, modul lor de actiune, avantajele si dezavantajele folosirii acestora
  • www.suntgravida.ro – totul despre cele noua luni de sarcina
  • www.srreumatologie.ro – Societatea Romana de Reumatologie
  • www.iod.ro – Centrul National pentru Eliminarea Tulburarilor prin deficit de iod zwww.sccc-ga.ro – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
  • ×
    Subiecte în articol: info