x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

17 Feb 2009   •   00:00

17 februarie 2009





INFARCT. Mai multe variaţii genetice care favorizează producerea infarctului miocardic au fost identificate de cinci echipe de cercetători din mai multe ţări. Rezultatele studiilor, care au inclus 26.000 de persoane, au fost publicate recent în revista Nature. Echipa medicului David-Alexandre Tregouet, din Inserm, Franţa, a descoperit că o combinaţie de variaţii genetice situată pe trei gene adiacente cromozomului 6 este asociată unei creşteri semnificative a riscului de infarct miocardic, în timp ce echipa medicului Toshihiro Tanaka, din Japonia, a demonstrat că o variaţie a genei BRAP este asociată riscului crescut de infarct miocardic.

PROTECŢIE.
Potrivit unor studii prezentate în publicaţia medicală British Journal of Cancer, persoanele care desfăşoară activităţi fizice cu regularitate sunt mai protejate împotriva cancerului de colon cu până la 24%. Cercetătorii şi-au propus să afle în continuare ce tip de intensitate şi durată optimă de exerciţii sunt benefice în acest sens. Autoarea studiului, dr Kathleen Wolin, atrage încă o dată atenţia asupra stilului de viaţă, care contribuie în mare măsură la apariţia cancerului de colon.

INTERNET. Adolescenţii petrec săptămânal 31 de ore navigând pe internet, perioadă din care dedică circa patru ore căutând informaţii despre contracepţie şi planificare familială, medicină estetică şi diete, este concluzia unui studiu realizat în Marea Britanie. Cercetarea arată că tinerii petrec o oră informându-se în legătură cu diverse proceduri de medicină estetică, aşa cum ar fi mărirea sânilor sau implanturile cu colagen, şi circa o oră şi jumătate, pentru a afla informaţii legate de planificarea familială şi metodele de contracepţie. Pe de altă parte, dietele şi regimurile de slăbire le ocupă acestora circa o oră şi 35 de minute din timpul petrecut pe internet.

DIETĂ PENTRU MEMORIE. Agravarea tulburărilor de memorie şi a maladiei Alzheimer ar putea fi prevenită printr-o dietă mediteraneană, bogată în peşte, ulei de măsline şi legume, arată un studiu citat de telegraph.co.uk. Cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York au descoperit că pacienţii care au deja probleme cu memoria au şanse mai mari de a nu dezvolta maladia Alzheimer dacă adoptă o dietă bogată în peşte, ulei de măsline şi legume. Mai mult, pe parcursul celor cinci ani de studiu, persoanele care au ţinut această dietă au avut mai puţine probleme de memorie.

HIV. O afecţiune a gingiilor stimulează proliferarea virusului HIV în organism, din cauza unei substanţe acide pe care o secretă ţesuturile afectate, susţin cercetătorii de la Universitatea Tokyo. Ei au analizat un grup de bacterii implicate în declanşarea bolii parodontale, o afecţiune care atacă structurile osoase ale gingiilor. Aceste bacterii produc o mare cantitate de acid butiric, care împiedică funcţionarea unor enzime cu rolul de a stopa proliferarea virusului HIV în organism. Boala parodontală poate favoriza dezvoltarea virusului HIV la persoanele seropozitive, dar această posibilitate depinde şi de rezistenţa sistemului imunitar.


SITE-URI

www.boli-medicina.com – informaţii despre aparatele şi sistemele organismului, afecţiuni, tratamente naturiste, alimentaţie sănătoasă
www.sccc-ga.ro – Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
www.sanatate.lx.ro – articole de medicină naturistă, acupunctură, masaj
www.postmedicala.ro – ştiri medicale, informaţii despre medicamente compensate, educaţie medicală
www.smromania.ro – Societatea Română de Scleroză Multiplă
www.iod.ro – centrul naţional pentru eliminarea tulburărilor cauzate de deficitul de iod


DICŢIONAR
• ANTIMIGRENOS – medicament utilizat în tratamentul migrenei fie în decursul crizelor, fie pentru a evita recidivarea lor
• COEFICIENT INTELECTUAL – raport între vârsta mintală şi vârsta reală a unui individ, multiplicat cu 100, vârsta mintală fiind evaluată printr-o serie de teste
• DERIVAŢIE – intervenţie chirurgicală care constă în crearea unei căi artificiale pentru scurgerea materiilor sau lichidelor, înlocuind calea naturală (tub digestiv, cale urinară etc.) pe care se află un obstacol
• HIPERTRICOZĂ – creştere a pilozităţii, localizată sau generalizată.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

APARIŢIE EDITORIALĂ
"Ghidul terapiilor complementare" este titlul volumului apărut recent împreună cu revista Felicia şi publicat de Editura Litera Internaţional. Autorul, C. Norman Shealy, doctor în medicină, face menţiunea că variantele de tratament oferite de acest ghid nu îşi propun să înlocuiască diagnosticul, sfatul, tratamentul şi medicaţia prescrise de specialişti, ci doar să le completeze. Metodele de tratament propuse în acest volum au scopul de a aduce sănătatea corpului, a minţii şi a sufletului la un nivel optim. Terapiile vizează alimentaţia (naturopatia), modul în care facem faţă stresului (relaxarea), modul în care ne păstrăm echilibrul mental (vizualizarea) şi în care ne menţinem conştiinţa de sine (meditaţia). Terapiile sunt uşor de pus în practică, fiind potrivite pentru orice persoană, de orice vârstă şi indiferent de condiţia fizică. Pot fi practicate acasă şi nu necesită nici un echipament special. Acupunctura, aromaterapia, cromoterapia, homeopatia sunt alte câteva terapii complementare ale căror beneficii sunt dezvăluite în acest ghid.

×
Subiecte în articol: info