x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri/Site-uri/Dicţionare

Ştiri/Site-uri/Dicţionare

22 Mai 2007   •   00:00

Ştiri

BPOC. Dieta mediteraneană reduce la jumătate riscul de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), arată un studiu al Institutului Naţional francez de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM). Legumele, fructele, cerealele şi peştele sunt bogate in antioxidanţi, care impiedică inflamarea ţesuturilor, au explicat specialiştii. Zahărul şi nitraţii, care afectează funcţionarea plămănilor, ar trebui excluşi din dietă, mai spun oamenii de ştiinţă. Studii anterioare au demonstrat că regimul mediteranean impiedică apariţia astmului şi alergiilor respiratorii la copii.

STUDIU. Vaccinul impotriva papilomavirusurilor implicate in apariţia cancerului de col uterin ar putea preveni şi alte leziuni precanceroase ale vulvei şi vaginului. Analiza a fost realizată de o echipă de cercetători condusă de profesorul Jorma Paavonen de la Universitatea din Helsinski. Aceştia au efectuat trei studii clinice, la care au participat peste 18.000 de femei cu vărste cuprinse intre 16 şi 26 de ani. Specialiştii au adăugat că este preferabil ca vaccinul să se administreze inainte de inceperea vieţii sexuale, deoarece virusul se transmite pe această cale.

ROŞII. Licopenul, antioxidantul care se găseşte in roşii, este ineficient in prevenirea cancerului de prostată, iar betacarotenul creşte riscul de apariţie al acestui tip de cancer, spune un nou studiu, in care au fost incluşi peste 28.000 de bărbaţi. "Datele noastre taie entuziasmul celor care credeau că licopenul şi betacarotenul sunt benefice in prevenirea cancerului de prostată. Bărbaţii nu ar trebui să mai ia suplimente de antioxidanţi", a avertizat coordonatorul studiului, Ulrike Peters, de la Institutul american de Cercetare Oncologică Fred Hutchinson.

EMBRIONI HIBRIZI. Ministrul britanic al Sănătăţii va permite crearea de embrioni hibrizi, animali şi umani, care să fie utilizaţi pentru producerea de celule suşe, in cadrul unei noi legislaţii privind tratamentele de fertilitate şi cercetările asupra embrionilor. Anul trecut, două echipe de cercetători britanici au depus cereri pentru crearea unor embrioni 99,9% umani de la care să se poată preleva celule suşe care să fie utilizate in tratarea unor boli grave, precum Parkinson, Alzheimer, fibroză chistică.

MELOTERAPIE. Muzică lentă, clasică sau lounge in sala de operaţie. Aceasta este dorinţa pacienţilor italieni, care urmează să sufere o intervenţie chirurgicală, datorită puterii de relaxare a muzicii. Chirurgii sunt şi ei incăntaţi de această idee, deoarece ei consideră că acordurile lente le vor spori puterea de concentrare şi totodată eficienţa in timpul operaţiei. Italienii işi doresc să asculte melodiile preferate inainte, după, dar chiar şi in timpul operaţiei, in cazul in care anestezia este locală.

Site-uri

www.crocearosie.ro - Societatea Naţională de Crucea Roşie din Romănia

www.hivability.ro - Prevenirea şi managementul cazurilor HIV/SIDA

www.sccc-ga.ro - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

www.dnm.ro - Directorul Naţional de Medicină; ştiri medicale, dicţionar medical

www.perfmed.ro - Centrul Naţional de Perfecţionare in Domeniul Sanitar

Dicţionar

n Lordoză - curbură fiziologică a coloanei vertebrale, scobindu-se spre faţă. La orice subiect există in mod normal două lordoze moderate: lordoza cervicală, situată la nivelul gătului, şi lordoza lombară, situată in regiunea lombară.

n Fangoterapie - tratamentul prin aplicarea de nămoluri de origine vulcanică. Este in principal un tratament complementar al artrozei. Nămolul trebuie aplicat local, sub formă de cataplasme sau pe intregul corp, intr-o baie.

n Cheilită - inflamaţie acută sau cronică a mucoasei buzelor. O cheilită acută se manifestă printr-o roşeaţă, o umflătură, o senzaţie de arsură.

Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info