x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

04 Sep 2007   •   00:00

CONTAMINARE. Apa pe care o beau aproximativ 140 de milioane de persoane din intreaga lume prezintă un risc crescut de a fi contaminată cu arsenic, o substanţă foarte toxică pentru om, susţine o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge. Cele mai multe cazuri de intoxicare cu arsenic din apă sunt inregistrate in sudul şi estul Asiei. Aici, o problemă in plus o constituie orezul, care a crescut in zone contaminate cu arsenic. Consumul de apă cu arsenic duce, pe termen lung (zeci de ani), la riscuri crescute de melanom malign şi tumori maligne la nivelul plămănilor, vezicii urinare. Arsenicul este prezent in mod natural in anumite soluri şi, atunci cănd se sapă o făntănă, arsenicul pătrunde in apă. Zonele cu cel mai mare risc de contaminare cu arsenic sunt China, Cambodgia, Vietnam, America de Sud şi Africa. In Europa, arsenicul nu reprezintă o problemă decăt in făntănile netestate corespunzător.

EDUCAŢIE SEXUALĂ. Incercarea Guvernului indian de a introduce educaţia sexuală in şcoli s-a lovit de reticenţa părinţilor, care consideră inadmisibil ca elevii să fie invăţaţi despre sex de la vărste fragede. Programul de educaţie sexuală are drept scop in primul rănd informarea tinerilor cu privire la bolile cu transmitere sexuală şi, in special, la SIDA. Mai mult de 30 de state din India au refuzat introducerea acestui program in şcoli, motivul invocat fiind că deschiderea spre dezbatere a subiectelor legate de sexualitate "le va da idei tinerilor". Programul implică şi o serie de desene menite să ii instruiască pe elevi cu privire la metodele de contracepţie. Protestatarii au considerat că aceste desene sunt "prea explicite".

TENDINŢE. Revista americană Forbes a prezentat intr-un număr recent care sunt tendinţele in domeniul medical in acest inceput de mileniu. Analiza celor de la Forbes a arătat că in ultimul timp a crescut preocuparea oamenilor pentru modificările climei şi consecinţele acestora asupra sănătăţii şi pentru descoperirea metodelor chirurgicale cel mai puţin invazive. De asemenea, arată revista Forbes, oamenii au dezvoltat o reală obsesie pentru alimentaţia sănătoasă şi pentru fitness. Dar, din păcate, aceste obsesii pot avea şi ele grave consecinţe asupra sănătăţii: surmenajul fizic şi consumul unor alimente care nu sunt cu adevărat sănătoase, cum ar fi cele care conţin antioxidanţi artificiali.

ŢIGĂRI. La sfărşitul anului 2009, in Marea Britanie toate pachetele de ţigări vor conţine fotografii prezentănd efectele negative ale fumatului asupra sănătăţii. Producătorii de ţigări vor trebui să inceapă să se conformeze acestei noi reguli incepănd din luna octombrie a anului viitor. In urma unei dezbateri publice, au fost alese 15 fotografii care vor insoţi pachetele de ţigări, dintre care cele mai relevante sunt imaginile cu plămăni innegriţi de fumul de ţigară. In alte ţări, precum Canada şi Brazilia, ţigările insoţite de astfel de fotografii au fost deja puse in vănzare, insă nu există incă statistici care să arate dacă numărul fumătorilor a scăzut ca urmare a acestei campanii.

CĂSCAT. O echipă de oameni de ştiinţă de la Colegiul Birkbeck din Londra a descoperit care este motivul pentru care căscatul este considerat contagios. Se pare că empatia este cauza pentru care căscatul se transmite de la o persoană la alta. Coordonatorul studiului despre căscat, Atsushi Senju, a observat că doar oamenii, cimpanzeii şi macacul cască după ce şi-au văzut semenii făcănd-o. In schimb, căscatul nu se transmite in răndul copiilor care suferă de autism şi care nu sunt capabili să lege relaţii emoţionale cu cei din jur.

MUCEGAI. Cănd locuieşti intr-o casă cu igrasie şi mucegai, iţi pui in pericol nu doar sănătatea fizică, ci şi pe cea mintală, spun cercetătorii americani. Analizănd legătura dintre mucegai şi starea de sănătate a oamenilor, ei au descoperit că ar putea exista o legătură intre aceste ciuperci şi apariţia depresiei. Echipa de cercetători, condusă de dr Edmond D. Shenassa, de la Universitatea Brown, a interogat pentru acest studiu aproape 6.000 de persoane şi a analizat 3.000 de gospodării. Riscul de depresie este cu aproape 40% mai mare la persoanele care locuiesc in case cu igrasie şi mucegai, a concluzionat studiul.

SFORĂIT. In Marea Britanie, incepănd cu primăvara viitoare, sforăitul nu va mai fi o problemă. Pentru că sistemul public de sănătate britanic se angajează să distribuie gratuit măşti speciale tuturor celor care suferă de apnee obstructivă, o afecţiune al cărei principal simptom este sforăitul. Institutul Naţional de Excelenţă Clinică estimează că vor beneficia de pe urma acestor măşti aproximativ un milion de britanici care sforăie, la care se adaugă şi partenerii lor. Costul unei măşti este cuprins intre 400 şi 600 de lire sterline şi va fi acoperit integral de Guvernul britanic.

