x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiri/Dictionar/Siteuri/

Stiri/Dictionar/Siteuri/

08 Mai 2006   •   00:00
INTERNET. Un american din trei considera ca, in ultimii zece ani, internetul i-a permis sa isi ingrijeasca mai bine sanatatea. Potrivit Health Information and Management Systems Society (New Orleans, SUA), 62% dintre americani folosesc internetul pentru a se informa in ceea ce priveste simptomele si diagnosticarea bolilor. Cel mai frecvent apeleaza la internet persoanele cu afectiuni cronice.

DIETA. Cea mai noua, dar si cea mai simpla metoda de a ne mentine greutatea este respectarea orelor de somn, sugereaza o echipa de oameni de stiinta din SUA. Aceasta descoperire a aparut in urma unui studiu care a dovedit ca exista o stransa legatura intre obezitate si privarea de somn. Dr. Roger Highfield arata ca persoanele care dorm sub trei ore prezinta un risc cu 73% mai mare de a deveni obeze decat cele care dorm intre sapte si noua ore.

PUBLICITATE. Linda Wikis, o bibliotecara din Anglia, a platit o reclama pe autobuzele din Londra, prin care incearca sa gaseasca o donatoare de ovule. Femeia, in varsta de 54 de ani, spune ca aceasta este ultima ei sansa de a deveni mama. Reclama ii prezinta pe Linda Wikis si pe sotul sau intr-o fotografie de nunta, sub care scrie: "Nu suntem fericiti! Nu vom deveni niciodata parinti daca o femeie pana in 36 de ani nu ne va ajuta cu un ovul. Sunteti sansa noastra la fericire!".

ADOLESCENTI. Stresul din timpul examenelor agraveaza acneea la adolescenti, este concluzia unui studiu american. Dr. Gil Yosipovitch, de la Wake Forest University, arata ca stresul declanseaza o inflamatie la nivelul pielii adolescentilor predispusi la acnee. "O serie intreaga de afectiuni ale pielii sunt declansate de stres: eczemele, psoriazisul. Iar acest studiu demonstreaza inca o data ca pielea este o oglinda a starii noastre psihice", subliniaza dr. Yosipovitch.

SOMN. O echipa de cercetatori de la Universitatea Surrey din Marea Britanie a descoperit gena care dicteaza de cate ore de somn avem nevoie pentru a ne simti odihniti. Gena Period 3, supranumita "gena-ceas", este cea care determina daca vom fi niste somnorosi sau daca dupa doar cateva ore de somn vom fi apti de o noua zi de lucru. Cei mai multi dintre noi prezinta o varianta a genei Period 3 care face sa avem nevoie de opt ore de somn pe noapte. Insa exista si exceptii celebre, cum ar fi fostul premier britanic Margaret Thatcher, care dormea doar patru ore pe noapte.

FITNESS. La cererea clientilor, un om de afaceri olandez a deschis o sala de fitness inedita, unde persoanele care vor sa slabeasca pot sa faca miscare in pielea goala. Doar dupa prima zi s-au inscris pentru acest program de fitness 100 de persoane, in marea majoritate barbati de varsta mijlocie sau chiar de varsta a treia. Singura problema care se pune in cazul celor care folosesc aparatele de fitness in costumul lui Adam este igiena, insa patronii sustin ca nu exista motive de ingrijorare.

Site-uri

  • www.umfiasi.ro – Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" din Iasi
  • http://recuperare2007.econgres.ro – Conferinta "Zilele Spitalului Clinic de Recuperare Iasi"
  • www.srati.ro – Societatea Romana de Anestezie Terapie Intensiva
  • www.cardioportal.ro – Societatea Romana de Cardiologie
  • www.srp.ro – Societatea Romana de Pneumologie
  • www.tuberculoza.ro – informatii despre tuberculoza
  • Dictionar

  • Congestie – acumulare anormala de sange intr-un organ sau intr-un tesut.
  • Disfonie – modificare a calitatii vocii, care devine ragusita, stinsa, prea ascutita sau prea grava.
  • Ecocardiografie – tehnica imagistica utilizand ultrasunete si destinata explorarii inimii.
  • Gangrena – afectiune caracterizata prin moartea tesuturilor, ce afecteaza in principal membrele, uneori si viscerele ca ficatul, plamanul sau intestinul.
  • Micoza – infectie provocata de o ciuperca microscopica.
  • Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info