x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

12 Mai 2006   •   00:00
OBEZITATE. Cercetatorii de la Imperial College din Londra incearca sa creeze un nou medicament impotriva obezitatii pe baza hormonului care da senzatia de satietate. Primele teste efectuate pe animale de laborator au aratat ca anumite doze dintr-o polipeptida pancreatica (hormonul satietatii) pot reduce cantitatea alimentelor consumate cu 15%-20%. Pentru inceput, medicamentul va fi disponibil sub forma de injectii. In viitor, cercetatorii intentioneaza sa gaseasca o forma mult mai usor de administrat: guma de mestecat sau picaturi pentru nas.

INSOMNIE. Nguen Van Kha, un vietnamez in varsta de 49 de ani, spune ca nu a mai dormit de 27 de ani. In ciuda acestei insomnii prelungite, vietnamezul se simte foarte bine. In urma cu 27 de ani, cand a vrut sa se culce, Nguen Van Kha a simtit o usturime cumplita in zona ochilor. De atunci, de fiecare data cand a incercat sa atipeasca, acest fenomen s-a repetat. Medicii nu au reusit sa dezlege misterul acestei insomnii.

BARBATI. Noptile petrecute in acelasi pat cu partenera isi pun amprenta asupra activitatii creierului barbatilor. Un studiu efectuat la Universitatea din Viena a aratat o scadere a capacitatii intelectuale la barbati dupa ce si-au petrecut noaptea alaturi de partenera, indiferent daca au facut sex sau nu. Chiar daca barbatii sunt convinsi ca este bine sa dormi in acelasi pat cu partenera, testele efectuate de cercetatorii austrieci au dovedit contrariul.

COPII. Femeile insarcinate care primesc lecitina aduc pe lume copii cu capacitati intelectuale deosebite. "In acest scop sunt recomandate in special alimentele bogate in lecitina: galbenus de ou, ficat si carne. Ca urmare a folosirii lecitinei am observat modificari ale celulelor nervoase in procent de 20%-35%, indeosebi in zona creierului responsabila de invatare si comportament", afirma dr. Scott Swartzwelder, de la Duke University din Carolina de Sud.

ALERGII. Comisia Europeana a anuntat ca va initia studii aprofundate asupra alergiilor cutanate cauzate de vopselele de par. Comitetul stiintific de la Bruxelles a descoperit ca in produsele pentru colorarea parului exista 27 de substante alergene. "In conditiile in care numarul utilizatorilor vopselelor de par a crescut foarte mult, este necesara evaluarea incidentei alergiilor aparute in randul populatiei", a declarat Markos Kyprianou.

HIV/SIDA. Dr. Lisa Bernstein afirma ca, in SUA, 10% dintre cazurile de HIV/SIDA se inregistreaza in randul femeilor trecute de 50 de ani. Gresim daca ne gandim ca, dupa varsta de 50 de ani, femeile au relatii sexuale mai rar. Mai grav este ca persoanele in varsta sunt mai putin informate in privinta mijloacelor de protectie si a infectiei cu HIV.

VITAMINA D. Femeile care iau suplimente nutritive cu vitamina D prezinta un risc scazut de a suferi de cancer mamar. Forma biologic activa a vitaminei D impiedica dezvoltarea celulelor tumorale in glandele mamare. Cercetatorii de la Institutul de Cercetare "Samuel Lanenfeld" din Toronto (Canada) au realizat un studiu la care au participat femei intre 20 si 70 de ani. Femeilor li s-au recomandat suplimente cu vitamina D si cate zece pahare cu lapte saptamanal. Pentru prevenirea cancerului de san este deosebit de importanta concentratia de vitamina D in organism inca din copilarie, mai sustine studiul.

FIER. Carenta de fier nediagnosticata afecteaza capacitatile intelectuale ale femeilor, avertizeaza cercetatorii de la Universitatea Pensylvania (SUA). Fierul este necesar transportului oxigenului in toate celulele organismului. Studiul a constat in efectuarea unor teste care au analizat memoria si atentia. S-a dovedit ca femeile cu anemie feripriva au avut cele mai slabe rezultate. Carentele de fier sunt intalnite in special la femeile insarcinate si la cele cu tulburari menstruale. In cazul copiilor, deficitul de fier conduce la tulburari de crestere.

VITAMINA B12. Vegetarienii si persoanele care tin post se expun vrand-nevrand carentei de vitamina B12, deoarece numai produsele de origine animala (oua, lactate, branzeturi, ficat, peste, carne, rinichi) contin aceasta vitamina. Surse de vitamina B12 pot fi cerealele integrale, insa cu conditia ca in acestea sa fi fost adaugate vitamine din complexul B. Carentele de vitamina B12 provoaca anemia pernicioasa, care se manifesta prin tahicardie, ameteli, stari depresive, probleme de concentrare. In afara de aceasta, carenta de vitamina B12 mai produce infectii ale limbii, tulburari ale sistemului nervos, scaderea poftei de mancare, diaree, probleme circulatorii, un miros neplacut al corpului.

ACID FOLIC. Acidul folic sau vitamina B9 reduce riscul de hipertensiune arteriala. Un studiu efectuat la Universitatea Harvard (SUA) a demonstrat ca o doza zilnica de 1.000 micrograme de acid folic scade cu 46% riscul de a suferi de hipertensiune, prin comparatie cu doze mai mici de 200 micrograme. Potrivit prof. dr. Michael Hirt, coordonatorul proiectului, acidul folic scade nivelul homocisteinei, un aminoacid produs de ficat. Un nivel ridicat al acestui aminoacid afecteaza vasele sangvine si creste riscul de boli cardiovasculare. Acidul folic se asimileaza cel mai bine din alimente: ficat, lapte, branzeturi, spanac, varza alba, varza rosie, salata verde, broccoli, citrice, alune.

Site-uri

  • www.cmr.ro – Colegiul Medicilor din Romania
  • www.infomedicina.ro – site cu specific medico-farmaceutic dedicat tuturor specialitatilor
  • www.snn.ro – Societatea Nationala de Neurostiinte
  • www.legmed.ro – Reteaua nationala de medicina legala
  • www.hivability.ro – Prevenirea si managementul cazurilor HIV/SIDA
  • www.medici.ro – Cartea Sanatatii din Romania (medici, cabinete, firme specializate, institutii medicale)
  • www.nationalfitness.ro – despre programe de fitness, nutritie, tae bo
  • Dictionar

  • ASTENOPIE – Incapacitate sau dificultate de a sustine un efort vizual de aproape, antrenand o vedere incetosata si dureri de cap. Astenopia acomodativa poate fi corectata prin purtarea de lentile convergente, astenopia musculara – prin reeducare ortoptica (gimnastica ochilor).
  • EMBRION – Fiinta umana in timpul ultimelor 8 saptamani ale dezvoltarii sale in interiorul uterului sau in eprubeta, apoi in uter in cazul fecundarii in vitro.
  • MICROFTALMIE – Micime congenitala a unui ochi sau a ambilor ochi, provocata de o oprire a dezvoltarii in cursul vietii intrauterine.
  • Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • ×
    Subiecte în articol: vitamina info