x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Mirela Dădăcuş    |    24 Feb 2009   •   00:00

24 februarie 2009



EDUCAŢIE. Diabetul poate fi suportat mai uşor dacă pacienţii ştiu să se monitorizeze şi chiar să se autotrateze, a declarat recent prof. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Afirmaţia a fost făcută cu ocazia lansării, în premieră naţională, a programului educaţional "Să vorbim despre diabet", care are rolul de a îmbunătăţi înţelegerea şi modul de autogestionare a diabetului de către pacienţi. Potrivit specialiştilor din domeniu, această campanie este necesară deoarece, la aflarea diagnosticului, majoritatea pacienţilor trec prin diverse stări - teamă, anxietate, depresie. În prezent, 538.648 de români cu diabet se află sub tratament medicamentos.

CONSECINŢĂ. Depresia, dificultăţi de concentrare, dar şi stresul sunt numai câteva dintre consecinţele insomniei, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea Harvard, potrivit Daily Mail. Conform acestora, adulţii cu depresie sunt de cinci ori mai expuşi tulburărilor de respiraţie în timpul somnului. Majoritatea studiilor efectuate până acum susţineau însă că insomnia este mai degrabă un simptom decât o cauză. Specialiştii consideră că tulburările de somn interferează cu capacitatea creierului de a procesa emoţiile, dar şi de a reacţiona normal la stimulii înconjurători.

AVERTISMENT. Distanţele mari parcurse cu avionul, fără escală, şi aglomeraţia de la bord au repercusiuni negative asupra sănătăţii tuturor călătorilor, semnalează cercetătorii americani, citaţi de BBC News. Potrivit acestora, apariţia cheagurilor de sânge, dar şi a pandemiilor de gripă este cea mai de temut problemă care ar putea să apară. În timp ce cheagurile de sânge apar ca urmare a lipsei de mişcare în timpul zborului cu o durată mai mare de patru ore. De asemenea, aglomeraţia favorizează transmiterea gripei, a pojarului sau a tuberculozei.

×
Subiecte în articol: info