OBICEI. Putem recunoaşte o mămică aflată in pragul unei depresii postpartum după modul in care işi leagănă copiii, a constatat o echipă de cercetători britanici. Aceasta ţine copilul pe umărul drept, in vreme ce mămicile cu o sănătate mintală bună ii leagănă pe partea stăngă. Oamenii

de ştiinţă de la Durham University au analizat comportamentul a 79 de proaspete mămici şi le-au rugat apoi să răspundă la un chestionar cu privire la sănătatea lor mintală. "Multe mămici nu conştientizează că sunt deprimate sau nu vor să recunoască. Modul in care ele interacţionează cu bebeluşul este cel mai bun indicator al stării lor sufleteşti", a declarat dr Nadja Reissland, coordonatorul studiului.

EROARE MEDICALĂ. Un tribunal din Germania a acordat daune in valoare de 3.000 de euro unui pacient care este nevoit să poarte o proteză craniană in urma unei operaţii pe creier, care a luat o intorsătură neaşteptată. Potrivit agenţiei Reuters, medicii care il operau pe ghinionistul pacient au decupat partea superioară a craniului şi au pus-o intr-un frigider care s-a defectat. Din cauza condiţiilor improprii de conservare, creştetul capului nu a mai putut fi utilizat pentru a reconstitui cutia craniană a pacientului. Medicii au fost astfel nevoiţi să ii pună o proteză craniană din plastic. Pacientul acuză pierderi de echilibru, dureri de cap cauzate de proteză şi o sensibilitate acută la schimbările meteorologice.

BOLNAVUL INCHIPUIT. Judecătoria oraşului britanic Weelshpool i-a interzis unui tănăr să se mai interneze in vreunul din spitalele de pe teritoriul Marii Britanii. Mark Smitt, in vărstă de 33 de ani, a simulat supradoza de narcotice de mai multe ori in ultimii 14 ani. In această perioadă, tănărul s-a internat de 320 de ori şi a locuit in diferite spitale ca şi cum acestea ar fi fost hoteluri. "Acest lucru a costat statul 117.000 de lire sterline. Mark Smitt s-a folosit de serviciile medicale ca de serviciile unui hotel, iar pentru el ambulanţele au fost taxiuri. Abia in ianuarie 2006, medicii şi-au dat seama că acesta este un bolnav inchipuit", a declarat Dermid McCaufland, reprezentantul medicilor la procesul intentat britanicului.

CHLAMYDIA. Jumătate dintre adolescente suferă la un moment dat de chlamydia, o infecţie cu transmitere sexuală. Cercetătorii americani au ţinut sub observaţie 411 tinere, cu vărste intre 14 şi 19 ani, care au mers la medic in intervalul 1998-2001. Tinerele au fost examinate la fiecare şase luni. In această perioadă, 52,6% dintre ele au contractat infecţia cu bacteria Chlamydia trachomatis. La 29,9% dintre tinere, infecţia a recidivat la un moment dat. Vizita medicală periodică, psihoterapia, programele de educaţie sexuală, reclamele la mijloacele contraceptive sunt metodele cele mai bune de prevenire a acestei boli.

ŞAMPON. Unele şampoane contra mătreţii conţin o substanţă care acţionează favorabil in cazurile de epilepsie. Cercetătorii de la Universitatea "John Hopkins" (SUA) au descoperit că un ingredient al şampoanelor contra mătreţii (pirition-zinc) contribuie la asimilarea potasiului recomandat in tratamentul epilepsiei. Experimentele preliminare au arătat că pirition-zincul creşte de trei ori sinteza potasiului. Pănă acum, şampoanele medicale cu pirition-zinc erau recomandate pentru indepărtarea senzaţiei de iritaţie asociată mătreţii.

CARBOHIDRAŢI. Importanţi intr-o dietă echilibrată, carbohidraţii cu asimilare rapidă (dulciuri, paste făinoase) sunt extrem de nocivi pentru vedere dacă sunt consumaţi in exces, arată un studiu realizat de Universitatea Tufts din Boston. După ce au analizat datele a aproximaiv 4.100 de pacienţi intre 55-80 de ani cu probleme de vedere, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că excesul de carbohidraţi (zaharuri) creşte riscul degenerescenţei maculare, cauza principală a pierderii vederii la persoanele in vărstă.

Â

AMBALAJE. Cercetătorii de la Academia medicală din Boston afirmă că un aliment poate fi catalogat ca sănătos sau periculos ţinănd seama nu numai de conţinutul său, ci şi de ambalaj. Ambalajele care conţin bisfenol-A, o substanţă care se regăseşte in compoziţia materialelor plastice, sunt toxice atăt pentru copii, căt şi pentru adulţi. Bisfenolul-A este utilizat in compoziţia invelişului intern din cutiile de lapte, in sticlele din plastic.

×
Subiecte în articol: info